Anlægsgartner har et godt råd til din græsplæne

Anlægsgartner har et godt råd til din græsplæne
– I de knap 30 år, jeg har været anlægsgartner, har vi altid haft det megatørt i foråret, siger anlægsgartner Brian Lang fra Nexø. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 13. JUN 2023 • 05:30

Vi skal til nøjere at overveje, hvilke planter vi vil have i haven, mener Brian Lang, som også påpeger, at i hans tid som anlægsgartner, har der næsten altid været problemer i foråret.

Alene ved en umiddelbar betragtning giver det sådan set god mening, at når græsplænen lider og er under pres, er der da ingen grund til, at haveejeren ydermere begynder at slå den.

Det er da også rådet fra anlægsgartner Brian Lang fra Nexø, at man netop ikke slår sin plæne for tiden.

– Lad være med at klippe græsset, siger han.

– Desto mere strå, desto bedre klarer plænen sig. For plænerne tørrer jo simpelthen ud nede i rodsystemet, desto mere plænen er blotlagt. Så kan man finde sig i, at græsset står og er måske fem-ti centimeter højt, så gør endelig det, for det bidrager til at holde på fugtigheden i jordoverfladen. Omvendt: Klipper man græsset ned, fordi man bedst kan lide det sådan, så tørrer det lynhurtigt ud. Man kan faktisk tydeligt se det lige nu, for der hvor græsset står højt, er det faktisk stadig en lille smule grønt, mens det er fuldstændig gult, der hvor det er klippet.

Og hvad med bedene med prydplanter og så videre?

– Nyplantede ting skal selvfølgelig have hjælp, men ellers skal vi nok også begynde at tænke over, at det, der ikke kan klare sig uden vand, måske står et forkert sted, og at man har valgt en forkert plante, siger Brian Lang.

– Jeg tror, vi bliver nødt til i fremtiden at gøre os de overvejelser, hvor vi måske hidtil har været mere tilbøjelige til at bare at vælge det, vi syntes var spændende og smart og godt kunne lide.

Her og nu har haveejerne jo, hvad de nu engang har valgt, men anlægsgartneren fraråder sjatvanderiet for at redde planterne.

– Det der med at stå og bruse lidt hist og pist, det giver ikke noget, siger han.

– Så er det bedre med et drypvandingsanlæg, som stille og roligt tilfører vand, det giver dybdevanding, som der er langt mere perspektiv i. Det samme gælder vandingsposer rundt om træer frem for bare at pøse vand ud på jorden.

Megatørt

En vandingspose med 30-70 liter kan man lyne rundt om stammen på træet, hvorefter posen stille og roligt afdrypper vandet over et døgns tid.

– Det er meget bedre end at pøse måske 70 liter på her og nu, for det siver bare igennem de øverste jordlag, siger Brian Lang.

– Men grundlæggende kan man altså sige, at mister man i denne periode nogle planter, er det måske ikke det samme man skal plante igen, men overveje at plante noget helt andet.

Generelt mener anlægsgartneren, at bornholmerne tager situationen ganske roligt.

– Vi er jo vant til de her perioder, siger han.

– Det er nok lidt mere ekstremt i år, men i de knap 30 år, jeg har været anlægsgartner, har vi altid haft det megatørt i foråret. Vi har altid kæmpet med at få græsplænerne til at spire i den årstid, det er meget sjældent, vi har haft et rigtig gode forår, hvad det angår.

Han forklarer, at træer, der har stået længe og haft tid til at etablere sig, gerne har et meget dybt forankret rodnet.

– De er forberedt på, at der kommer de her perioder, siger han.

– Så de har sikret sig. Og kommer for eksempel løvtræer alligevel til at mangle vand, kan man godt risikere, at de smider bladene for at overleve. Så man skal lige vente lidt med eventuelt at fjerne sådan et træ, for det kan være, det vender tilbage.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT