Bornholm har endnu ikke søgt om lov til at udskyde affaldsordning

Bornholm har endnu ikke søgt om lov til at udskyde affaldsordning
Den nye affaldsordning skal senest træde i kraft den 1. januar 2023, men Bornholms Regionskommune har endnu ikke søgt om dispensation til udsættelse. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 16. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. NOV 2022 • 05:30

16 kommuner har nu søgt om dispensation, fordi de ikke får den nye affaldsordning klar til nytår. BRK er ikke blandt ansøgerne.

En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at 16 ud af landets 98 kommuner har ansøgt om dispensation for implementering af den nye affaldssorteringsordning.

Men selvom den nuværende deadline er ved udgangen af 2022, og det er blevet meldt ud, at HCS ikke bliver klar til at implementere den nye ordning i år, så figurerer Bornholm ikke på listen over ansøgere. Lillian Rasch Madsen, der er direktør i regionskommunen, bekræfter over for Tidende, at man stadig ikke har søgt.

– Vi kommer til at søge om dispensation, fordi det er jo 1. januar, man skal være klar, og det bliver vi ikke. Men vi afventer lige nu, om vi kan få at vide fra HCS, hvornår de kan være klar. Det skal vi oplyse, når vi søger om dispensation, og det er derfor, vi ikke har søgt endnu, siger Lillian Rasch Madsen.

Miljøstyrelsen har opfordret kommunerne til senest at indsende deres dispensationsansøgninger i midten af november, hvis man vil være sikker på, at ansøgningen kan nå at blive behandlet indenfor tidsfristen. Lillian Rasch Madsen er opmærksom på, at der også er en sagsbehandlingstid at tage højde for.

– Jeg forstår udmærket, at de har bedt om at få ansøgningerne senest her midt i november. Det er helt rimeligt, fordi man bør jo på det her tidspunkt vide, om man når det eller ej. Vi synes bare ikke, det giver mening, at vi søger om dispensation til 1. februar for eksempel, og så skal vi komme senere sige, at det kan vi heller ikke nå, siger hun og fortsætter:

– Jeg tror ikke, der er noget forgjort i, at man ændrer datoen senere, men for os handler det meget om, hvad vi kan melde ud til borgerne, at de kan forvente. Jeg vil gerne have en overensstemmelse mellem ansøgningen, og det vi fortæller borgerne, forklarer direktøren.

Opfylder kriterier

Tidende har tidligere spurgt Miljøstyrelsen til, hvad der kan være af konsekvenser, hvis en kommune ikke har fået dispensation og ikke når at blive klar til deadlinen den 1. januar 2023.

Det kastede ikke et konkret svar af sig, og Lillian Rasch Madsen er heller ikke bekendt med, at der skulle være konsekvenser for kommunen, hvis man ikke når at få en dispensation på plads.

– Det skal ikke lyde, som om at vi ikke tager det seriøst, fordi det gør vi, og det kan vi dokumentere, at vi har gjort. Men jeg ved ikke, hvad man kan presse kommunerne med. Miljøstyrelsen kan jo se, at vi har lavet et udbud, og at vi lige nu ligger i forhandlinger.

– Jeg tror mest af alt, at det handler om, at de vil se, at kommunerne er i gang med at implementere den nye ordning. Det er jo ikke et spørgsmål om, at vi har skrald liggende i gaderne og opfører os uansvarligt, siger Lillian Rasch Madsen.

Det er anden gang, at det bliver gjort muligt for kommunerne at søge om dispensation for at udsætte implementeringen af den nye skraldeordning. Det kræver dog, at man opfylder nogle krav, som Miljøstyrelsen har opstillet. Og de kriterier mener Lillian Rasch Madsen, at BRK lever op til.

– Vi har vedtaget en affaldsplan, vi har et affaldsregulativ, der er på vej, vi har lavet et udbud på den nye ordning, som lever op til alle kravene, så vi kan i høj grad dokumentere, at vi har gjort vores for at få affaldsordningen i gang.

Hvornår regner I så med at kunne søge om dispensation?

– Jeg håber, at vi har en dispensationsansøgning klar i løbet af de næste 14 dage, men det må tiden vise. Det kommer an på, hvornår HCS melder ud, at de er klar, fortæller Lillian Rasch Madsen.

Seneste melding fra HCS er, at man ikke ønsker at kommentere sagen for nuværende.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?