Første arrangør bag festival: 'Det har udviklet sig helt vildt'

Første arrangør bag festival: 'Det har udviklet sig helt vildt'
Niels-Peter Kløft og Dansk Rakkerpak har i mange år været fast inventar ved gadeteaterfestivalen på Bornholm. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 12:50
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JUL 2022 • 12:50

Niels-Peter Kløft fra Dansk Rakkerpak er glad for at se, hvordan gadeteaterfestivalen trives.

Niels-Peter Kløft fra teatergruppen Dansk Rakkerpak var i 2011 initiativtager til den første Bornholms Internationale Gadeteaterfestival i Gudhjem. Han er i 2022 tilbage på Bornholm med teatergruppen og en ny forestilling, og han glæder sig over, hvad han ser.

– Det har udviklet sig helt vildt. Allerede ved den første forestilling er der fuldt hus. Ringene har spredt sig stille og roligt i vandet. Det har været populært lige fra vi startede. Det kunne vi mærke, men det har helt klart vokset sig stort og har bevågenhed fra hele verden, siger Niels-Peter Kløft.

Hvad betyder det for festivalen?

– Det betyder, at man pludselig kan trække nogle navne til, som er store kanoner ude i verden. De har en anden erfaring i gadeteatergenren, end vi har. Vi bliver inspireret af hinanden, når vi mødes, man udveksler og lave nye aftaler. Det team, vi kommer med fra Dansk Rakkerpak i år, mødtes for eksempel på en af de første festivaler, hvor to af kunstnerne kom med en gruppe fra Spanien. Vi lærte hinanden at kende, og så har vi snakket om at lave en forestilling sammen, og det er endt med "Grænsen", som vi optræder med på festivalen i år, fortæller Niels-Peter Kløft.

En intim festival

Havde du forestillet dig, at festivalen ville udvikle sig på denne måde, da I startede i 2011?

– Nej, det havde jeg ikke. Jeg startede sammen med Jette Glavind Pedersen fra teaterforeningen. Vi havde begge lyst til at lave en festival, og så gik det virkelig stærkt. Vi kunne se, at det kunne noget. Folk, der kommer fra udlandet, er meget imponerede af den hyggelige stemning og naturen, som er unik. Selv om jeg siger, at det er et tilløbsstykke, er det stadigvæk intimt. Det er en intim festival, og det tror jeg er meget vigtigt, siger Niels-Peter Kløft.

– Vi tager herfra til Passage Festival i Helsingør, som er en af Nordeuropas største. Den har ikke det intime som her, men kan så noget andet. De kan for eksempel trække nogle kæmpe ting til, fordi de har en stor økonomi. Her er økonomien meget lille, og for mig er det nærmest en form for mantra, at der ikke tages entré. Det er den mest demokratiske form for teater, at alle kan komme og sætte sig, hvis de har lyst. Det, tror jeg, er et godt princip at have, slutter Niels-Peter Kløft.

Ni grupper og 26 forestillinger

Ni teatergrupper deltager i Bornholms Internationale Gadeteaterfestival, hvor de giver i alt 26 forestillinger – i Gudhjem, Rønne og Hasle.

– Det er sjovt med den festival. For det er en kæmpe flok veloplagte mennesker, der kommer fra det meste af verden for at optræde på Bornholm. Vi samler et program, som spænder ret vidt.

– Det er både for børn og voksne, og det meste er også sprogløst, så det kan ses af alle nationaliteter. Vi rummer både det meget klassiske gadeteater til det mere performanceagtige, siger Helene Høm fra den arrangerende forening, Undreværket.