Shahin troede han skulle til Østermarie, men blev bortført til Teheran

Shahin troede han skulle til Østermarie, men blev bortført til Teheran
Shahin Aakjær debuterer som forfatter med "Verdensbarn – Kan man bortføre sin egen søn?". Hans far er fra Iran og moren er fra Lolland. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 28. MAJ 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAJ 2022 • 10:30

Shahin Aakjær, der er delvist opvokset på Bornholm, har skrevet bogen "Verdensbarn – Kan man bortføre sin egen søn?".


Da Shahin Aakjær i sommeren 1998 bliver hentet af sin far, tror Shahin, at turen igen går til farens hus i Østermarie. Men faren, der er flygtning fra Iran, tager i stedet sin otteårige søn med til sit fædreland. Shahin bor i to år med sin far i millionbyen Teheran, hvor han skal vænne sig til nye omgivelser, en ny familie og et nyt sprog.

Shahin Aakjær, der nu er blevet 32 år, fortæller historien i bogen "Verdensbarn – Kan man bortføre sin egen søn?", som udkommer midt i juni.

Bogen bygger på minder, artikler, aktindsigter og interviews med de involverede, og er et forsøg på at forstå, hvad der fik hans forældre til at gennemgå et voldsomt brud. Bornholm – og især Østermarie – er en tilbagevendende kulisse i bogen om forfatterens barndom.

Shahin Aakjær boede i Østermarie med sin far og hans daværende kone i en årrække i 1990’erne.

– Da mine forældre gik fra hinanden, fandt min far en ny kone, der er fra Jylland. De havde den romantiske idé om, at de gerne ville bo ude på landet, langt væk fra alt det de kendte, og nærmest være selvforsynende. De fandt et hus, som de købte billigt på tvangsauktion i starten af 1990’erne. Her var det muligt for dem at udleve den drøm. De købte mælk ved stalddøren, kørte til en havn for at købe torskerogn, og vi cyklede til Østermarie, når vi skulle handle ind.

Det var trygt

Shahin Aakjær siger, at det var et fantastisk sted at være barn:

– Det var et meget lille hus på en meget stor grund, hvor der var klipper på. Jeg havde mine cowboy- og indianerfigurer, som jeg løb rundt og legede med, og jeg samlede på dyreknogler. Jeg kunne bare stikke af og komme tilbage igen, når jeg ville, for det var dejligt trygt. Man kendte naboerne. Det var en stor kontrast til mine barndomsår på Nørrebro.

Shahin Aakjær vekslede mellem at bo nogle uger hos sin mor i København og nogle uger hos faren i Østermarie.

Da hans mor ønskede fuld forældremyndighed, blev sagen afgjort ved retten i Rønne. Herfra begyndte Shahins barndom for alvor at ændre sig, kulminerende med bortførelsen til Iran.

Det ender lykkeligt

Hvorfor ville du gerne skrive den bog?

– Der er andre, der har oplevet noget lignende, for det sker desværre regelmæssigt. Det specielle ved min historie er, at den ender lykkeligt. Jeg har ikke taget skade, og jeg er kommet hjem, og min far er også bosat i Danmark nu. Der er nogle løsninger i bogen. Bogen bygger ovenpå konfliktelementet, og det gør den speciel, mener Shahin Aakjær.

Forfatteren peger på, at både han og hans forældre er endt med at have fået noget godt ud af det, der en gang var en forfærdelig familiekonflikt.

– Jeg har et godt forhold til begge mine forældre i dag, og nu har de også godt forhold til hinanden. De er kommet videre og har indset, at de var unge dengang og blev revet med. Begge mine forældre bor nu i København ligesom jeg gør. Jeg tror også det trækker, at de er blevet bedsteforældre, og det er dejligt at se dem være sammen om min et-årige datter. Jeg var ret gammel, før jeg oplevede mine forældre være sammen, uden at de skændtes. Nu kan jeg se dem sammen gå en tur med min datter. Der er på en eller anden måde en fuld cirkel der, siger Shahin Aakjær.

– Jeg kan mit andet sprog, jeg kender Iran og rejser der regelmæssigt nu. Jeg ville måske have haft nogle spørgsmål eller følt, at der var et andet sted, jeg også hørte hjemme, hvis jeg ikke kendte Iran. Vi har fået nogle fine ting ud af det, siger han.

Med til Folkemødet

Hvad er dit forhold til Bornholm i dag?

– Jeg har været ovre at optræde ved de sidste mange folkemøder. Jeg er med i Debattle, som er politisk freestylerap. Publikum bestemmer hvem vi skal lade som om vi er, og hvad vi skal diskutere. Så improviserer vi ud fra det, forklarer Sahin Aakjær, der også optræder ved Folkemødet i 2022.

– Min hustru er fra Nordjylland, og hun havde aldrig været på Bornholm, før vi tog på ferie derovre forrige år. Hun blev meget forelsket i øen. Det er en unik del af Danmark, hvor der er noget eksotisk, men alligevel hjemmevant. Nu, hvor vi har fået en datter, har jeg lyst til at holde flere ferier på Bornholm, siger Shahin Aakjær.

Meget på visitkortet

Shahin Aakjær er kandidat i mellemøststudier/persisk på Københavns Universitet. På visitkortet står der også foredragsholder, rejseleder, musiker og rapunderviser samt medstifter af hjemmesiden altomiran.dk. Der bliver nu tilføjet forfatter.

– Det handler om at fortælle historier. Det er det, der går igen i det, jeg laver. Jeg synes, det er rart at lave forskellige ting og komme rundt og møde mennesker, siger Shahin Aakjær.

Skal du skrive flere bøger?

– Jeg kan godt mærke, at jeg ikke er færdig med at skrive bøger. Det er en dejlig fordybelse. Jeg har noget liggende fra en tur, hvor jeg rejste tilbage til Iran sammen med min far, hvor vi gentog hans flugt sammen. Det tog ham flere år at komme til Danmark. Undervejs sad han blandt andet i fængsel i Tyrkiet. Det er en livshistorie, som er et filmmanuskript værdigt. Den historie ligger klar til at blive skrevet ned, slutter Shahin Aakjær.