Verdensarkitektur på vej til Allinge

Verdensarkitektur på vej til Allinge
Foto: Michael Ellehammer
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 10. DEC 2021 • 19:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
10. DEC 2021 • 19:30

Bornholms Kunstmuseum kan nu løfte sløret for, hvordan den planlagte kunstpavillon på Kjærnæsgrunden i Allinge skal se ud.


Kjærnæsgrunden i Allinge skal lægge plads til et stykke enestående international arkitektur. Der skal opføres en såkaldt pavillon, som vil huse værker af den internationalt anerkendte skulpturkunstner Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984), som fandt inspiration på Bornholm.

Den 750 kvadratmeter store pavillon er en mange millioner kroner dyr gave, skænket til Bornholms Kunstmuseum af Estate Ferlov Mancoba. Ud over pavillonen skænker estaten også museet omkring 100 bronzeskulpturer lavet af Sonja Ferlov Mancoba. Leder af Bornholms Kunstmuseum, Jacob Bjerring-Hansen, har svært ved at få armene ned over nu at kunne præsentere detaljerne i det store projekt.

– Vi står over for et helt ekstraordinært projekt, som ikke har set sit lige på Bornholm – ja næsten i Danmark. Bare arkitekturen er noget særligt. Og oven i det kommer kunsten – Sonja Ferlov Mancobas mange skulpturer, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Stor arkitekt møder stor kunst

Er man i tvivl om, hvordan Sonja Ferlov Mancobas skulpturer ser ud, kan man besøge Bornholms Kunstmuseum, der i øjeblikket har en udstilling med nogle af dem. Men man kan også tage hen og se den skulptur, der står foran apoteket i gågaden i Rønne. Det er en Sonja Ferlov.

Hun havde nemlig et ganske særligt forhold til Bornholm. Det var her – i Gudhjem – hun i midten af 1930’erne begyndte at lave sine skulpturer under indflydelse af de lokale keramikere Lisbeth og Gertrud Hjorth. Senere i sin karriere vendte hun flere gange tilbage til Bornholm for at få inspiration. Når hun da ikke var i Paris og pleje omgang med så store kunstnerskikkelser som Alberto Giacometti og Joan Miró.

Sonja Ferlov Mancobas skulpturer har meget organiske runde former. Noget, som man også kan se i den pavillon til hendes kunst, der skal være i Allinge. Den japanske stjernearkitekt Tadao Ando, der har tegnet projektet, har faktisk direkte "stjålet" en form fra Sonja Ferlov. Der skal være en sti omring pavillonen, og ser man den oppe fra, vil man bemærke, at den har en rund og organisk form. Den er taget fra et af Ferlov Mancobas værker.


Bornholms Kunstmuseum har i øjeblikket en udstilling med værker af Sonja Ferlov Mancoba. Foto: Bornholms Kunstmuseum


Arkitektur i verdensklasse

Det er lidt af et scoop, at det er lykkedes at få arkitekten Tadao Ando til at tegne pavillonen.

– Det er en verdensarkitekt, som pludselig har fundet kærlighed til det her projekt og til Bornholm, siger Jacob Bjerring-Hansen.

– Det er i sig selv unikt, at han overhovedet har villet kigge vores vej. Han er oppe i alderen, og der er så meget bud efter ham rundt omkring, at han kun vælger at arbejde med et meget begrænset antal projekter. Vi kan være utroligt stolte.

Respekten for Tadao Ando er også tydelig, når man taler med Poul Schülein. Han er arkitekt hos Arkitema Tegnestue i København, som står for at gøre projektet realiserbart.

Poul Schülein fortæller, at der er tale om en betonbygning, der er noget anderledes end den beton, vi ellers kender til herhjemme.

– Selve huset er kun 700-750 kvadratmeter stort. Til gengæld har Tadao Ando en meget høj standard, som vi måske ikke er bekendt med i Danmark. Selve overfladekarakteren skal vi arbejde en del med. De arbejder med glat beton, som jeg forventer, vi skal lave en del forsøg med, før de er tilfredse. Desuden skal der opmures nogle meget store naturstensvægge i granit eller sandsten fra Bornholm.

– Derudover har huset et tag, som skal være grønt, og et spejlbassin inde i huset. Til sammen giver det et ekstraordinært men også dyrt projekt. På den anden side kræver byggegrunden, at man bygger noget, som bliver lige så bevaringsværdigt som rundkirkerne, siger Poul Schülein.


Sonja Ferlov Mancoba i værkstedet i færd med at lave skulpturen Den lille nænsomme. Arkivfoto


Vil skabe et fælles kunstværk

Sonja Ferlov Mancoba-pavillonen skal ligge på Bornholm, fordi det var her, kunstneren fandt sin inspiration. Men hvad får en international arkitektkapacitet som Tadao Ando til at ville Allinge og Bornholm? Jacob Bjerring-Hansen mener, at en del af svaret skal findes i netop Sonja Ferlov Mancobas kunst.

– Jeg tror, Tadao Andos engagement skyldes to ting. For det første tror jeg, han ser det som en stor udfordring at arbejde i Nordeuropa og Skandinavien, som han ikke har været i før. Og for det andet kan han se, at hans værk og Sonja Ferlov Mancobas skulpturer kan blive et helhedsværk – noget sammen, som er mere end bare hans eget. Det tror jeg tiltaler ham, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Estate Ferlov Mancoba oplyser til Tidende, at den endnu ikke har skaffet det tocifrede millionbeløb, som pavillonen vil koste. Men forventningen er, at pengene vil blive fundet.

 


Se model af pavillonen

Fra lørdag og tre måneder frem kan du se en model af den 750 kvadratmeter store beton-pavillon på Bornholms Kunstmuseum.

Det er arkitektfirmaet Arkitema – dem der også stod bag Hammershus Besøgscenter – som har lavet modellen baseret på den japanske stjernearkitekt Tadao Andos skitser.

 

Kunstpavillonen på Kjærnæsgrunden

1. Pavillonen skal være en fem meter høj rund bygning med et hul i midten. I hullet skal der være et bassin med vand, der spejler dagslyset ind i rummene gennem vinduer. På den måde lyser himmelens lys indirekte rummene og skulpturerne i pavillonen op, og der vil opstå lysspil. På taget skal der være grøn beplantning.

2. Rundt om bygningen skal der være en ekstra beton-skal. Mellem skallen og selve bygningen vil der være en form for gårdhaver, hvor der også kan stå skulpturer.

3. I skallen er der åbninger. Står man inde i bygningen og kigger ud af dem, vil man – afhængig af, hvor man står – få meget forskellige udsyn til havet og et skiftende lys ind fra havet og himlen. Nogle steder får man et rent kig ud til havet, og andre steder et begrænset.

4. Havet skal møde den klippekyst, som i øjeblikket er skjult under brokker og grus på Kjærnæsgrunden. Planen er at blotlægge en stor del af kystens klipper.

5. Omkring bygningen skal der være en oval sti lavet i silkemat hvid beton. Den skal gå ud over klipperne. Går man ad stien, kan man opleve både bygningen og naturen fra andre perspektiver. Stiens organiske form er taget fra en af Sonja Ferlov Mancobas skulpturer.

I øjeblikket undersøger ingeniører grundigt, hvordan man kan konstruere stien, så den kan modstå de enorme kræfter, der bliver udløst, når der er storm fra Nordøst.

6. Pælene i modellen betyder ikke, at der skal være pæle på grunden. Pælene markerer, hvor der skal være beplantning. Planen er, at der omkring pavillonen skal være bevoksning som den, vi kender fra Hammerknuden – altså nordiske træer.

7. Der kommer til at være plads til færre biler på Kjærnæsgrunden. Men der vil være markerede parkeringspladser.

8. Netto.