'Helvedshullet' og slangetræet i Torpe Bakker
Den uskønne overskrift fremgår på ingen måde af noget stednavn. ”Helvedshullet” blev stedet kaldt, hvorfra man i middelalderen kunne få frådsten (kildekalk) til Ruts Kirke - øens eneste kirke, der delvis er bygget af frådsten. Ifølge National Museets bog om gamle kirker på Bornholm fik man frådstenen fra ”Helvedshullet” i den venstre del af Torpe Bakker. Et navn der måske skyldes at kalkbruddet var farligt. I vore dage er der en smuk lille skovmose, et såkaldt ekstremrigkær, med en sjælden flora i forhold til størrelsen. I Sverige kaldes de ”kalkkær”, de findes især på Øland og Gotland. Årsagen til den spændende flora er jorden og søens store indhold af mineralerne calcium og magnesium (kalk).
Foruden den lille spændende skovmose i Torpe Bakker er der et underligt grantræ. For længe siden fik en gammel rødgran ødelagt toppen af lynnedslag. I stedet for kom der mange selvstændige stammer, der lignede slanger, og det blev træets navn. Det blev også kaldt ”Troldetræet”, men efter en stormskade i 2018 døde trolden og blev til et monster.
Skovmosen og monsteret er alene en søndagstur værd.
Hvor: Se kortet. Fra landevejen Rønne – Hasle fører Simlegårdsvej mod Klemensker. Herfra fører Fejlerevej mod venstre og nordpå til Torpe Bakker. Man ser monsteret mod højre ved skovens begyndelse, og kort efter kan man se skovstien, der fører frem til søen.
Få fuld adgang til Tidende.dk |
HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN
Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

Kulturtanker fra en hjemflytter

Fremtidens kultur: Højskolen drømmer stort
