Årelang varmestrid: Parter skal selv finde løsning

Afgørelser i Forsyningstilsynet løser ikke strid mellem de lokale forsyningsselskaber RVV, Bofa og Beof.
I en tid, hvor Rusland har invaderet Ukraine, hvor Gaza er en aktiv krigszone, og hvor der er borgerkrig i Sudan, kan det virke lidt mærkeligt at kalde det en strid, når forsyningsselskaber er uenige om prisen på varme.
Ikke desto mindre har varmestriden mellem det forbrugerejede RVV og de kommunalt ejede Bofa og Beof – Bornholms Energi & Forsyning raset i flere år uden at finde en løsning. Forsyningstilsynet har kigget på begge sager, men det har ikke sat nogen endelige punktummer.
Det fortæller RVV-formand Brian Brendes Mikkelsen i den beretning, han tirsdag aflagde på selskabets generalforsamling.
Varmestriden omfatter en sag mellem RVV og Bofa og en mellem RVV og Beof. Forsyningstilsynet har afsagt afgørelse i begge sager. Ingen af parterne har fået fuldt medhold, og derfor er der stadig ikke fundet en løsning. I den ene sag har parterne klaget, og i den anden er de klar til at sætte sig sammen og se, om de kan finde et kompromis, fortæller Brian Brendes Mikkelsen.
Begge har klaget
Sagen mellem RVV og Bofa handler om den tredjedel af Rønnes fjernvarme, der kommer fra det kommunale affaldsselskab.
Siden 1994 har RVV købt al den varme, Bofa producerer ved afbrænding af affald. I den oprindelige aftale stod der, at RVV skal aftage varmen fra Bofa, inden man begynder at aftage varme fra Beof, samt at det ikke måtte blive dyrere for varmekunderne i Rønne, end hvis al varmen var produceret af Beof – eller det daværende Østkraft.
Den aftale opstod der usikkerhed om i 2017, og sagen endte hos Forsyningstilsynet, som i januar afsagde en afgørelse, hvor hverken Bofa eller RVV fik 100 procent medhold.
– Bofa har efterfølgende klaget over afgørelsen til Energiklagenævnet, da de ikke fik fuldt medhold. Det samme har Rønne Varme, da afgørelsen fraveg det oprindelige princip om, at det ikke må blive dyrere for varmebrugerne, end hvis Beof havde leveret al varmen, fortæller Brian Brendes Mikkelsen.
Han tilføjer, at RVV har opfordret Bofa til straks at gå i forhandling om at få afsluttet uenigheden, da Energiklagenævnet har en sagsbehandlingstid på cirka halvandet år.
Klar til forhandling
Når det gælder RVV og Beof, tager striden afsæt i det daværende Østkrafts ombygning af et gammelt kulkraftvarmeværk, så det kunne køre 100 procent på træflis.
RVV var i første omgang utilfreds med, at der ikke blev undersøgt andre løsninger til at producere el og varme både billigt og miljørigtigt. Da ombygningen blev en realitet, var parterne også uenige om, hvor meget de hver især skal betale.
Uenigheden førte til både voldgifts- og retssager, inden sagen endte hos Forsyningstilsynet, der kom med en afgørelse i april.
– Vi får ikke 100 procent ret, men der står i afgørelsen, at Beof har opført sig urimeligt, både hvad angår deling af investeringsomkostninger og i delingen af driftsomkostninger. Det er vigtige udsagn for Rønne Varme, da det kan have stor betydning for den pris, vi køber varmen til hos Beof, fortæller Brian Brendes Mikkelsen.
Ifølge ham nævner afgørelsen dog ikke noget om, hvad der vil være rimeligt.
– Afgørelsen lægger op til, at parterne selv forhandler en løsning indenfor de rammer, Forsyningstilsynet angiver i afgørelsen. Både Beof og Rønne Varme er indstillet på at prøve, om dette kan lade sig gøre, men meget afhænger af parternes vilje til at indgå kompromisser, lyder det fra RVV-formanden.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration