Søndag smides foreninger ud af Østre Skole: 'Nu er vi hjemløse'

Søndag smides foreninger ud af Østre Skole: 'Nu er vi hjemløse'
Alle foreningerne har været i kælderen på Østre Skole i over 50 år, men nu er det slut. Stort set alle ting er fjernet, så bygningerne er klar til at blive overtaget af de nye ejere søndag den 1. maj. Her ses Rasmus Engelhardt Lemvig fra Rønne Skytteforening. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 30. APR 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. APR 2022 • 05:30

Der er endnu ikke fundet lokaler til RIK Bordtennis, Rønne Skytteforening og Bornholms Sten & Sølvklub, som efter 50 år i kælderen på Østre Skole er blevet bedt om at flytte ud senest den 1. maj.

Denne weekend slutter en epoke i bornholmsk idræts- og kulturhistorie. De foreninger, som gennem flere årtier har holdt til i kælderen på Østre Skole, skal nemlig have pakket alle deres ting sammen og have forladt lokalerne senest på søndag, hvor Østre Skole ApS overtager bygningerne, som firmaet vil lave om til lejeboliger.

Rønne Skytteforening har allerede fjernet alle deres ting og afleveret nøglerne, og det har været et større arbejde, fortæller bestyrelsesmedlem Rasmus Engelhardt Lemvig, som oplyser, at foreningen havde sine sidste træninger på den indendørs skydebane den 30. marts.

– Så har vi brugt en hel måned på at rydde op og skære ting i stykker og rive ting ned. Bornholms Produkthandel har været flinke at stille en metalcontainer til os, ellers havde vi været 200 gange på Bofa, siger han.

Foreningen har fået stillet et depotrum til rådighed af Bornholms Regionskommune til opbevaring af våben og materialer. Samme tilbud har Bornholms Sten & Sølvklub fået, som nu har flyttet alle sine ting og redskaber til opmaganisering på Åvangsskolen.

Bordtennisklub skal bæres ud

RIK Bordtennis er også blevet bedt om at forlade Østre Skole, men klubben har grebet situationen lidt anderledes an end de andre foreninger.

RIK Bordtennis mener nemlig ikke at have fået en skriftlig opsigelse, og derfor har klubben fortsat sine borde stående i kælderen, hvor man lørdag eftermiddag planlægger at afvikle klubmesterskaber i veteran- og mastersklassen med efterfølgende frokost.

– Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske efter 1. maj, men vores intention er at spille videre i Østre Skoles lokaler, siger Flemming Bech fra RIK Bordtennis.

– Vi har stadig vores ting der, og det er ikke i orden, hvis de bare rømmer lokalet, mens vi ikke er der. Så skal vi have fat i nogle helt andre folk at snakke med, siger Flemming Bech.

Jeg ved ikke, hvor vi skal gøre af os selv. Der er ingen, der vil have os

Randi Christiansen, formand, Bornholms Sten & Sølvklub

Bordtennisklubben har et indædt ønske om at blive boende på Østre Skole, da Bornholms Regionskommune endnu ikke er lykkedes med at finde andre lokaler i Rønne til bordtennisspillerne.

Bornholms Regionskommune har godt nok tilbudt RIK Bordtennis at spille i Søndermarkshallen, men det har klubben afvist som en mulighed, da man i så fald kun vil have mulighed for at træne to dage om ugen. RIK Bordtennis ønsker i stedet at kunne være et sted, hvor bordene kan stå der fast hele ugen.

Derfor vil foreningen allerhelst gerne kunne være i et klubhus, ligesom tilfældet er for bordtennisklubberne i Knudsker, Hasle og Tejn, for så vil man kunne træne der når som helst i løbet af sæsonen, fortæller Flemming Bech. Et sådan tilbud har regionskommunen dog hidtil ikke kunnet tilbyde klubben.

Ingen vinterskydning

Bornholms Regionskommune har heller ikke kunnet tilbyde nye lokaler til Rønne Skytteforening, som derfor må nøjes med at skyde med rifler på deres udendørs skydebane i Robbedale.

– Vi har fået et officielt svar fra kommunen, at de ikke kan genhuse os. Så der er ikke noget at gøre, siger Rasmus Engelhardt Lemvig, som forventer, at pistolafdelingen i klubben må lukke, da der på Bornholm ikke findes andre egnede skydebaner til dynamisk pistolskydning end den skydebane, der er/var i kælderen på Østre Skole.

Rønne Skytteforening har været i dialog med andre skydeklubber i eksempelvis Nylars, om man kunne bruge deres lokaler til næste vinter til riffelskydning, men umiddelbart tror Rasmus Engelhardt Lemvig ikke, at det er en brugbar løsning i længden.

– Hvorfor skulle man have lyst til at være medlem af Rønne Skytteforening, hvis man skal skyde i Nyvest? Så kan du lige så godt være medlem af Nyvest og så spare kontingentet i Rønne, konstaterer han og fortæller, at skytteforeningen har talt med borgmester Jacob Trøst (K) om problemstillingen, men han har ikke kunnet ændre på situationen.

– Så det er noget lort jo, siger Rasmus Engelhardt Lemvig.

Diskrimination af pensionister

Der er også en trykket stemning hos Bornholms Sten & Sølvklub, som heller ikke har fået tilbudt et nyt sted at være af regionskommunen. Det er nemlig kun foreningens ting og redskaber, som må være på Åvangsskolen.

– Vi må ikke selv være der, kun vores ting. Ellers ved vi ingenting. Så vi har tænkt os at skrive et brev til dem, der står for det og spørge, om de ikke kan finde nogen lokaler, siger formand Randi Christiansen, som selv har forhørt sig på Vestermarie Skole og Marthas Minde, men uden held.

– Jeg ved ikke, hvor vi skal gøre af os selv. Der er ingen, der vil have os. Og vi har afleveret nøglerne, så nu er vi hjemløse, siger hun.

Randi Christiansen mener desuden, at foreningen er udsat for aldersdiskrimination. Langt de fleste medlemmer i klubben er ældre personer, men hvis klubben bestod af yngre, så tror hun, at der havde været større støtte fra regionskommunen og politikerne i kommunalbestyrelsen. Her henviser hun til, at der virker til at være stor opbakning til at finde lokaler til et nyt ungehus.

– Vi er meget kede af, at de ikke har plads til pensionisterne på Bornholm mere. Alle dem der laver noget om aftenen er ikke noget, man skal tage sig til. Vi er åbenbart for gamle til at finde en plads til os, siger hun.

– Vi er stadig optimister og håber virkelig, at vi kan få et sted, hvor vi kan være, men det ser ikke godt ud, må jeg indrømme. De er ikke så venligt stemt over for pensionister, tror jeg. Vi har for mange år på bagen, tror jeg, siger hun.

BRK: Har hjulpet så meget vi kan

Udover de tre nævnte foreninger, så har der også været en fotoklub, som har holdt til i kælderen på Østre Skole siden 1972. Fotoklubben har nu nedlagt sig selv og været på lossepladsen med sine ting. Bortset fra bordtennisbordene er alle foreningernes ting derfor nu ude af kælderlokalerne.

– Skolen er for vores side klar til at blive overtaget af køberen. Foreningerne er ude, og vi har hjulpet dem i det omfang, vi kan, siger Kim Eilif Rasch Pedersen, leder af Ejendomsservice i BRK, med henvisning til, at man har kunnet hjælpe skytteforeningen og stenklubben med at opbevare deres ting.

– Vi har tilbudt bordtennisklubben nogle steder at være, men skydeklubben har vi ikke kunne tilbyde alternative lokaler udover de øvrige skydeklubber på Bornholm. Stenklubben har det ikke været muligt at være imødekommende overfor, siger han.

Bornholms Idrætsområder har desuden forsøgt at finde egnede lokaler til bordtennisklubben, og det vil man fortsat forsøge at finde, fortæller leder Klaus Rønne Jensen.

– Som det er nu, er vores haller fyldt tæt på til bristepunktet. Der er ikke meget ledig kapacitet længere. Det er jo lykkeligt, at hallerne bliver brugt, men det giver også problemer, når der så er en ny i området, som har brug for plads. Jeg ville virkelig ønske, at vi havde noget til dem, siger han og bekræfter, at bordtennisklubben er blevet tilbudt at spille i Søndermarkshallen.

– Vi har en god dialog med dem (RIK Bordtennis, red.), og vi har fuld forståelse for deres behov og ønsker, og at det, jeg lige nu har til dem, ikke matcher deres behov. Aftalen er, at så snart der er noget nyt, så vil vi kontakte dem, siger han.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT