Syng med, når Georg Metz hylder fællessangen

Syng med, når Georg Metz hylder fællessangen
Gennem mere end 10 år har Georg Metz gæstet Svaneke Kunst- og Kulturforening en gang om året, og nu vender han igen tilbage. Arkivfoto
NOTITS | 23. MAJ 2023 • 17:00
Af:
Torben Østergaard
NOTITS
23. MAJ 2023 • 17:00

Anden pinsedag, den 29. maj, besøger Georg Metz Kulturhuset Frem i Svaneke med foredraget "Hvis er sangen?", oplyser Vibeke Eskesen, som er er formand for Svaneke Kunst- og Kulturforening, i en pressemeddelelse, som videre fortæller:

I Danmark tager vi det som en selvfølge, at vi synger sammen. Vi synger i glæde og sorg, til hverdag og højtid, om alt mellem himmel og jord; og er der ikke lige en sang, der passer, laver vi én.

Men fællessang og sangbøger, som vi kender dem – det vil sige samlinger af nationale sange og salmer delt efter emner – er faktisk noget forholdsvis nyt. Op til 1849 gjaldt den enevældige monarks danmarksbillede; først herefter bliver Danmark en nation i egen ret, og vi får snart et hav af nationale tekster om land og folk, by og mark, skov og eng og havet med.

Og med melodi på, så man kan synge sig til folkelighed og folkestyre.

Anden pinsedag lægger vi et snit gennem Højskolesangbogen, vi synger sammen og Georg Metz fortæller historien.

Georg Metz er blandt andet forfatter til "Den danske sang" (2001), "Min danske sang" (2008) og er repræsenteret i den nye udgave af Højskolesangbogen med sangen "Efterår". Den er en del af korsuiten "Solskin og sorten muld", som komponisten John Høybye og forfatter og journalist Georg Metz skrev i 2016. Hele værket er en hyldest til fællessangen generelt, samt en cadeau til Grundtvigs tanker om fællessang som folkeoplysende virkemiddel.

Her tænkes på alle de sammenhænge, hvor danskerne synger: I kor, i kirke og i højskole, og der tænkes på alle de sammenhænge, danskerne synger om: Livet, døden, glæden, sorgen, landet, historien samt naturen – herunder årstiderne.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning