Taburet fra Østerlars løb med sejren

Taburet fra Østerlars løb med sejren
Jin Choi og Klaus Elkær fra Østerlars Møbelsnedkeri er mændene bag taburetten, hvor Jin Chois datter Autumn på syv år har taget plads. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2023 • 15:30

Især den en af de to møbelsnedkere var overrasket over førstepladsen i Bornholm Craft Weeks Object 2024.

– Det var en meget stor overraskelse, at vi vandt siger en glad Jin Choi, efter at han søndag sammen med makkeren Klaus Elkær har vundet Bornholm Craft Weeks Object 2024.

I den udtalelse ligger forklaringen på, hvorfor Jin Choi først nåede frem til Bornholms Center for Kunsthåndværk på Grønbechs Gård i Hasle, da prisoverrækkelsen var foretaget. Han var taget med familien på cykeltur fra Nexø til Balka, da han blev ringet op og fik at vide, at det nok var en god idé, at han kom til Hasle. Det gjorde han så og var fremme kort efter, at makkeren havde modtaget blomsterne som bevis på, at deres værk havde fået flest stemmer blandt de 15 deltagende værker i konkurrencen.

Klaus Elkær og Jin Choi driver sammen Østerlars Møbelsnedkeri, der ligger lige overfor Multihuset. Her har de over et par år udviklet designet af den taburet (nogle vil måske sige skammel), som faldt i publikums smag.

Så meget faktisk, at den blev en ret klar vinder med 210 stemmer af de 1.014 stemmer, som blev afgivet. Det var en del flere end sidste år, da godt 800 stemte.

Et lokalt produkt

Taburetten, som foreløbig er uden navn, er næsten hele vejen igennem et lokalt produkt. Træet er bornholmsk ask fra et træ, som har vokset i en bornholmsk skov, og har været en tur omkring Østerlars Savværk, inden det endte hos de to møbelsnedkere.

Klaus Elkær fortæller, at intentionerne med taburetten er, at den både skal være flot og god at sidde på – så den kan bruges som "samtaleobjekt", hvilket netop var temaet for årets konkurrence.

– Vi har bevaret så mange farver som muligt fra aksetræet, og den har en skønhed i sit selv. Vi er meget glade for den, siger Klaus Elkær.

Anden gang

Det er anden gang, at konkurrencen om Craft Weeks Object finder sted. Ophavskvinderne bag initiativet er de lokale kunsthåndværkere Sarah Oakman og Christina Schou Christensen som har inviteret alle professionelle kunsthåndværkere på Bornholm til at deltage.

17 kunsthåndværkere deltog i år, og deres 15 værker har siden den 1. juli været udstillet på Grønbechs Gård, hvor man har kunnet stemme på sin favorit.

– Kunsthåndværkerne har haft en lidt forskellig tilgang til årets tema, og nogle af værkerne taler mere til os end andre, sagde Morten Riis, formand for Maker’s Island Bornholm, der overrakte priserne.

Sidste års vinder blev glasformgiver Maj-Britt Zelmer Olsen, hvis skål har været udstillet og solgt på Grønbechs Gård, Bornholms Kunstmuseum og på Hjorths Fabrik i 2023. Skålen blev produceret i 100 eksemplarer, og alle eksemplarer er revet væk.

God eksponering

Taburetten kommer kommer til at indgå som en aktiv del markedsføringen af Bornholm Craft Weeks 2024 og garanteres dermed god eksponering. Og de to møbelsnedkere kan allerede nu notere en stor interesse for at forudbestille taburetten.

– Det betyder meget for os, siger Jin Choi.

Nynne Rosenkrantz og Heidi Hentze blev nummer to i konkurrencen med 153 stemmer, mens sidste års vinder, Maj-Britt Zelmer Olsen, blev nummer tre med 128 stemmer.


Taburetten som "samtaleobjekt" faldt i publikums smag, og de to møbelsnedkere fra Østerlars fik flere end hver femte stemme i konkurrencen. Foto: Holger Larsen