Lokale helte får gratis teaterbilletter

Lokale helte får gratis teaterbilletter
Forestillingen Sne på Rønne Theater foregår under snestormen i 2010, og viser hvad der kan ske i en familie der bliver spærret inde i et hus på Bornholm den vinter. Foto: Martin Thaulow
NYHED | ABONNENT | 17. AUG 2022 • 06:31

Snestormen i 2010 satte for alvor Bornholm på Danmarkskortet, og i juledagene den vinter var masser af lokale helte med til at hjælpe deres medborgere. Det skal de nu belønnes for med en gratis tur i teatret.

En vinter som de fleste bornholmere husker og som i høj grad viste hvordan mennesker kan holde sammen i svære tider. Sådan kan snestormen i 2010 omtales.

Og netop snestormen i 2010 er temaet for forestillingen "Sne", som Bornholms Teater opfører fra den 20. august. Og hvad er mere naturligt, end at invitere de der virkelig var hverdagens helte i de dage i 2010 en tur i teatret.

Det mener teatret PR-medarbejder Kim Caspersen i hvert fald, for teatret har nemlig sendt en særlig invitation til alle dem, som oplevede snestormen på helt tæt hold, og hjalp alle andre med at komme igennem stormen bedst muligt, det vil sige ansatte i politiet, hos Falck, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet, kommunens vintertjeneste og flere andre.

– Alle, der var på Bornholm i juledagene i 2010, vil kunne huske hvor kraftig snestormen var, og hvor hjælpeløs man bliver, når naturen viser tænder på så voldsom vis. De fleste gjorde hvad de kunne for at komme i ly og læ og skuttede sig derhjemme, men en særlig gruppe mennesker gjorde det modsatte, og kastede sig ud i stormen. Det gjorde de for at rydde sne, hjælpe bilister, der sad fast, komme med nødforsyninger og transportere syge og fødende og meget, meget mere. Andre havde lange vagter i kommandocentraler og koordinerede nødovernatning og gik måske glip af julehyggen på den konto. Og det vil vi gerne markere vores taknemmelighed for, ved at invitere dem og deres partner ind og se forestillingen "Sne" i den første spilleuge, hvilket vi selvfølgelig håber, de tager imod, siger Kim Caspersen.

Skal det være sjovt?

På trods af at snestormen i 2010 for mange virkelig var et drama, og hvor flere mennesker var udsat for nogle farlige situationer, så opfører Bornholms Teater forestillingen som en komedie, og det kan måske falde nogen for brystet, at en så alvorlig hændelse nu lanceres som noget, der skal være sjovt.

Men Kim Caspersen mener ikke at nogen vil blive stødt over humoren.

– Dels er det jo kunstens grundvilkår, pligt og privilegie, at man kan lave overraskende greb på forskellige hændelser og temaer, og dels er meget af det, der er sjovt i forestillingen, placeret i en fiktiv familie, der gennemlever deres helt egen krise sideløbende med, at snestormen raser udenfor. På den måde kunne det i princippet foregå under hvilken som helst storm, og jeg tror ikke, at der er nogen der vil blive stødt af humoren i forestillingen – tværtimod.

Kim Caspersen fortæller at de relevante organisationer og firmaer allerede har fået invitationen tilsendt direkte, og at deltagerne skal kunne dokumentere deres ansættelsesforhold til samme for at få en billet.

"Sne" har premiere den 20. august og spiller til og med den 10. september på Rønne Theater.