'Ude af trit med tiden', siger gymnasieelev om sorte præster

'Ude af trit med tiden', siger gymnasieelev om sorte præster
Lærke Piilgaard. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2022 • 11:22
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2022 • 11:22

Lærke Piilgaard, gymnasieelev på Campus og medlem af folketingspartiet Frie Grønne, mener, at loven skal laves om, så præster, der ikke vil vie homoseksuelle, ikke længere kan arbejde i den danske folkekirke.


Præster, der ikke vil vie fraskilte og homoseksuelle, er ude af trit med tiden og hører ikke hjemme i den danske folkekirke.

Det mener Lærke Piilgaard, 19-årig gymnasieelev på Campus i Rønne. Hun er aktiv i venstrefløjspartiet Frie Grønne og har fulgt sagen i Hedensted, hvor en ung præst i sidste uge udtalte, at han ikke vil vie par af samme køn – hvilket resulterede i at ungdomsorganisationen Socialistisk Ungdomsfront demonstrerede udenfor kirken under præstens indsættelse i går, søndag.

Svarer til en skolelærer

I weekenden stod fem bornholmske præster frem og forklarede, hvorfor de deler synspunkt med kollegaen i Hedensted. Der findes nemlig konservative præster i hele landet, og på Bornholm udgør de cirka en tredjedel af præstestanden, hvilket er noget over landsgennemsnittet.

– Det er forkert af flere grunde, siger Lærke Piilgaard.

Jeg synes, det er
forfærdelig diskriminerende

– Jeg mener ikke, at de som offentligt ansatte kan nægte at vie samkønnede par. Det svarer til en skolelærer, der ikke ville undervise homoseksuelle, siger Lærke Piilgaard.

– Jeg synes, det er forfærdelig diskriminerende, at det skal være op til præsten at vurdere, om man kan blive gift med den, man elsker. Jeg ved godt, hvad der står i biblen, men vi lever i 2022, og meget har ændret sig. Præsterne arbejder i den offentlige sektor, og her skal man ikke definere folk ud fra deres seksualitet, siger Lærke Piilgaard.

Nytter ikke at demonstrere

Lærke Piilgaard mener, på linje med Enhedslisten og Alternativet, at lovgivningen bør ændres i den danske folkekirke, så den flugter med antidiskriminationslovgivningen og menneskerettighedskonventionerne. Hun mener, det ikke bør være lovligt at ansætte præster, der nægte at vie par af samme køn.

En sådan ændring skal ske ad parlamentarisk vej, siger gymnasieeleven fra Rønne. Hun mener ikke, at det vil have den store effekt at demonstrere med regnbueflag foran en kirke på Bornholm, sådan som det skete i Hedensted i går.

– I princippet er det en god tanke, men det ville ikke trænge igennem på Bornholm. TV2 ville komme og filme, men det ville ikke starte den store revolution. Dertil er vi for meget øsamfund, siger Lærke Piilgaard, der tror, at vejen til en lovændring skal gå gennem et borgerforslag.

– Det er jeg sikker på, at mange vil støtte op om.

FÅ ABONNEMENT