Gammel mindesten får nyt liv

Gammel mindesten får nyt liv
Mindestenen over forstkandidat Christian Jespersen blev rejst i 1926. Snart bliver den renoverede sten genindviet ved en familiesammenkomst. Foto: Danske Stenhuggerier Bornholm
NYHED | ABONNENT | 13. FEB 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. FEB 2024 • 05:30

20-25 familiemedlemmer kommer til Bornholm for at genindvie næsten 100 år gammel mindesten.

Mange steder i landskabet og bybilledet står der sten, som minder forbipasserende om større og mindre begivenheder i den bornholmske historie. I Storegade i Rønne minder en sten folk om drabet på den svenske kommandant Johan Printzensköld, på Hammeren minder en anden os om de tre omkomne bornholmere på skoleskibet København, og i Hasle Lystskov holder en tredje mindet om førstelærer H.C. Siersted i live. I maj bliver en fjerde af slagsen genindviet.

Der er tale om mindestenen for Christian Jespersen. Han var forstkandidat og blev i 1866 ansat af byrådet i Rønne som tilsynsførende for Rønne Plantage. En post, han bestred til sin død i 1901. På 25-årsdagen for hans død blev der i 1926 rejst en mindesten for ham i Onsbæk, og 98 år senere bliver denne sten genindviet ved en familiesammenkomst. Det fortæller Erik Bohn-Jespersen, som er oldebarn til Christian Jespersen.

Mindestenen er altså næsten 100 gammel, og forud for genindvielsen er den blevet renoveret på Bornholm Stenhuggeri på regionskommunens regning. Stenen står ved en parkeringsplads cirka en kilometer fra lufthavnen på højre side, når man kommer fra Rønne.

Genindvielsen sker den 17. maj med deltagelse af viceborgmester Morten Riis og 20-25 tilrejsende familiemedlemmer, som har arrangeret en sammenkomst på Bornholm.

Deltagerne i familietræffet kommer fra fire grene af familien efter Christian Jespersen, som sammen med Thora E. Erichsen fik fire børn. Hun stammer fra den Erichsen-familie, der har lagt navn til Erichsens Gård, som familien også skal besøge under sammenkomsten på Bornholm.

Med sine 84 år er Erik Bohn-Jespersen den ældste af deltagerne. Han håber, at skovfoged Nikolaj P. B. Jørgensen fra kommunens skovforvaltning og repræsentanter fra Bornholms Museum også kan deltage i genindvielsen, fortæller han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT