Nu er det slut med at diskriminere kvinder i folkekirken - eller er det?

Nu er det slut med at diskriminere kvinder i folkekirken - eller er det?
Henriette Ry Nielsen, sognepræst i Sct. Nicolai Kirke, glæder sig over, at den officielle diskrimenring af kvindelige præster er et overstået kapitel i Danmark. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 12. NOV 2023 • 12:00
NYHED | ABONNENT
12. NOV 2023 • 12:00

KIRKE

For en kvindelig præst er kirkeministerens udmelding om, at der nu er officiel ligestilling mellem kvindelige og mandlige præster i den danske folkekirke en sejr. I de missionske trossamfund er ligestilling i kirken fortsat en umulighed.

Fjernelsen af særreglen om, at man kan sige nej til at ansætte en kvindelig præst i den danske folkekirke bliver modtaget forskelligt, afhængigt af om man spørger en kvindelig præst eller to menighedsrådsmedlemmer fra Indre Mission.

Men én ting er de enige om. Det kommer ikke til at ændre noget.

– Jeg tror ikke det har den store betydning i praksis, siger Henriette Ry Nielsen, der er ved at gøre klar til fromesse søndag morgen i Sct. Nicolai Kirke i Rønne. For i Danmark er det menighedsrådet, der ansætter præsten, ikke staten.

– Menighedsrådet kan til enhver tid sige, at de foretrækker en mand. De behøver ikke sige det åbent, det kommer ikke frem nogen steder. Men de siger det indbyrdes, siger hun.

Alligevel er Henriette Ry Nielsen glad for, at reglen nu bliver fjernet.

– Jeg er da glad for, at vi har ligestilling nu, officielt. For vi kvinder er blevet diskrimeneret i folkekirken, i og med at man har kunnet vælge os fra, ene og alene på grund af køn. Ikke på grund af teologiske kvalifikationer eller profilmæssigt, om vi passer godt ind i sognet, men udelukkende fordi man har foretrukket en mand.

Man kan ikke vælge modsat

Peter Hauge Madsen taler om bæredygtighed og menneskets pligt til at passe på naturen i søndagens prædiken i Indre Missions hus på Zahrtmanssvej i Rønne.

– Vi kan ikke redde verden, siger han, men vi kan heller ikke læne os tilbage.

På stolene sidder fortrinsvis medlemmer fra menigheden i Knudsker Sogn. Sct. Knuds Kirke har været lukket i tre måneder på grund af renovering. På søndag den 19. november åbner kirken igen, og det glæder Minni Westh og Ingolf Hansen, der begge sidder i menighedsrådet i Knudsker.

– Vi har savnet orgelbruset, siger Minni Westh.

I bibeltro trossamfund som Indre Mission og Luthersk-Evangelisk Mission må kvinder ikke være præster, forkynde, eller forrette sakramentet, det vil sige dåb og nadver. Og det er ikke nogen hemmelighed, at menigheden i Knudsker læner sig tæt op af Indre Missions fortolkning af teksten. Menighedsrådet kommer ikke til at ansætte en kvindelig præst i Knudsker Sogn, fordi muligheden for at fravælge kvindelige præster er blevet fjernet fra officielt hold. Det skyldes ikke, at menigheden har noget imod kvinder, understreger de to menighedsrådsmedlemmer.

– Jeg har ikke noget imod kvindelige præster. Det, der er bestemmende, det er jo, hvordan man læser og forstår Biblen, siger Ingolf Hansen.

Minni Westh er enig.

– Når man tror på Biblen, så kan man jo ikke vælge noget modsat. Kvinder kan dog godt stå frem og forkynde til søndagsskole og andre møder, fortæller Minni Westh.

Minni Westh og Ingolf Hansen sidder begge i menighedsrådet i Knudsker Sogn. I deres øjne levner Biblen ikke plads til kvindelige præster. Foto: Anette Vestergaard

Missionen i tilbagegang

Præsten er menighedens hyrde, siger Ingolf Hansen. Han mener ikke, at kirken skal følge med tiden, nærmest tværtimod.

– Hvis Guds ord er skrevet sådan, så kan vi ikke bare fjerne noget, fordi vi synes bedre om noget andet. Hvor er vi så henne?

For Minni Westh er der forskel på kvinder og mænd. Og hun går ikke ind for ligestilling.

– Nej, det gør jeg ikke. En kvinde skal ikke ansættes, fordi hun er kvinde. Skal hun ansættes, skal det være fordi hun har kvalifikationerne til det, siger hun.

Både Ingolf Hansen og Minni Westh oplever, at tilslutningen til missionen er faldende.

– Det skrider jo. Man skal følge med moden, eller med tiden. Man satser på ligestilling, og ansætter flere kvindelige præster. Det er trist for mig at se, fordi det går imod Biblen. Og ellers har jeg ikke noget imod kvinder i ledende stillinger, hvis bare de har kvalifikationerne.

Det er ti år siden, Henriette Ry Nielsen blev præst på Bornholm.

– Har du indtryk af, at der fortsat vil være kirker herovre, hvor man ikke vil ansatte en kvindelig præst?

– Ja. Der er da to-tre steder, jeg ikke kommer, siger Henriette Ry Nielsen.

– Der er også et fåtal af præsterne, der ikke vil vie fraskilte, og de vil ikke døbe børn, medmindre forældrene er gift, fortsætter Henriette Ry Nielsen.

Men hun har, ligesom Minni Westh, bemærket, at den indstilling er i tilbagegang på Bornholm.

– Der er færre i dag. Der er flere menighedsråd, der ikke ser på køn længere. Det er en positiv udvikling for os kvinder, vil jeg mene.

 

Søndagsgudstjeneste for menigheden i Knudsker Sogn afholdes for sidste gang i Indre Missions hus i Rønne. På søndag genåbner kirken i Knudsker efter tre måneders lukning. Foto: Anette Vestergaard