Gylleforurening i å kan strække sig to til tre kilometer

Gylleforurening i å kan strække sig to til tre kilometer
Udslip af gylle på en gård nord for Nyker har nu angiveligt spredt sig to til tre kilometer vestpå i Bagge Å. Nu tilsætter myndighederne et rødt sporingsstof, som skal hjælpe til at følge vandets strømhastighed. På billedet ses Bornholms Brandvæsen ved Nyker Strandvej, hvor man forsøgte at vurdere omfanget af gyllespredningen. Presse-fotos.dk
NYHED | ABONNENT | 24. APR 2022 • 13:44
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. APR 2022 • 13:44

Bornholms Brandvæsen måtte søndag ved 12-tiden rykke ud til en forurening ved Bagge Å ved Nyker Strandvej.

Ved nærmere eftersyn fandt Bornholms Brandvæsen ud af, at årsagen til forureningen skyldtes en fejl på en gylletankspumpe på en gård i Nyker.

– Forureningen er startet ved åen nord for Nyker, fortæller indsatsleder Kim Riis. 

Gyllen er angiveligt løbet i et dræn, der ender i åen og Kim Riis skønner, at den er spredt videre i Bagge Å to til tre kilometer.

–  Der er ikke meget gylle i åen, men det har en enorm indvirkning for fiskene, for gyllen fjerner ilten lige med det samme, siger Kim Riis. 

Beredskabsstyrelsen og Bornholms Brandvæsen har lavet en afspærring med flere tons jord på et sted ved Aabyvej, hvor der ikke er forurenet og der er nu opstillet tre pumper, som er i gang med at fordele det forurenede vand ud på nærliggende marker.

– Vi bestiller også nogle gyllevogne til at suge endnu mere op og afhængig af pumpekapaciteten vil det tage resten af søndagen og måske noget af mandagen. 

Bornholms Regionskommunes miljøafdeling og Beredskabsstyrelsen tilsætter et rødt sporingsstof, som skal hjælpe til at følge vandets strømhastighed.

– Folk skal ikke blive bekymret, når de ser det røde vand i åen, afslutter Kim Riis.