Borgerforening savner forståelig oplysning: 'Høringer bør gå om'

Borgerforening savner forståelig oplysning: 'Høringer bør gå om'
Fridrik Adamsson og Lise Dandanell (nummer fire og tre fra højre) fra Pæregård syd for Sdr. Landevej var værter, da en snes beboere fra nabolaget stiftede Borgerforeningen Energiø Bornholm for to uger siden. Med foreningen håber stifterne at kunne repræsentere bornholmske interesser i bred forstand. Arkivfoto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 12. MAJ 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. MAJ 2022 • 10:30

"Hvorfor kan højspændingsstationen til Energiø Bornholm ikke ligge på en kunstig ø?" er et af de spørgsmål, som Borgerforeningen Energiø Bornholm ikke mener at have fået en brugbar forklaring på endnu.


I kølvandet på borgermødet om energiøen i slutningen af april dannede en gruppe beboere fra Sydbornholm en ny borgerforening, som nu har givet Energistyrelsen en bedømmelse af det hidtidige arbejde.

"Præsentationen på borgermødet i Aakirkebyhallerne var mangelfuld og ikke det, som var stillet borgerne i udsigt", mener Borgerforeningen Energiø Bornholm, som blandt andet kritiserer manglen på visualiseringer af, hvad den såkaldte overplanting – flere møller på den samme plads – vil betyde for havvindmølleparkernes fremtoning fra kysten.

"De tekniske argumenter er for os borgere heller ikke klare, og det skyldes, at det ikke er lykkedes Energistyrelsen at præsentere projektet på en oplysende og forståelig måde," skriver borgerforeningen.

Bestyrelsen forventer, at Energiø Bornholm bliver "et projekt, som kommer til få gigantiske følger" – både under anlægsfasen, som vil vare mange år, og når anlægget står færdig, står der i høringssvaret.

Foreningen betegner beslutningsprocessen som "uigennemsigtig" og finder, at både beslutninger og planerne om at udvide parkerne ud over de vedtagne 2 GW "ikke er dokumenteret tilstrækkeligt".

Konsekvensen af, at beslutninger og forslag "ikke er blevet præsenteret eller drøftet på oplysende og forståelig måde", er ifølge borgerforeningen, at den enkelte borger ikke ved, hvad det kommer til at betyde, at der måske skal rejses flere møller ud for kysten end oprindeligt besluttet fra politisk side.

"Det er er således BEB's holdning, at denne supplerende høring og en tidligere høringsfase bør gå om eller udsættes, så alle vi almindelige borgere på Bornholm har mulighed for at medvirke og bidrage på en respektfuld måde", konkluderes det i høringssvaret, som Energistyrelsen har modtaget.

I svaret fremsætter borgerforeningen et ønske om, at havvindmøllerne skal stå mindst 20 kilometer fra land, og at det kystnære område i hele Danmark skal friholdes fra opsætning af vindmøller. Desuden efterlyser foreningen en konkret forklaring på, "hvorfor transformatorstationen ikke skal bygges på en kunstig ø 30-40 km fra Bornholm på samme måde, som det er planlagt for Energiø Nordsøen?"

Endelig stilles en stribe spørgsmål – blandt andet om, hvilke gener det vil give, hvis mølletætheden bliver øget, og hvad en kapacitet på op til 3,8 gigawatt vil betyde for landanlæggets størrelse. Foreningen vil også gerne vide, hvor et power-to-X-anlæg til produktion af brint eller alternative skibsbrændstoffer som ammoniak skal ligge.

– Vi stiller faktisk nogle relevante spørgsmål, og vi er spændte på, om vi kan få nogle svar, siger formand Lise Dandanell til Tidende.

Borgerforeningen Energiø Bornholm, der har cirka 40 medlemmer, blev stiftet af en gruppe beboere med ejendomme inden for eller nær det 260 hektar store bruttoområde, som Energinet har udvalgt som det bedste område til at bygge en højspændingsstation, der kræver et areal på 70-90 hektar (0,7-0,9 kvadratkilometer) og kommer til at bestå af flere haller med en højde på 25 meter.