Største kulturuge nogensinde startede vådt, men endte godt

Største kulturuge nogensinde startede vådt, men endte godt
Kulturugen åbnede forrige fredag med en koncert i Nexø, hvor Aura Dione med de bornholmske rødder optrådte. Det skete i silende regn. Foto: Torben Severinsen
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2022 • 05:30

Den bornholmske kulturuge har igen været over os, og det blev den største nogensinde.

Havde den bornholmske kulturuge været en person, var den nu klar til at tage kørekort til stor lastbil.

Sådan er det, når man fylder 21 år, som kulturugen gjorde i år, hvor weekenden altså satte punktum for den 21. udgave, og man kan da også konstatere, at den lægger afstand til teenageårenes famlen rundt. Det blev således den største kulturuge nogensinde med flere end 200 arrangementer spredt ud over øen (Bornholm) og Øen (Christiansø).

Jeg tror, det bliver et evigt arbejde
at få overbevist alle vores glade gæster om,
at de skal huske at købe vores kulturugearmbånd

Nu skal forløbet, som det plejer, evalueres grundigt, men som en umiddelbar reaktion vurderer både Mikkel Bach-Jensen, som er formand for Bornholms Kulturuge, og Laura Frederikke Jespersen, som er kulturugekoordinator, at ugen, som rent faktisk er en usædvanligt lang uge, eftersom den strækker sig over 10 dage, har været en succes.

Det startede dog vådt og uden synderlig samarbejdsvilje fra vejrgudernes side.

Aura Dione i Nexø. Foto: Torben Severinsen

– Det blev en meget våd åbning om fredagen med Aura Diones koncert i Nexø, siger Mikkel Bach-Jensen.

– Det var da rigtig ærgerligt, og der var da formentlig mødt mange flere frem, hvis vejret havde været anderledes.

Den regnede væk?

– Ja, er du sindssyg mand, det stod ned i stænger! Simpelthen. Men bortset fra det, gjorde hun det godt og kom også fint ud over rampen.

Kulturugeformanden har selv stået for arrangementer på Gaarden i Melsted, hvor han er leder, men også været ude til forskellige andre arrangementer som her i weekenden, hvor han med familien var på Rønne Theater for at opleve dukketeaterforestillingen "Den sande historie om de tre små grise".

– Det var en stor succes for alle og især de små. Og torsdag var jeg for eksempel til Udenfor Sæsonen-koncerten på Campus Bornholm, som igen var en stor oplevelse, siger han.

Husk armbåndet

Mikkel Bach-Jensen har haft en oplevelse af, der har været mange besøgende til de forskellige arrangementer.

– Det hører jeg også fra arrangørerne, siger han.

– Men folk har booket sent igen, det er sjovt nok noget, der lader til at hænge med fra coronanedlukningerne, vi oplever at folk booker senere, end vi tidligere har været vant til. Indtil videre vurderer vi, at der har været gode besøgstal, men det bliver vi jo meget klogere på, når vi får evalueret hele forløbet.

Én ting noterer han sig:

– Jeg tror, det bliver et evigt arbejde at få overbevist alle vores glade gæster om, at de skal huske at købe vores kulturugearmbånd, som giver adgang til arrangementerne. Den kommunikationsopgave vil formentlig bestå år for år. Vi skal forklare, at det betyder rigtig meget for den lille kulturuges økonomi, at folk køber et armbånd for 100 kroner, som jo altså giver adgang til 200 arrangementer enten gratis eller til reduceret pris. Der er jo en grund til, at arrangørerne både har gratis tilbud og kan tilbyde nedsat pris, det kan ikke lade sig gøre, hvis ikke økonomien hænger sammen, og der spiller armbåndene en stor rolle, siger han.

En større delegation af repræsentanter fra den estiske ø Saaremaa har været på besøg i løbet af ugen og også bidraget med diverse indslag som en slags kulturfestival med musik, kunsthåndværk og mad i kulturugens regi.

– Og deres arrangementer er også gået godt, siger Mikkel Bach-Jensen.

– Så forhåbentlig returnerer de med en positiv oplevelse af vores kulturuge, og jeg ved også, at der er et politisk ønske om at igen at knytte bånd til Saaremaa kommune, ligesom der også tidligere har været.

Mange turister

Laura Frederikke Jespersen vurderer ligeledes, at der har været tale om en god kulturuge.

– Jeg oplever, at det er gået rigtig godt. Arrangørerne har været enormt dedikerede og lagt et kæmpe arbejde i det, og de steder, jeg selv har været ude til, har budt på oplevelsen af at stå et eller andet sted, hvor man måske ikke lige normalt ville befinde sig, og så har man fået en storslået kulturel oplevelse, så man tænker "hold da kæft, den havde jeg ikke lige set komme", siger hun.

– Det, synes jeg, har været kendetegnende for mange af arrangementerne, arrangørerne har virkelig lagt sig i selen, det har været en meget positiv oplevelse. Dertil har jeg mødt rigtig mange glade publikummer.

Hun kan nikke genkendende til Mikkel Bach-Jensen opfattelse af, at folk beslutter sig sent til, hvad de vil opleve.

– Nogle arrangører har ringet til mig og sagt, at der slet ikke var nogen, der havde købt billet eller tilmeldt sig – og så stod de alligevel pludselig og havde fulde sale. Måske det er et efterslæb fra corona, måske det skyldes, vi har mange turister, som beslutter sig fra dag til dag og shopper rundt i de forskellige tilbud, siger hun.

Turistbarometeret fra Destination Bornholm viser da også, at Bornholm har været godt besøgt i løbet af ugen.

– Vi ligger på niveau med sidste år, som faktisk var en rekord i forhold til 2019, som er det seneste normale år, vi sammenligner med, siger Laura Frederikke Jespersen.

– Kulturugen er stadig noget, folk rejser efter, og det er vi stolte af. I forhold til 2019, som ellers var et rigtig flot år, har der været 20 procent flere besøgende i uge 38. Jeg har for eksempel også hørt om en turist, som egentlig var på vej til at rejse hjem, men da hun opdagede, at her var kulturuge, bookede hun lige 10 dage ekstra for at få den med.