Risiko for at tegl kan falde ned: Afspærring omkring historisk tårn

Risiko for at tegl kan falde ned: Afspærring omkring historisk tårn
Taget på Kastelstårnet fra 1689 har det ikke så godt, og derfor er der kommet en afspærring op rundt om tårnet med en sluse hen tll tårnets indgang. Foto: Holger Larsen
KULTUR | Fredag 25. oktober 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
KULTUR | Fredag 25. oktober 2024 • 05:30

Der er adgang til Kastelstårnet i Rønne, men man kan ikke gå rundt om det.

Man kan godt komme ind i Kastelstårnet på Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne, men en afspærring har til formål at holde besøgende fra at gå rundt om tårnet.

Sådan har situationen været i den sæson, som sluttede i søndags, og sådan vil det antagelig også blive en rum tid fremover.

Årsagen er, at der er risiko for, at tegl kan falde ned fra tårnet.

– I de sidste tre storme er der faldet tegl ned fra taget. Visse steder er taget ustabilt, siger Jens Christoffersson, formand for Kastellets Venner Bornholm, som driver Bornholms Forsvarsmuseum – det militærhistoriske museum i de gamle kastelsbygninger ved Galløkken.

Kastellet – arealet og bygningerne – ejes af Bornholms Museum. Museet stiller vederlagsfrit bygningerne til rådighed for Kastellets Venner Bornholm mod, at foreningen står for den indvendige vedligeholdelse.

– Vi har bedt Bornholms Museum om at få gjort noget ved taget. De har ikke penge til en totalrenovering, men de har haft en håndværker på, som har garanteret os ved et eftersyn, at det er forsvarligt at gå ind i tårnet via den sluse, vi har lavet. Men for en sikkerheds skyld er der lavet en afspærring, så folk ikke går rundt om tårnet, uddyber Jens Christoffersson.

– Men når vi har så flot et stykke kulturarv, er vi selvfølgelig ærgerlige over, at der ikke kan gøres lidt mere ved det. Men der har man fra Bornholms Museums bestyrelse meldt ud, at man har mange andre ting, som man skal bruge penge til. De har nok at se til, men de vil gerne åbne en dialog med os. For det er jo ikke kun tårnet, det handler om. Der er også andre steder på museet, der trænger. Der venter vi på deres udspil, tilføjer Jens Christoffersson.

En pragmatisk løsning

Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen fra Bornholms Museum kalder afspærringen en pragmatisk løsning på noget, som ville være meget omkostningskrævende.

– Det er et gammelt tag. Det er et problem, vi har haft i mange år. Når det stormer, rykker der sig et par tegl hver gang, og lige pludselig ligger de på jorden. Vi får hele taget kigget efter af en murer hvert år, så der er ikke en stor risiko. Men for at være helt sikre, bliver taget over indgangen gået ekstra efter, og så skal forsvarsmuseet holde folk væk fra bagsiden af tårnet, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Men skal der på sigt ikke gøres noget mere ved taget på tårnet?

– Løsningen bliver som nu, for det vil koste flere millioner kroner at lægge taget om, og det står ikke øverst på den meget lange liste, vi har over bygningsrenoveringer. Vi har mange fredede bygninger, og nu har vi løst det her på denne måde. Det har høj prioritet at holde Hjorths Fabrik, Erichsens Gård og Melstedgård pæne og klar til besøgende, så vi er nødt til at gå pragmatisk til værks.

– Det er ikke en nedprioritering af forsvarsmuseet. Vi er bare nødt til at prioritere. Hver bygning har sine udfordringer. Hvis der er problemer med taget på Hjorths Fabrik for eksempel, går det mere ud over det, der er fredet indvendigt og på udstillinger, end det gør på Kastelstårnet, slutter Jacob Bjerring-Hansen.

I Kastellets Venner Bornholm frygter man, at tårnets tilstand forværres:

– Vejret bliver nok ikke bedre, og bygningen bliver ikke bedre af at blive rusket igennem. Kastelstårnet mangler i den grad også en gang kalkning, siger Jens Christoffersson.

 

Museumsdirektør: Ejerskab er historisk betinget

Den danske stat havde sat Kastellet til salg, og forsvarsmuseet stod til lukning.

Det var situationen, da Bornholms Museum i 2002 købte Kastellet i Rønne med tilhørende bygninger og areal. Det skete for at bevare de fredede bygninger på offentlige og bornholmske hænder.

Købet kom i stand via en donation på 500.000 kroner fra Sparekassen Bornholms Fond, mens Bornholms Amt og Rønne Kommune bidrog med tilsammen 400.000 kroner.

Bornholms Museum havde ikke driftsmidler til at drive forsvarsmuseet. Man tilbød derfor foreningen Kastellets Venner at drive museet videre.

Bornholms Forsvarsmuseum blev etableret i 1980, efter at forsvaret havde tømt kastelsbygningerne i 1970’erne.

Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen kalder Bornholms Museums ejerskab af Kastellet for historisk betinget.

– Aftalen dengang blev lavet i samarbejde med regionskommunen. Desværre blev der aldrig lavet en klokkeklar aftale om, hvem der tager sig af bygningerne i forskellige situationer. Så vi hænger så at sige på nogle bygninger, vi ikke bruger.

– Vi ville nok ikke have lavet den konstruktion i dag. Vi ville nok have sørget for, at dem der brugte bygningen, også var dem, der havde bygningen, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT