Første reelle skridt er taget, men prisen er ukendt

Første reelle skridt er taget, men prisen er ukendt
Projektet for et nyt krematorium i Rønne er sendt til Nationalmuseet og den kongelige bygningsinspektør, der rådgiver Københavns Stift. Derefter venter en egentlig godkendelse, en række tilladelser og finansiering, før en nødvendig modernisering kan gå i gang. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 15. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. MAR 2023 • 15:30

Arbejdet med at modernisere øens krematorium er nået så langt, at et projekt er sendt til Nationalmuseet og den kongelige bygningsinspektør. Men der er stadig langt igen, siger menighedsrådsformand.

Bornholms krematorium kører på lånt tid. Det sagde formanden for Rønne Menighedsråd allerede i 2019, og siden har rådet arbejdet med at finde ud af, hvordan det sikrer, at afdøde bornholmere ikke i fremtiden skal sejles til Sjælland for at blive kremeret. Planen er at skifte den nuværende ovn i krematoriet under kapellet i Rønne ud med en moderne elektrisk ovn, og den plan hjælper både et arkitektfirma og en krematoriekonsulent med at føre ud i livet. Senest har man taget det, menighedsformanden selv kalder det første reelle skridt.

– Både Nationalmuseet og den kongelige bygningsinspektør har været herovre, hvor vi fortalte dem, hvad vores intentioner var. Vi har rettet lidt i det projekt, og de syntes, det var en god idé, hvis de fik det til en forhåndsudtalelse, inden vi gik videre med det. Det kan være meget godt, at de myndigheder, der skal sige god for det i sidste ende, lige får lov til at kigge på det. Det er den proces, der er i gang nu, siger Johnny Winther Holbech, som er formand for Rønne Menighedsråd.

Glade amatører

En udskiftning af ovnen forudsætter ombygninger i selve krematoriet under kapellet, og når der skal laves om på kirker og kapeller, så er Nationalmuseet og den kongelige bygningsinspektør inde over som rådgivere af Københavns Stift, der skal give tilladelse til eventuelle ombygninger.

– Hvis begge siger god for det, så er der en god chance for, at stiftet også gør det. De er de fagligt kompetente organer, siger Johnny Winther Holbech.

Det er dog ikke gjort med en udtalelse fra Nationalmuseet og den kongelige bygningsinspektør samt en eventuel godkendelse fra Københavns Stift. Ifølge Johnny Winther Holbech er der lang vej igen.

– Der er alle myndighedstilladelserne, alle de tekniske tilladelser, der skal til. Der er nogle grænser for, hvor mange grader, den nye elovn kan få lov til at brænde på. Og selvfølgelig miljøgodkendelser og det ene og det andet fra kommunen, Miljøstyrelsen og så videre. Der er lang vej igen, siger formanden for Rønne Menighedsråd.

Menighedsrådet har hyret Steenbergs Tegnestue til den arkitektoniske del af projektet og arbejder også sammen med en krematoriekonsulent, som har den tekniske ekspertise.

– Vi sidder her som de glade amatører og lytter meget til, hvad eksperterne siger til det, lyder det fra Johnny Winther Holbech.

Låne penge til opgaven

Selv hvis stiftet vender tommelfingeren op, og menighedsrådet får alle de nødvendige tilladelser fra myndighederne, er man ikke helt i mål i forhold til en renovering af krematoriet på Rønne Kirkegård. Der er således også en økonomisk side af sagen.

– Vi har ikke alle pengene til at gennemføre det. Vi ved endnu ikke, hvor meget det nøjagtigt kommer til at koste, men det kan godt være, at vi mangler adskillige millioner. Vi skal nok låne nogle flere midler for at få det hele til at stemme, siger Johnny Winther Holbech.

Da projektet for nylig blev behandlet i det lokale provstiudvalg, fremgik det, at Rønne Menighedsråd ønsker at finansiere det dels ved egen opsparing og dels ved optagelse af lån i stiftsmidlerne, hvilket provstiudvalget sagde god for.

Stiftsmidler er den del af kirkernes og præsteembedernes formuer, der bestyres af stiftet. Lån kan bevilges til erhvervelse, nybyggeri, istandsættelse og ombygning af fast ejendom og inventar, blandt andet vedrørende kirkebygninger og dertil hørende inventar, kapeller, sognegårde og andre bygninger tilhørende kirken, fremgår det af Københavns Stifts hjemmeside.

Johnny Winther Holbech tør ikke gætte på, hvor mange år, der går, før alle brikker er faldet på plads, men han glæder sig over, at man trods alt er meget længere på vej, end da man snakkede om at bygge et helt nyt krematorium et eller andet sted i Rønne, nok på en industrigrund.

– Det første reelle skridt er taget nu, og så må vi se, hvor mange skridt der er tilbage, siger han.