Ertholmene i spil i nyt forslag om naturparker

Ertholmene i spil i nyt forslag om naturparker
Havet omkring Ertholmene bør ifølge WWF Verdensnaturfonden blive udpeget til marin naturnationalpark. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 6. SEP 2024 • 12:35
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
6. SEP 2024 • 12:35

Øerne nordøst for Bornholm bør ifølge WWF Verdensnaturfonden gøres til en marin naturnationalpark.

I 2021 foreslog WWF Verdensnaturfonden etableringen af Danmarks første naturnationalparker til havs. Parkerne i Øresund og Lillebælt blev siden vedtaget, og de skal ifølge den politiske aftale være klar i 2025. Nu går WWF skridtet videre med et forslag om i alt 20 naturnationalparker i havet. En af dem skal ligge ved Ertholmene, foreslår WWF.

– 20 naturnationalparker i havet vil give et tiltrængt løft af havnaturen og have en afsmittende effekt på biodiversiteten også uden for parkernes område. Danmarks farvande skriger på naturgenopretning både i kystnære områder og ude på de dybere farvande, men havnaturen er alt for længe blevet politisk overset, siger WWF Verdensnaturfondens miljøfaglige direktør, Jacob Fjalland, i en pressemeddelelse.

De såkaldte marine naturnationalparker skal ifølge WWF styrke havets natur og biodiversitet og samtidig være folkelige flagskibe for naturformidling og friluftsliv. De skal samtidig sidestille havnaturen med naturen på land.

Individuel vurdering

WWF Verdensnaturfondens havbiologer har analyseret, hvor de 18 nye naturnationalparker med fordel kan udpeges. Parkernes præcise størrelse, placering og afgrænsning samt omfanget og karakteren af tilladte aktiviteter bør ifølge WWF være op til en individuel og faglig vurdering, som inkluderer både lokale interessenter, kommuner og myndigheder.

Christiansø er allerede naturpark, som er et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Den ordning administreres af Friluftsrådet. Det er noget andet end naturnationalparker, der hører under Naturstyrelsen og dermed staten. I dem har natur og biodiversitet førsteprioritet, og de vil med tiden byde på vildere naturoplevelser.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT