Hvordan kan polakker fange masser af torsk fra turbåde? Her er forskerens bud

Hvordan kan polakker fange masser af torsk fra turbåde? Her er forskerens bud
I sidste weekend bordede fiskerikontrollen en polsk turbåd med 15 lystfiskere ombord. De havde fanget 171 torsk på to dage. Foto: Fiskeristyrelsen
NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 15:30

Torsk på vandring fra den vestlige del af Østersøen kan være forklaringen på, at polske lystfiskere fanger mange fisk ved Bornholm.

I maj opdagede Fiskerikontrollen en polsk fisketurbåd med 11 lystfiskere og ikke færre end 426 torsk ombord. Fire måneder senere gentog det sig, da mandskab fra fiskerikontrolskibet Havternen bordede en turbåd vest for Bornholm. Om bord var 171 torsk og 15 lystfiskere. Begge gang udløste det straksbøder til fiskerne, da de ifølge reglerne kun må fange én torsk per mand per dag. Så langt så godt. Men hvordan kan de polske lystfiskere overhovedet fange så mange torsk ved Bornholm, hvor bestanden har det så dårligt? Det spørgsmål har Tidende stillet til sektionsleder Marie Storr-Paulsen hos DTU Aqua, som netop holder øje med torskebestanden i Østersøen.

Både i foråret 2023 og i efteråret 2022 var hun på togt med forskningsskibet Dana i Østersøen, og begge gange konstaterede man forholdsvis stor stigning i forekomsten af torsk i den østlige del af Østersøen.

– Jeg må indrømme, at jeg havde armene helt oppe over hovedet og syntes, det var fantastisk: "Kan det nu være, at torsken er ved at komme tilbage", tænkte jeg, men så viste det sig, at vi var den eneste nation, der så det her på vores togter, siger Marie Storr-Paulsen.

Genetiske test af torsk

Togterne foregår på den måde, at østersølandene observerer på samme tidspunkt af året og med samme redskaber, og så lægger de tallene sammen til sidst, og det var kun lige øst for Bornholm, der blev konstateret en fremgang. Det er altså ikke en generel fremgang i bestanden, der er årsagen til, at polske lystfiskere kan trække den ene torsk efter den anden ind. Men det kan godt hænge sammen med den stigning, man observerede fra Dana i november 2022 og marts 2023 kombineret med en rimelig stor årgang i den vestlige østersø, den såkaldte 21-årgang.

– Vi tror, der er sket det, at nogle af de her vesttorsk er ved at rykke østover, siger Marie Storr-Paulsen.

Om det er tilfældet, kan hun ikke sige med sikkerhed. Der blev ikke foretaget genetiske test af torskene i foråret, men det er planlagt i november, når Dana tager på sit efterårstogt ved Bornholm.

– Hvis vi ser dem, hvad vi regner med, at vi gør, så tager vi genetik på dem, for det er genetisk to helt forskellige bestande, østtorsken og vesttorsken, og så vil vi få afklaret, om det er det, der er forklaringen. Men det kunne være en forklaring, at det er den her lidt større årgang fra den vestlige østersø, der har søgt østover. Det er ikke noget, vi har set tidligere. Der har det altid været østtorsken, der søgte mod vest for at få lidt mere at æde over i den vestlige østersø. Så det vil være noget nyt, men det kan godt være det, der er sket. Det er der noget, der tyder på i hvert fald, siger Marie Storr-Paulsen.

 


På togter med havforskningsskibet Dana har DTU Aqua observeret en stigning i forekomsten af torsk i den østlige del af Østersøen. En vandring af torsk fra den vestlige del kan være forklaringen – også på, hvorfor polske lystfiskere kan fansge så mange torsk ved Bornholm. Arkivfoto: Allan Rieck

 

Fint med kontrol

At lystfiskere på en polsk turbåd fanger for mange torsk, er i sig selv ikke et problem for torskebestanden, men hvis det er et eksempel på en generel tendens, er sagen en ganske anden.

– Hvis alle lystfiskere gjorde det, ville jeg mene, der var et stort problem. Det kan jeg ikke udtale mig om, men hvis man går ud fra, at det er et generelt mønster, så kan det sagtens påvirke bestanden, siger Marie Storr-Paulsen.

Hun fortæller, at lystfiskerne i dag tager mere end 70 procent af den totale fangst af torsk i den vestlige østersø.

– Når bestandene er langt nede, så har lystfiskere også en indflydelse. Vi vil rigtig gerne prøve at få genopbygget den østlige torskebestand, og derfor er det også vigtigt, at lystfiskerne indser, at de skal også bidrage til det her, siger hun.

I lyset af torskebestandens aktuelle status og ønsket om at at få den genopbygget er Marie Storr-Paulsen glad for, at fiskerikontrollen holder øje med og opdager, når turbåde med lystfiskere overskrider kvoterne.

– Det er rigtig fint, at den danske kontrol er opmærksom på den slags og slår ned på det, for det skal den selvfølgelig gøre, siger sektionslederen i DTU Aqua.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT