Trancemaler kommer til Bornholm

Trancemaler kommer til Bornholm
I trance udfører Florêncio Anton her et maleri, der senere bliver signeret Rembrandt. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 18. FEB 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. FEB 2024 • 19:00

Det brasilianske medium Florêncio Anton kan hverken tegne eller male. Men når han er i trance, træder nye værker af de største afdøde mestre frem gennem både hans hænder og fødder på helt ned til fem minutter. I maj kan han opleves to gange på Bornholm.

Var det noget med en ægte Leonardo da Vinci, Claude Monet eller Vincent van Gogh i stedet for kronhjorten over kakkelbordet?

Så kommer chancen for det snart til Bornholm. I hvert fald hvis man kan acceptere en historie, der rækker langt ud over det almindelige.

Den 50-årige brasilianer Florêncio Anton har ifølge sin fortælling været i kontakt med ånder som spiritistisk medium, siden han var barn. De seneste 33 år har det meste af hans kontakt været med de største afdøde billedkunstnere i verdenshistorien: Op til 20 forskellige på en aften. I bevidst, vågen tilstand kan Florêncio Anton ikke male.

I dag har over 110 forskellige malere ifølge Florêncio Antons biografi produceret nye værker gennem ham. De har brugt både hans hænder og hans fødder til at male med, mens han var i trance. Der er også eksempler på, at mere end ét værk bliver til på samme tid.

Videoer fra Florêncio Antons seancer viser, hvordan komplette værker kan blive til på ned til fem minutter. Mere avancerede værker tager længere tid, men stadig kun op til 80 minutter.

Florêncio Anton demonstrerer sine evner den 1. maj i Rønne og den 2. maj i Hasle, oplyser profilen "Maibritt Brøndby" på Facebook-siden Tilflytter Bornholm. Hun opgiver ikke nogen nærmere adresse, men oplyser, at den vil følge senere. Ifølge andre sider optræder Florêncio Anton den 4. maj i Greve.

Ud over hjemlandet Brasilien har Florêncio Anton optrådt i Portugal, Spanien, Italien, Tyskland, Sverige, Schweiz samt andre steder i Danmark. Skagen-maleren P.S. Krøyer "kom igennem" og malede et billede gennem Florêncio Anton i Aarhus i 2010.

Billederne bliver solgt samme aften, hvor de bliver malet. Også nære slægtninge til folk blandt publikum er ifølge artikler om Florêncio Anton trådt frem blandt motiverne. Et billede koster 1.500 kroner, der går ubeskåret til kvinder og børn i brasilianske slumkvarterer.

Jette vandt en Monet

Blandt de danskere, der har oplevet Florêncio Anton, er Jette Harthimmer fra København, der har arbejdet som clairvoyant i 33 år og også producerer podcasten ClairCast, der er prisbelønnet ved European Podcast Award.

"Jeg var fuldstændig tryllebundet, da jeg mødte ham og så, hvad han er i stand til. Og der skal meget til at imponere mig. Jeg har set, hørt og oplevet meget i de 33 år, hvor jeg har været i den alternative branche, og der skal derfor noget ganske særligt til at gøre indtryk på mig", fortæller Jette Harthimmer på sin hjemmeside.

Flere blandt publikum var interesseret i det værk, der var signeret "Claude Monet". Derfor blev der trukket lod. Jette Harthimmer vandt.

"Det er egentlig ret sjovt, for når mine gæster får øje på billedet, står de et stykke tid tavse og betragter det, og så siger de: Har du virkelig en ægte Monet hængende?", fortæller Jette Harthimmer.

Det spørgsmål vælger hun at svare ja til.

 


 

 

Med signaturen Claude Monet er dette billede malet af Florêncio Anton, mens han var i trance. Privatfoto

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT