Han vil ikke om søndagen lytte til en præst, der har viet et homopar om lørdagen

Han vil ikke om søndagen lytte til en præst, der har viet et homopar om lørdagen
Ny Kirke. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 8. FEB 2022 • 10:31
NYHED | ABONNENT
8. FEB 2022 • 10:31

Hartvig Mumm, Nyker, og Jette Riis Nielsen fra Knudsker siger nej tak til en folkekirke, hvor det er forbudt at nægte at vie fraskilte og homoseksuelle.


Hvis der ikke er plads til de sorte præster, er der ikke plads til mig, siger Hartvig Mumm, mangeårigt menighedsrådsmedlem i Ny Kirke i Nyker.

Men han er ikke fortaler for en opdeling af stat og kirke.

– Jeg synes egentlig, at folkekirken er en flot indretning, fordi den er så rummelig, siger Hartvig Mumm.

De seneste dages debat om konservative præster, som er under anklage for at diskriminere homoseksuelle og fraskilte, har imidlertid fået ham til at tvivle på, hvor rummelig folkekirken egentlig er.

– Jeg mener ikke, at kirken skal dikteres af tidsånden. Så ender vi som kulturkristne, og så er der ikke længere nogen regler, der gælder, siger han.

Folkekirken er på afveje

Hartvig Mumm betegner sin kristendomsforståelse som klassisk. Han vil ikke sidde i kirken om søndagen og lytte til en præst, der har viet et homoseksuelt par om lørdagen. Ikke fordi han har noget imod homoseksuelle, siger han. Men det er ikke mindretallet, der skal diktere, hvad der skal ske i kirken.

Hartvig Mumm efterlyser en reformator, der kan føre folkekirken gennem krisen på samme måde som munken og teologen Martin Luther gjorde under reformationen i 1500-tallet.

– Den danske folkekirke er ved at komme på afveje, ligesom den katolske kirke var det dengang, siger han.

Et enigt menighedsråd

I Knudsker sidder Jette Riis Nielsen som formand for menighedsrådet. Hun siger, at hun er helt på linje med sognepræst Flemming Mose Lauridsen, som ikke vil vie fraskilte og homoseksuelle med henvisning til vielsesritualet og skabelsesberetningen.

– Jeg har selv været med til at vælge Flemming, og det var et enigt menighedsråd, der stod bag, siger hun.

Hun mener ikke, at der er tale om diskrimination, når en præst nægter at vie fraskilte og homoseksuelle.

– Det er ikke fordi de er udelukket fra at blive viet, de bliver henvist til en anden. Det er der en lov om, siger hun.

Sig nej på en pæn måde

Hvis det i fremtiden bliver et krav, at præster skal vie fraskilte og homoseksuelle for at gøre tjeneste i den danske folkekirke, så bliver det ikke med Jette Riis Nielsen på kirkebænken.

– Så kan jeg ikke være der. Biblen er Guds ord, og det lever jeg efter. Men jeg er vokset op med, at folkekirken er en del af staten, og det håber jeg, at den bliver ved med at være, siger hun.

Til den mand, der efter lørdagens artikel om de konservative præster på Bornholm skrev til Tidende og fortalte om sit møde med en bornholmsk præst, der havde afvist at vie ham og hans nuværende kone fordi de begge var fraskilte, hvilket havde fået manden til at føle sig både "bortdømt og mindre værd som menneske og ægtemand", lyder reaktionen fra Jette Riis Nielsen:

– Man skal ikke nedgøre folk. Man skal sige nej på en pæn måde, som man skal i alle livets forhold.

FÅ ABONNEMENT