'Jeg tør ikke - men nogle gange må man gøre ting, også selvom det er farligt'

'Jeg tør ikke - men nogle gange må man gøre ting, også selvom det er farligt'
Eget foto.
KULTUR | Fredag 10. november 2023 • 15:30
KULTUR | Fredag 10. november 2023 • 15:30

Aa Kirke lagde rammer til et arrangement, der skulle sprede lys i mørket og indgyde mod til at stå op imod uret.

Emnet var mod i modvind, da Aa kirke lagde rammerne for et lysoptog for fred på 85-årsdagen for Krystalnatten. Torsdag eftermiddag mødte omkring 100 mennesker op for at vise, at de vil freden og for at være lys i mørke.

Optoget gik fra præstegården, henover Aakirkeby Torv og sluttede i Aa Kirke, og selvom regnen slukkede flere af lysene undervejs på ruten, så lyste de fremmødte mennesker op på en aften, der var vigtig at markere. Det fortæller initiativtageren, sogne- og hospitalspræst Benedicte Gyes i en mail til Tidende.

Det var også hende, der torsdag eftermiddag bød lysoptoget velkommen i kirken med ord til opmuntring og indgydelse af mod i en tid, hvor krig og ufred rykker tættere på.

– Vi skal turde stille os frem og stå imod, når vi oplever hadet vokse - sådan sagde Sognepræst Benedikte Gyes - formentlig med henvisning til den seneste tids voldshandlinger, demonstrationer og drab på jøder rundt omkring i Europa.

Hun fortsatte med et citat fra Astrid Lindgrens vigtige børneklassiker, Brødrene Løvehjerte:

– "Tør du virkelig? Spurgte lille Tvebak sin bror Jonatan, da han skulle ud på en farefuld færd og narre Tengils soldater for at redde freden i Rosendalen. Nej, svarede Jonatan. Jeg tør ikke, men nogle gange må man gøre ting - også selvom det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!”

De fremmødte blev opfordret til at vise sig som rigtige mennesker og bringe modet med sig ud i verden med troen på, at kærligheden er med os, at Gud er med os, så vi ikke skal frygte, og at fred er muligt, men at vi mennesker er dem, der skal skabe den mellem os.

God opbakning

Der var mødt både børn og voksne op, og præsten opfordrede til at tage ordene med i dagligdagen, når man i skolegården møder mobberi og hadtale - til at turde stå op imod det, sige fra og vise, at vi vil freden og livet. Og til at være lys i mørket.

– Det var dejligt at opleve den opbakning, der har været til arrangementet fra hele øen, fortæller Benedikte Gyes til Tidende fredag ved middagstid.

Hun glæder sig over, at Bornholm torsdag eftermiddag viste hinanden, resten af landet, Gud og hvermand, at vi ikke er en lille isoleret ø, der har nok i os selv, men at vi tør bære ved i en fælles kamp for freden.

– Den storm, der lægges op til i disse tider, må vi sætte os imod. Hvadend vi mener om den ene og den anden side af, hvad der foregår i Israel og Palæstina, om Hamas uhyggelige angreb, mord og kidnapning af uskyldige jøder, og hvadend vi mener om to-stats-løsningen, og hvordan Israel har kontrolleret grænserne mod Gaza. Hvadend vi mener om den massive bombning og fordrivelse af uskyldige palæstinensere i Gaza. Det må aldrig blive en årsag eller en gyldig grund til, at vi behandler hinanden som andet end mennesker med lige værd, fortæller sogne- og hospitalspræsten med eftertryk.

Ved torsdagens arrangement fortalte journalist og forfatter Daniel Øhrstrøm om sit venskab med den dansk-jødiske musiker Henrik Goldschmidt og deres rejse på Vestbredden, hvor musikken skabte venskaber på tværs, og de sammen fandt den gode tone i musikken og i livet.

Der blev rundet af med Daniel Øhrstrøms egen velsignelses-salme, inden de fremmødte drog håbefulde og udrustet med mod til at stå op for verdens ulighed og ufred ud i den tidlige aften.

 


 

 

Eget foto.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT