Svend Lemvigs Swift fra 1914 er kommet på museum

Svend Lemvigs Swift fra 1914 er kommet på museum
Svend Lemvigs Swift Årgang 1914 (eller måske 1913, siger man på teknisk samling), som samlingen nu har købt, så det er sikret, at den bliver på Bornholm. Foto: Bornholms Tekniske Samling
KULTUR | Onsdag 17. maj 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
KULTUR | Onsdag 17. maj 2023 • 05:30

Bornholms Tekniske Samling har takket være en donation købt et stykke bilhistorie, som man hidtil har haft til låns.

Bornholms Tekniske Samling i Rutsker holder Kristi himmelfartsdag, torsdag den 18. maj, klokken 14 reception for at markere, at man har købt afdøde Svend Lemvigs veteranbil af mærket Swift årgang 1914.

"Det er den ældste registrerede bil på Bornholm, der stadig kører," fortalte Svend Lemvig i Bornholms Tidende i 2018.

Svend Lemvig, der boede i Rønne, døde i 2020, 92 år gammel. Arvingerne stod tilbage med en bil, som Svend Lemvig havde sagt, at han gerne ville have blev på Bornholm.

– Vi blev spurgt, om vi ville købe eller låne bilen. Vi blev i første omgang enige om, at vi lånte den i to år med forkøbsret. I mellemtiden har vi søgt fonde om støtte til at købe bilen, og det kan nu lade sig gøre med en donation fra Otto Bruuns Fond, oplyser Kjeld Nielsen, formand for teknisk samling.

Købsprisen er en hemmelighed.

Mange opfindelser

Svend Lemvig var udlært maskinarbejder, men det blev som opfinder og idémand bag tekniske nyskabelser på mange områder, at han slog sit navn fast. Han arbejdede i mange år som selvstændig konstruktør og opfinder, og blandt adskillige opfindelser er Lemvig-skibsliften med luftpudetransport.

Svend Lemvig havde en stor interesse for veterankøretøjer, og Swift 8 hp fra 1914 blev hans helt store projekt. Han købte swiften omkring 1980, og på det tidspunkt var der ikke meget bil tilbage i den.

"Motoren og gearkassen var udslidt, det var mere eller mindre skrot og stort set ubrugeligt", fortalte Svend Lemvig i 2018 i Tidende.

Ved hjælp af gamle billeder af modellen gik han i gang med at rekonstruere bilen ud fra de mål, han kunne finde.

Swift var en bilfabrikant i Coventry i England. Produktionen af den blev stoppet, da 1. Verdenskrig brød ud, og der blev mere brug for at bygge flymotorer i stedet for personbiler. Da krigen hørte op, og Swift igen kunne begynde at fabrikere personbiler, blev modellen taget ud af produktion.

Derfor har originale Swift-modeller været en stor sjældenhed.

Veteranhybridbil

– Ja, egentlig er det spørgsmålet, om man kan kalde Svend Lemvigs Swift en veteranbil. Det eneste originale ved bilen er motoren. Alt andet har Svend Lemvig bygget op efter tegninger. Ja, han var virkelig en tusindkunstner, siger Kjeld Nielsen.

Svend Lemvig installerede også en elmotor i bilen, så den blev til en hybridbil, længe før den slags var moderne.

Den særprægede veteranhybridbil kom i Svend Lemvigs sidste år kun ud ved særlige lejligheder, fordi han fik problemer med synet. Men den smukke, gamle bil med alle de nye påhit var populær, og nu er det altså sikret, at den efter Svend Lemvigs ønske også fremover kan ses på Bornholm – i hvert fald så længe teknisk samling eksisterer, som Kjeld Nielsen siger det.

Kan bilen stadig køre?

– Det tror jeg. Vi har godt nok ikke prøvet at starte den, og da vi hentede bilen, var det på en trailer, for den er jo ikke registreret, siger Kjeld Nielsen.

Ved torsdagens reception kan man høre mere om Svend Lemvig, hans Swift og om Otto Bruuns Fond.

Otto Bruuns Fond

Otto Bruun, der var søn af en bornholmsk tandlæge, var en opfinder med mange patenter og grundlægger af flere industrivirksomheder i Danmark og England.

Otto Bruuns Fond har til formål at virke til fremme af dansk industri gennem økonomisk støtte til forskningsarbejde med betydning for dansk industri, herunder støtte af iværksættere og udvikling af industrielle opfindelser, samt støtte til institutioner eller personer, hvis virksomhed skønnes at have lignende betydning. Der ydes desuden støtte til velgørende samt andre formål af almen, samfundsmæssig betydning, oplyser legatbogen.dk.

Otto Bruuns Fond har givet adskillige donationer til Bornholm – blandt andet til Rønne Theater, Svanekegården og Møbelfabrikken. Fonden er nok mest kendt for støtten til Bornholms Kunstmuseum, og som tak for støtten fik forpladsen ved museet navnet Otto Bruuns Plads.

FÅ ABONNEMENT