Kirkespir fjernet - var nedstyrtningstruet

Kirkespir fjernet - var nedstyrtningstruet
Her bliver spiret på Ny Kirke fjernet. Foto: Kjeld Lundbæk
KULTUR | Tirsdag 1. oktober 2024 • 19:00
KULTUR | Tirsdag 1. oktober 2024 • 19:00

Kirkeminister Morten Dahlin har efter indstilling fra Nationalmuseet besluttet, at otte kirker får tildelt 8,1 millioner kroner fra By- Land- og Kirkeministeriet. En af kirkerne ligger på Bornholm.

Pengene kommer fra Kirkeistandsættelsesordningen, der er sat i verden for at hjælpe vedligeholdelsestrængende kirker i Danmark. Ny Kirke begunstiges med 209.095 kroner, som skal sikre at det velkendte spir på kirkebygningen kommer tilbage på sin plads.

Det fortæller kirkeministeriet i en pressemeddelelse.

Ligesom i de øvrige rundkirker er den romanske del af Ny Kirke med apsis, rektangulært kor og rundskib oprindeligt opført som et kombineret forsvarsværk og kirke. Våbenhuset er en senmiddelalderlig tilføjelse.

Af hensyn til forsvarsfunktionen har rundskibet formentlig oprindeligt haft et fladt eller lavt tagværk, og det eksisterende kegleformede tag er en tilføjelse fra starten af 1700-tallet.

Fra samme tid stammer også spir og vindfløj, hvorpå årstallet 1711 kan læses.

Kongestolpen er forvitret

Det aktuelle vedligeholdelsesprojekt er foranlediget af at netop spiret, den underliggende koglekonstruktion samt kongestolpen er så forvitret, at spiret i øjeblikket er nedtaget på grund af nedstyrtningsfare.

Projektet indebærer derfor en udskiftning af kongestolpens øverste del, samt af kogle og blykule, mens selve spiret istandsættes.

Ansøgningen fra menighedsrådet i Ny Kirke anses som værende absolut støtteværdig og bør ifølge kirkeministeriet prioriteres højt.

"Ny Kirke indtager sammen med Bornholms øvrige rundkirker en vigtig plads blandt Danmarks romanske kirkebygninger og giver et væsentligt indblik i øens religiøse og magtpolitiske forhold i den tidlige middelalder. Menighedsrådets ønske om en udbedring af kirkens spirkonstruktion er helt essentiel, både for bevaringen af en vigtig markør i landskabet, men også for fortsat at kunne holde konstruktionen tæt og undgå yderligere skade på et kulturhistorisk monument af stor national betydning".

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT