Skoven har en ingrediens til din honningsyp

Skoven har en ingrediens til din honningsyp
Honningsyp med skovsyre og kringler – uden kommen! Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 11. december 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 11. december 2022 • 07:30

Genbrug – det er heldigvis det nye sort


Jeg har nævnt det før: December er ikke ligefrem den nemmeste måned at finde spiseligheder i den danske natur. Derfor har jeg meget mod min vilje givet efter og snuppet noget af den skovsyre, der nærmest provokerende står og strutter af overskud og grønlighed.

Men det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Jeg kan jo i denne uge kombinere noget fra naturen, gamle bornholmske opskrifter og jul – hvad siger I så?

Selvom jeg ikke taler udpræget bornholmsk, så er jeg vokset op herovre, og når man er det, så kan man ikke undgå at stifte bekendtskab med den kendte honningsyp, der vel næsten er på bordet til alle julefrokoster herovre.

Jeg ved ikke om det er fordi jeg ikke er født på vores lille firkantede ø, eller om det er fordi jeg er på tværs, men jeg kan ikke lide honningsyp. Så er det sagt, og der er sikkert nogen, der bliver både sure og forargede, og måske bliver enkelte lidt krænkede. Derfor prøver jeg nu at gøre noget ved det.

Det, jeg ikke kan lide ved honningsyp, er, at den er hvinende sød. Jeg prøver nu at tilsætte noget syre. Det bliver skovsyren, der bliver dumpet ned i honningsnapsen.

Virkningen er, at den bliver lidt mere syrlig, og at de flotte grønne blade mister deres farve. To fluer med et smæk.

Før i tiden klarede man sødmen med at dyppe tørre kommenskringler ned i honningsyppen. Fin idé. Man får udlignet noget af sødmen med kringlerne og har en lille snack samtidig.

Mit problem med det er, at jeg synes, at kommen smager ad %&€/(# til. Der er virkelig ikke nogen grund til, at kommen skal være i nærheden af fødevarer, overhovedet! Jeg ved, at der er mange, der har det stramt med koriander, og ligefrem har facebookgrupper om hvor væmmeligt det smager. Jeg har ikke tjekket det, men der bør være en facebookgruppe mod kommen, og den har forhåbentlig virkelig mange medlemmer.

Heldigvis er jeg jo også kok. og derfor er det ikke noget problem at finde på noget andet at komme i kringlerne end kommen.

Det var også meget populært at tørre sine kringler før i tiden – det må man selv om, men jeg synes, at man skal spise dem med det samme, fryse dem, eller måske lave en kæmpe portion, hænge nogle af dem på en snor, og så kan de tørre på den, mens de ser über-julede ud.


Honningsyp

 

Her først opskriften på honnongsyp, hvis man ikke allerede har den, eller har tænkt sig at købe en flaske fra en af de nye snapseproducenter her på øen.

 

1 flaske vodka eller ikke så kraftig snaps – hold jer fra dem med kommen, for så er det hele lige meget.

1 glas honning. Jeg kan anbefale at prøve at få fat på en fra Christiansø, for så er man da sikker på, at bierne ikke har fistret rundt på pesticidefyldte rapsmarker.

Smelt honningen i en gryde ved svag varme og kom lidt af spritten i. Når honningen er opløst, blandes det sammen med resten af spriten i et sylteglas.

Hvis man som jeg ikke synes, at syppen skal være alt for sød, så kan man jo bare komme mindre honning i.

Nu skal der en stor håndfuld skovsyre i. Det skal stå i to dage, og så sigtes snapsen. Smag på den og justér eventuelt med honning eller snaps.

 

Ikke kommenskringler

 

1/2 liter mælk

Ca. 500 gram mel

25 gram gær

25 gram sukker

Lidt salt

1 tsk. kardemomme

1 tsk. kanel

Reven skal af en økocitron

 

Lun mælken og opløs gær og sukker heri.

Tilsæt krydderier og appelsinskal.

Kom melet i under omrøring sammen med saltet.

Ælt til dejen er fast og ikke hænger i. Måske skal der lidt mere mel til…

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Rul pølser på ca 25 cm og 1 cm i diameter ud, form dem som kringler og læg dem forsigtigt på en bageplade.

Lad dem igen hæve lidt, inden de hver især koges i et par minutter.

Bag de kogte kringler ved 230 grade indtil de er gyldne.

 

Nu kan de spises, dyppes, fryses eller hænges op. Det er op til dig.

God tredje søndag i advent.

 

 

 

 

Skovsyre

Skovsyre er en lille cirka fem centimeter høj plante der gror i sur skovbund. Planten kan klappe bladene sammen.

Skovsyre indeholder – ligesom eksempelvis rabarber – oxalsyre, der ved voldsom indtagelse, kan give en underlig fornemmelse på tænderne.

Skovsyre er formidabel til at give et lille syrligt pift til både det salte og søde køkken.

Følg debatten på facebook!
BILLETTER TIL FÆRGERNE SKAL OMBOOKES - PRISEN STIGERBILLETTER TIL FÆRGERNE SKAL OMBOOKES - PRISEN STIGERBILLETTER TIL FÆRGERNE SKAL OMBOOKES - PRISEN STIGERBILLETTER TIL FÆRGERNE SKAL OMBOOKES - PRISEN STIGER
FÅ ABONNEMENT