Lav pandekager med bacon og bornholmske mælkebøtter – på amerikansk

Pandekager med bacon og mælkebøttesirup – værsgo! Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 15. MAJ 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
15. MAJ 2022 • 07:30

Ja, jeg har snydt lidt. Men jeg har ikke brugt motorolie, som andre fotografer gør, når de tager billeder af sådan en bunke pandekager med sirup.


Der er mange meninger om mælkebøtteblomster. De fleste der enten er børn, eller kan huske hvordan det var at være barn, har prøvet at puste til de visne mælkebøtteblomster og glæde sig over alle de små stafetter, der bliver ført med vinden, for at blive til nye mælkebøtter. Sommetider kom der et brøl fra en, typisk lidt ældre, person, der med militaristisk præcision holdt sin have – og ikke mindst sin græsplæne. Her var mælkebøtter ihvertfald ikke velkomne.

Jeg har selv haft sådan en nabo, der ikke kun holdt de gule blomster væk fra plænen, men også yndende at luge inde i vores fælles hæk, mens hendes hoved kom ind gennem hele hækken og ind i vores have, mens hun nærmest kvækkede: I har sandelig mange mælkebøtter inde hos jer.

Jeg kan egentlig godt lide mælkebøtter og kan også godt huske, hvordan det var at være barn. Både det med at puste på dem, men også den helt utrolig helbredende virkning, den hvide saft havde, når man på idiotisk vis havde møvet sine bare ben gennem en brændenældeplantage.

Jeg ved ikke, om der rent faktisk var noget om snakken, eller om det bare var en placebovirkning.

Jeg ved, at jeg før har omtalt mælkebøtter her i avisen, men det var bladene, og når der nu er så mange, der ikke kan lide at have den slags ukrudt i deres haver, så vil jeg gerne hjælpe med at fortælle om, hvordan man kan spise sig ud af problemerne.

Det nemmeste er selvfølgelig at anskaffe sig et par kaniner. Dem kan man så spise efterfølgende. Men man kan også lave sin egen mælkebøttesirup eller bruge dem i en lille salat, som måske også kan bestå af de meget aktuelle og lysegrønne bøgeblade.

Når vi nu er i gang med at ribbe skoven for goder, så er det nu, at der er nye skud på rødgranen. Så hvis der er ved at være lidt slunkent i den gin, som I lavede tidligere, så er det nu, at I skal ud og plukke rødgran, komme dem i noget vodka og lade det stå i et par dage. Sigt nu nålene fra og spæd op med ren vodka, til I synes det smager helt perfekt.

Ramsløgene er efterhånden lidt store, og lige om lidt kommer der fine hvide blomster på, som man kan benytte til at pynte sin mad med. Men inden dag, så pluk knopperne og kom dem i rigeligt salt – dem kam man bruge som en slags kapers. Det er også muligt at sylte dem på normal vis.

I denne uge har jeg befriet en gammel dame for nogle mælkebøtter. Det handler om morgenmadsdessert – amerikansk morgenmadsdessert. Nemlig, som de siger i New York: a long stack! Det er pandekager med bacon og sirup. Bortset fra, at det ikke er ahornsirup, men den lige så lækre mælkebøttesirup (ok, indrømmet, det lyder ikke helt så godt). Billedet ligner et billede, som mange har taget før mig, men jeg har altid haft lyst til at tage det billede.

Det er faktisk et motiv, der er mange meninger om. Mange foodstylister sprayer pandekagerne med hårlak for at forhindre sirupper i at trænge for hurtigt ind i pandekagerne. Nogle erstatter også sirupper med motorolie – det hævdes at den flyder flottere end sirup.

Jeg kan forsikre jer om, at jeg ikke har gjort nogle af de ting – for så kunne jeg jo ikke nyde pandekagerne senere.

Men jeg har snydt lidt – prøv at gætte hvordan. Fortæl mig om det på instagram.

 

 

Mælkebøttesirup

Start med at koge lige dele vand og rørsukker op. Lad os sige 3 dl. vand og ditto sukker.

Kog det forsigtigt, til boblerne begynder at blive seje i det.

Kom herefter en masse gule blade fra mælkebøtteblomsterne i og tag gryden fra varmen.

Lad nu hele herligheden stå og køle af i et par timer.

Hvis siruppen skulle være gået hen og blevet for tyk, så kom lidt vand i og kog op igen.

Kom siruppen på et glas.

 

Amerikanske pandekager - long stack

2 æg

150 g. hvedemel

30 g. smeltet smør

2 tsk. bagepulver

1 spsk. sukker

2 dl mælk

Smør til stegning

Æggene piskes sammen, og lidt af melet kommes i.

Mælken hældes langsomt i.

Til sidst resten af ingredienserne sammen med det sidste mel.

Steg pandekagerne ved medium varme – husk at de ikke skal være så store som almindelige pandekager.

Servér med sprød bacon og mælkebøttesirup.

 

 

Mælkebøtten

Almindelig mælkebøtte (Taraxacum officinale) – også kaldt løvetand eller Fandens mælkebøtte – er en 15-45 centimeter høj urt med grundstillede blade og flere centimeter brede, enlige, gule blomsterkurve, der sidder på hule stængler uden blade. Alle dele af planten rummer en hvid, mælkeagtig, latexholdig saft. Den er meget almindelig i hele Danmark på lysåbne steder.