Minister afviser at hjælpe: 'Men jeg er godt klar over, at krematoriet på Bornholm er udfordret'

Minister afviser at hjælpe: 'Men jeg er godt klar over, at krematoriet på Bornholm er udfordret'
Det bliver uden økonomisk hjælp fra staten, når Rønne Menighedsråd skal finde en løsning for fortsat krematoriedrift på Bornholm. Det slår kirkeministeren fast. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 07:30

Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen siger, at der er ikke er lovhjemmel til at yde økonomisk støtte til en udskiftning eller modernisering af det lokale krematorie.


Bornholms eneste krematorie skal enten udskiftes eller moderniseres, fordi de tekniske installationer ikke længere er tidssvarende. Det kan blive en dyr fornøjelse, da prisen for et nyt krematorie kan løbe op i 20-30 millioner kroner, og det er penge, som Bornholm ikke selv kan skaffe, har formanden for Rønne Menighedsråd fortalt her i spalterne.

Derfor arbejder man aktuelt med en såkaldt mellemløsning, som går ud på at erstatte den nuværende ovn med en elektrisk ovn, og det er måske meget heldigt, for Bornholm skal ikke regne med en økonomisk håndsrækning fra staten. Det gjorde kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) klart, da det bornholmske krematorie fandt vej til Folketingssalen på folketingsmedlem Peter Juels-Jensens (V) foranledning.

– Der er ikke i lovgivningen mulighed for, at kirkeministeren kan yde tilskud fra Fællesfonden til opførelse af nye krematorier. Der er ikke en pulje til formålet på finansloven. Det tror jeg også godt, man ved på Bornholm, men jeg er godt klar over, at krematoriet på Bornholm er udfordret i forhold til de eksisterende tekniske installationer, hvor ovnen, som jeg har forstået det, er moden til udskiftning, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Fællesfonden er folkekirkens fælles kasse, der dækker en række fælles folkekirkelige udgifter. Kirkeministeriet administrerer midlerne fra fællesfonden. Indtægterne kommer primært fra landskirkeskatten.

En god lokal løsning

Kirkeministeren lagde ud med at tydeliggøre, at det er en lokal opgave både at opføre, drive og også vedligeholde krematorier, hvorfor udgifter forbundet med lige præcis det må afholdes lokalt. Forklaringen er, at krematorievirksomheden i Danmark udøves som en myndighedsopgave i tilknytning til kirkedrift.

– Det vil sige, at den lokale kirkekasse, eller hvis det er kommunen, der driver et krematorie, så den lokale kommunekasse, afholder udgifterne, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.


Drift af og ansvar for krematorier ligger lokalt, siger kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Jens Honore

Hun pointerede, at det for hende er vigtigt, at der fortsat er en stærk lokal forankret folkekirke i Danmark, hvor mange af beslutningerne og dermed også ansvaret ligger ude lokalt, og hun er ikke tilhænger af at afvige fra de principper.

– Det er nogle lokalt forankret beslutninger, men jeg er helt sikker på, at man også i den konkrete udfordring vil finde en god lokal løsning, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

De lokale kasser

Hvis man ikke finder en løsning, der sikrer fortsat krematoriedrift på Bornholm, kan konsekvensen blive, at afdøde skal transporteres til Sjælland for at blive kremeret, hvorefter asken skal transporteres hjem til Bornholm. Ane Halsboe-Jørgensen kan sagtens forstå, at man ønsker en bornholmske løsning, men det er altså ikke ensbetydende med, at hun som kirkeminister kan hjælpe økonomisk.

– Det er sådan inden for det kirkelige regi, at der er Fællesfonden, som man kan bruge til ekstraordinære udgifter eller til at støtte ekstraordinære projekter, ellers er det de lokale kasser. Og lige præcis i den her sag er der ikke bemyndigelse til, at man kan yde den form for tilskud fra Fællesfonden. Jeg er sikker på, at med de udfordringer, der er, og det anerkender jeg, med det lokale krematorie, at der kan findes gode lokale løsninger, og det hører jeg også, at der er i proces, sagde kirkeministeren i sit svar til Peter Juel-Jensen.