Togterne foregår på den måde, at østersølandene observerer på samme tidspunkt af året og med samme redskaber, og så lægger de tallene sammen til sidst, og det var kun lige øst for Bornholm, der blev konstateret en fremgang. Det er altså ikke en generel fremgang i bestanden, der er årsagen til, at polske lystfiskere kan trække den ene torsk efter den anden ind. Men det kan godt hænge sammen med den stigning, man observerede fra Dana i november 2022 og marts 2023 kombineret med en rimelig stor årgang i den vestlige østersø, den såkaldte 21-årgang.
– Vi tror, der er sket det, at nogle af de her vesttorsk er ved at rykke østover, siger Marie Storr-Paulsen.
Om det er tilfældet, kan hun ikke sige med sikkerhed. Der blev ikke foretaget genetiske test af torskene i foråret, men det er planlagt i november, når Dana tager på sit efterårstogt ved Bornholm.
– Hvis vi ser dem, hvad vi regner med, at vi gør, så tager vi genetik på dem, for det er genetisk to helt forskellige bestande, østtorsken og vesttorsken, og så vil vi få afklaret, om det er det, der er forklaringen. Men det kunne være en forklaring, at det er den her lidt større årgang fra den vestlige østersø, der har søgt østover. Det er ikke noget, vi har set tidligere. Der har det altid været østtorsken, der søgte mod vest for at få lidt mere at æde over i den vestlige østersø. Så det vil være noget nyt, men det kan godt være det, der er sket. Det er der noget, der tyder på i hvert fald, siger Marie Storr-Paulsen.