Frustration over urørt skov: 'Simpelthen en katastrofe'

Frustration over urørt skov: 'Simpelthen en katastrofe'
– Vi har altid været gode til historiefortælling, men vi kan se nu, at vi ikke har den fremtid, vi havde regnet med, siger Hans-Henrik Kofoed fra Østerlars Savværk. Foto: Anette Vestergaard
KULTUR | Fredag 19. januar 2024 • 05:30
KULTUR | Fredag 19. januar 2024 • 05:30

På savværket i Østerlars har de allerede i flere år importeret træ fra Tyskland og Finland, men Hans-Henrik Kofoed ærgrer sig over, at man på sigt ikke kan købe træ fra de bornholmske statsskove.

Når de bornholmske statsskove fremover skal være en oase for dyreliv og biodiversitet, så er det slut med at købe bornholmske egestammer af god kvalitet, ligesom det heller ikke på sigt bliver muligt at købe nåletræer.

Det ærgrer Hans-Henrik Kofoed, som er indehaver af Østerlars Savværk, hvor hans familie gennem tre generationer har købt, forarbejdet og solgt tømmer, plankegulv, hylder og meget andet. Alt sammen lavet af egetræer og nåletræer, der er indkøbt fra de danske statsskove på Bornholm. Men det er slut nu.

– Vi lugtede lunten allerede lige inden corona, da der blev indført skovningsstop, fortæller Hans-Henrik Kofoed.

– Det er ligesom, hvis du tager dieselolien fra en vognmand - så går det hele jo i stå.

Hos Østerlars Savværk måtte man tænke hurtigt og derfor har de allerede lavet kontrakter med Tyskland og Finland, og de importerer nu langt størstedelen af det træ, de sælger. Det er ikke noget, der kan mærkes på økonomien hos savværket, men det bliver dyrere for forbrugeren, og så går det ud over klimaet, mener Hans-Henrik Kofoed.

– Det er noget af det mest vanvittige, at man har gjort douglas-gran invasiv, for den optager utrolig meget CO2, men nu skal vi i stedet udlede CO2, når vi får den transporteret hertil.

Han undrer sig over, at man på den ene side gerne vil bygge mere med træ, fremfor med stål og beton, men at man på samme tid ikke vil producere træ i de danske statsskove.

– Men de har åbnet lidt op igen nu for at sælge nåletræer, så lige nu kan vi godt lave et plankegulv med bornholmsk træ. Men vi aner ikke, om vi er købt eller solgt, fortæller han ærgerligt.

Vi har kæmpet

Selvom man bare kan importere træet, og der er mange, der er helt ligeglade med, hvor deres træ kommer fra, så betyder det noget for savværkets fremtid, at man ikke på sigt kan få træ fra Bornholm.

– Vi har altid været gode til historiefortælling, men vi kan se nu, at vi ikke har den fremtid, vi havde regnet med, siger Hans-Henrik Kofoed.

Blandt andet producerer savværket i Østerlars ikke længere tallerkner af egetræ, fordi de eneste bornholmske egetræer, der havde det, der skulle til, vokser i Almindingen, og de må ikke længere fældes og sælges til savværket.

– Vi forstår ikke, hvad der sker og slet ikke, at der kan skabes et politisk flertal for urørt skov.




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT