Slut med sauna i sommermånederne

Slut med sauna i sommermånederne
Allan Törnqvist (th) ærgrer sig over, at saunaen i Hasle lukker ned i sommermånederne. Til venstre er det Henrik Nielsen. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 3. JUN 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. JUN 2023 • 05:30

Badeklubber har sluttet sæsonen, og nu lukker saunaerne i Sandvig og Hasle ned i fire måneder.

Turister – og andre – får i sommer ikke mulighed for at komme i kommunens saunaer i Sandvig og Hasle.

Kommunalbestyrelsen har nemlig godkendt et forslag om at lukke saunaerne ned i fire måneder – fra den 1. juni til den 30. september.

I de seneste år har der ellers været gratis adgang om sommeren for alle saunagæster de to steder. Men det har også medført problemer, hvor især Hasle har været ramt af hærværk, hvor det for eksempel har været nødvendigt at udskifte ødelagte varmelegemer i saunaens to ovne.

De stigende omkostninger til vedligehold har fået kommunen til at stramme kravene til badeklubberne i Hasle og Sandvig samtidig med, at saunaerne lukkes ned om sommeren. Det har bestyrelserne i klubberne valgt at acceptere.

 

Jesper Bohn Ipsen lægger vægt på, at sommerlukningen af saunaen er en politisk beslutning, men han bakker den op. Foto: Holger Larsen

 

En politisk beslutning

Hasle Badeklub sluttede sæsonen i onsdags, og ved den lejlighed fortæller formand Jesper Bohn Ipsen, at han ikke har hørt nogen negative bemærkninger fra medlemmerne om dette.

– Jeg lægger vægt på, at det er en politisk beslutning. Men det er en beslutning, vi bakker op, fordi vi gerne vil passe på saunaen, siger Jesper Bohn Ipsen.

– Vi har tit oplevet, at nogle mennesker ikke passer på saunaen. Det er alt fra hærværk til, at man kommer saltvand på saunaelementerne, hvilket de ikke kan tåle, og at det bliver holdt fester derinde. Det er lidt den gamle traver med, at nogle få ødelægger det for de mange, siger Jesper Bohn Ipsen.

Er du ikke bange for, at Hasle mister sin tiltrækningsevne, når saunaen er lukket om sommeren?

– Jeg har ikke indtrykket af, at folk kommer til Hasle for kun at gå i sauna. Man kommer for at opleve hele miljøet her. Saunaen har måske været et ekstra plus. Men det opvejer nok ikke den omkostning, det er, at holde saunaen kørende i fire sommermåneder, når der skal spares penge over alt i regionskommunen, mener Hasle Badeklubs formand.

Det bliver dyrere

Er det rigtigt forstået, at det med den nye løsning bliver dyrere for badeklubben?

– Det er rigtigt. Det bliver en smule dyrere. Det indgår i aftalen, at vi i perioden fra 1. oktober til den 31. maj har saunaen fra mandag morgen til lørdag aften, og så er den tilgængelig for andre om søndagen.

Jesper Bohn Ipsen forklarer, at man vil skaffe en del af pengene ved at hæve medlemstallet:

– Vi er omkring 335 medlemmer i øjeblikket. Vi har talt om, at vi nu sætter max ved 500.

For I har en venteliste at tage af?

– Ja, det har vi. Det er siden vores generalforsamling i marts rygtedes, at der var en plan om, at saunaen skulle lukke ned om sommeren, og at vi kunne åbne ventelisten. Nu kører aftalen i et år, og vi prøver at skrabe så mange medlemmer sammen, som vi kan.

 

Hasle Badeklub sluttede sæsonen med et arrangement den 31. maj, hvor medlemmerne blandt andet fik mulighed for at tage sig et kølende isbad. Foto: Holger Larsen

 

Kontingentet stiger

Har I plads til så mange nye medlemmer?

– Det nuværende loft blev nok sat, da vi havde en lille sauna. Nu har vi fået en stor, fin sauna (indviet i 2019, red.). Der er selvfølgelig tidspunkter, hvor der er spidsbelastning, om morgenen og om aftenen. Men vi må finde ud af det.

Jesper Bohn Ipsen oplyser, at Hasle Badeklubs kontingent stiger fra 500 til 600 kroner om året, hvoraf størstedelen går til at betale leje til kommunen for brug af saunaen.

Formanden oplyser, at man nu skal indgå en nærmere aftale med kommunens Ejendomsservice om saunaen.

 

 

Saunabruger: Man skyder sig selv i foden

Det er ikke alle medlemmer af Hasle Badeklub, der er glade for nedlukningen af saunaen på Hasle Havn i sommermånederne.

– Jeg mener, at det er at skyde sig selv i foden at lukke saunaen ned for offentligheden om sommeren. Der har aldrig været så meget trafik på havnen om sommeren som i de senere år, og jeg tror, at det har noget at gøre med, at man kan komme i saunaen, siger Allan Törnqvist, der har hus i Rutsker.

– Jeg er selv kommet her om sommeren og kommer her stort set hver morgen, når vi er herovre. Jeg elsker at stå tidligt op og gå i sauna. Det giver mig noget. Fred og ro. Fruen og hunden sover længe, og så passer det med, at jeg kommer hjem, når morgenmaden er klar, siger Allan Törnqvist.

– Jeg tror ikke, at omfanget af hærværk et så stort. Man kunne lukke ned for offentligheden ved 16-17-tiden, så slap man for de unge, der hænger ud her om aftenen, foreslår han som en alternativ mulighed.

Allan Törnqvist, der er fra Ballerup, er kommet på Bornholm som trollingfisker siden 1990:

– Jeg sagde hurtigt, at jeg skal bo på Bornholm, når jeg bliver gammel. Nu skal vi renovere vores hus i Rutsker og flytte herover, siger Allan Törnqvist.

Han blev medlem af Hasle Badeklub i februar efter at have stået på venteliste i et halvt år. 

 

 

 

Sådan bliver reglerne

Kommunalbestyrelsen har vedtaget at:

Der med udgangspunkt i en foreløbig etårig aftale, der kan forhandles hvert år, gives Hasle og Sandvig badeforening fuld råderet over saunaerne fra mandag morgen til lørdag aften, bortset fra 10 timer, hvor saunaerne står til rådighed for alle folkeoplysende foreninger (det er badeklubberne også).

Søndag vil der i otte måneder (oktober-maj) være gratis adgang for alle, under henvisning til et sæt BRK-retningslinjer.

Billetautomater lukkes, så der ikke længere kan købes gæstebilletter.

Ejendomsservice vurderer og fastsætter perioderne, hvor saunaerne skal stilles til rådighed for folkeoplysende aktiviteter. Dette for at opnå fleksibilitet, hvis behovet skulle vise sig at være andet.

De fire sommermåneder (juni-juli-aug.-sep.) holdes saunaerne lukket.

Saunaens økonomiske drift dækkes af lejeindtægten fra badeforeningerne, dog ikke søndagsdrift og de 10 timers folkeoplysende drift.

Aftalen skal gælde for både Hasle og Sandvig saunaer.

Driften skal i så vidt omfang som muligt være driftsneutral for BRK, hvorfor prisen med de enkelte badeforeninger skal forhandles i samarbejdsaftalen.