Efter gylleforurening af å: Her er status

Efter gylleforurening af å: Her er status
Bornholms Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen rykkede søndag ud til gylleforurening af Bagge Å, der skyldtes en fejl på en gylletankspumpe. Foto: Presse-fotos.dk
NYHED | NYKER | ABONNENT | 25. APR 2022 • 11:18
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | NYKER | ABONNENT
25. APR 2022 • 11:18

Efter en større udrykning søndag er en større gylleforurening af Bagge Å ved Nyker umiddelbart afværget.

 

Faren for store miljøproblemer på grund af et gylleudslip i Bagge Å ved Nyker er nu umiddelbart afværget. Bornholms Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen rykkede søndag ud til forureningen, der skyldtes en fejl på en gylletankspumpe på en gård Nord for Nyker. Med flere tons jord lavede redningsfolkene en dæmning i åen ved Aabyvej for at forhindre, at forureningen skulle brede sig.

Mandag morgen blev dæmningen fjernet, så vandet nu igen løber fint i åen. Indsatsleder Kim Riis fortæller, at vandprøver viser, at åen nu igen er sikker for dyrelivet.

– Det er afsluttet nu. Omkring klokken seks i morges (mandag, red.) tog jeg nogle vandprøver omkring Åbyvej, hvor vi havde lavet dæmningen. Jeg kunne med mit blotte øje se, at vandet så pænt ud. Det samme viste vandprøverne. Jeg konfererede med miljøvagten, og det var vi enige om.

– Så fjernede vi overfladevandet med en slamsuger, og ved otte-tiden fjernede vi dæmningen. Ved halv-ni-tiden flød åen stille og roligt, som den plejer med rent vand, fortæller Kim Riis.

Fra omkring klokken 9.30 mandag flød vandet igen fint i Bagge Å. Foto: Niels Ebdrup



Få små døde fisk

Indsatslederen fortæller, at der ikke umiddelbart er sket store ødelæggelser på grund af forureningen.

– I går så vi nogle få – og når jeg siger få, så er det omkring ti stykker – af de her små 8-10 centimeter store fisk ligge døde i åen. Men vi har set masser af andet dyreliv, som lever fint nok. Vi har set mage små insekter og vanddyr, som ikke fejler noget som helst. Jeg håber, at de steder, vi har set, er kendetegnende for hele åen, så der er sket minimal skade, fortæller Kim Riis.

Redningsfolkene opstillede søndag tre pumper ved dæmningen, som pumpede i alt omkring 1450 kubikmeter vand – hvad der svarer til ca. halvanden million liter vand – op af åen. 1.200 kubikmeter vand blev fordelt på nærtliggende marker, og de øvrige 250 liter blev kørt væk til en tom gylletank, hvorfra det forurenede vand skal fordeles på andre marker.

Så man søndag, at vandet i Bagge Å var rødt, så var det ikke forureningen, man så. Bornholms Regionskommunes miljøafdeling og Beredskabsstyrelsen tilsatte i forbindelse med redningsaktionen et rødt sporingsstof, som gjorde det muligt at følge vandets strømhastighed.