Lokale dominerer ølfestival: 'Det var Svaneke Bryghus, der startede det hele'

Lokale dominerer ølfestival: 'Det var Svaneke Bryghus, der startede det hele'
Som gæst på Bornholms Ølfestival køber man et glas og nogle poletter, som kan omsættes til øl hos de deltagende bryggeri og bryggere. Det hele foregår på Store Torv i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 5. AUG 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. AUG 2022 • 05:30

Der er mulighed for at møde både lokale og tilrejsende bryggerier samt lokale håndbryggere på Bornholms Ølfestival.

 

Hvis man er typen, der altid vælger en classic, når man får lyst til en øl, så venter der en horisontudvidende oplevelse, når Bornholms Ølfestival lørdag indtager en del af Store Torv i Rønne. Fire-fem lokale og et par tilrejsende bryggerier samt håndbryggere her fra øen er klar til at vise, at øl er mange forskellige ting.

Tovholder på festivalen er de lokale ølentusiasters formand, Dan Jeppsen. Han har selv sendt invitationer ud til nær og fjern, og dem, der har takket ja, er dem, publikum kan møde.

– Man sætter sig bare ned ene mand, og det er mig i den her situation. Så prøver man, og så får man se, siger han.

Her fra Bornholm kommer Small Batch, Penyllan/Beerhere, Lucky Island og LG. Kasper Brew fra Hvidovre og Det Lille Bryggeri fra Bringstrup ved Ringsted har også sagt ja tak. Og så kommer Bornholms Håndbrygger Laug.

– Det var meningen, at Amager Bryghus også skulle været her, men deres repræsentant kan ikke få fri fra arbejde, siger Dan Jeppsen.

Endelig er Brian Kozuch til stede med Beerhouse Bornholm, der sælger øl fra flere mindre bryggerier.

Brygger fra New Zealand

Mens Penyllan/Beerhere og Small Batch efterhånden er veletablerede navne på den bornholmske ølscene, er der formentlig færre, der har hørt om LG og Lucky Island.

LG er Bent Boris Hansen og Søren Vaupell Christensen, som har startet eget bryggeri i Vang.

– De startede med at lave lidt øl ude hos Small Batch, og nu er de gået så langt, at de laver deres eget øl, fortæller Dan Jeppsen.

Det samme gør Stefan Brit Thompson, som står bag Lucky Island.

– Han er fra New Zealand, kom til Bornholm og faldt for vores lille, dejlige ø. Han startede noget med Mikkeller i Aarsdale, blev håndbrygger lidt mere seriøst og har lavet et bryggeri, der hedder Lucky Island. Nu er han blevet shanghajet af Johnny Fagerlund til at være brygger for Small Batch, fortæller Dan Jeppsen.

Der skal han afløse Anders Blomquist, som har søgt nye udfordringer.

Svaneke Bryghus er ikke med på festivalen, men Dan Jeppsen er ikke i tvivl om, at bryggeriet på Østbornholm har en del af æren for den lokale ølkultur.

– Det var Svaneke Bryghus, der startede det hele, når man går tilbage i historien, og uden Svaneke havde der ikke været noget øl på Bornholm. Den historie fortsætter nu, siger han.

Far kommer med en øl

For Det Lille Bryggeri bliver turen fra Midtsjælland til Bornholm udnyttet i fulde drag. I stedet for at ankomme lige til lørdagens ølfestival besøger indehaver René Hansen både Small Batch i Rønne og Penyllan/Beerhere i Tejn, begge steder for at brygge øl sammen med sine bornholmske kolleger.

– Han har lavet sour beer sammen med Small Batch og skal lave noget sammen med Christian og Jessica. Han blev inviteret allerede sidste år og sagde: "Jeg kommer", siger Dan Jeppsen om René Hansen.

Sour beer er en betegnelse for de øl, der brygges med intention om at frembringe en syrlig smag.

Kasper Brew er også blandt de første, der siger ja til at komme til festivalen.

– I starten var de tre bryggere, der hed Kasper, Casper og Kasper, og derfor hed bryggeriet også Kasper, Casper og Kasper. Nu er det lavet om til Kasper Brew, for de er blevet udvidet med flere folk, fordi de simpelthen laver noget godt øl, siger Dan Jeppsen.

Hans egen far deltager også i ølfestivalen. Han er formand for Bornholms Håndbrygger Laug, som brygger og lærer fra sig på dagen. Og så har Hans Jeppsen også en ny øl med.

– Han kommer med en øl, der har ligget med whiskyspåner og alt muligt. Jeg har ikke selv smagt den, men jeg glæder mig, siger Dan Jeppsen.

Bornholms Ølfestival bliver åbnet klokken 11 af formand Klaus Rehkopff fra Danske Ølentusiaster. Der er åbent for salg indtil klokken 17.