Nye arrangører står i spidsen: Alle elsker den festival

Nye arrangører står i spidsen: Alle elsker den festival
Hunden Balka bidrog med nogle bjæf til forestillingen, så skuespiller Jens Kløft måtte naturligvis hilse på hunden bagefter. Foto: Holger Larsen
BILLEDREPORTAGE | ABONNENT | 22. JUL 2022 • 16:50
Holger Larsen
Journalist
BILLEDREPORTAGE | ABONNENT
22. JUL 2022 • 16:50

Bornholms Gadeteaterfestival har ingen publikumsindtægter, men takket være sponsorers velvilje har den eksisteret siden 2011.

– Miss Birdy, kalder Sibelius Vogelfreud på sin sangfugl Miss Birdy – og omgående lyder det uventede svar.

– Vuf.

Hunden Balka er med sin familie til Bornholms Internationale Gadeteaterfestival, da den fredag formiddag åbner med forestillingen "Birdy" med skuespiller Jens Kløft fra Teatret Brændende Kærlighed. Og så altså Balka, der til publikums morskab får en birolle ved at komme med et "vuf" af og til med forbavsende god timing, hvilket Jens Kløft formår at gribe og gøre til en del af forestillingen.

Balka og familie har selskab af mange andre ved Rønne Bibliotek, hvor festivalen "tyvstarter" med to forestillinger fredag, inden den store åbningskabaret på Gudhjem Havn fredag aften.

Det tegner godt

Arrangørerne vurderer, at der var op imod 175 tilskuere ved biblioteket til den første forestilling.

– Det tegner rigtig godt, siger en glad Jette Glavind Pedersen, formand for Teaterforeningen Bornholm, om weekendens festival.

Jette Glavind Pedersen og Erik Hansen fra teaterforeningens bestyrelse er før forestillingen i fuld sving med at skaffe siddepladser til alle de tilskuere, der bliver ved med at strømme til.

Teaterforeningen har rent arrangørmæssigt sluppet tøjlerne og overladt dem til Undreværket, en kulturforening i Gudhjem med Helene Høm og Thomas Danielsen i spidsen. Opbakningen fra teaterforeningen vil Undreværket kunne regne med også i de kommende år:

– For vi elsker teater og vil gerne være med til, at det her fortsætter, lover Jette Glavind Pedersen.

Jette Glavind Pedersen – og Erik Hansen – fra Teaterforeningen Bornholm fik travlt med at skaffe siddepladser til de mange tilskuere ved Rønne Bibliotek. Foto: Holger Larsen

Der skal laves mad

I Gudhjem er Helene Høm fredag middag travlt beskæftiget med at lave mad til de mange artister, mens festivalens organisator Thomas Danielsen flintrer rundt for at klare forskellige gøremål og gøre klar til åbningen fredag aften.

Helene Høm, der står for festivalens pr og kommunikation, glæder sig over at høre, at festivalen er kommet så godt fra start.

– Teaterforeningen har stået for festivalen i nogle år. Sidste år sagde de, at de ikke magtede længere, og så spurgte de os, om vi ville overtage arrangementet. Okay, så prøver vi det. Vi har rigtig meget hjælp af teaterforeningen, og de smider også nogle penge i festivalen, ligesom Undreværket gør det, siger Helene Høm.

Hvordan arrangerer man gadeteaterfestival?

– Man bruger mange timer hen over vinteren, og det er især min mand Thomas, der har stået for det. Det handler om at være i kontakt med teatergrupper, lave kontrakter, finde ud af, hvor artisterne skal bo, hvad skal det koste, og hvordan kommer de til Bornholm. Der er også en masse arbejde med at skrive fondsansøgninger. Vi er heldige at få støtte fra mange sider. Vi møder rigtig meget velvilje. Alle elsker den festival. Vi har fundet en masse sponsorer, og uden alle de lokale sponsorer havde det ikke kunnet lade sig gøre. Det handler blandt andet om madvarer, lån af borde, stole og køleskabe med videre.

Jens Kløft i forestillingen om den forsvundne sangfugl Miss Birdy. Foto: Holger Larsen

Et af sponsoraterne er, at det gode skib M/S Thor fredag aften sejler alle de medvirkende artister ind til til åbningskabaret.

Festivalen har et nært samarbejde med Passage Festival i Helsingør og Street Cut Festival i Næstved, hvilket blandt andet betyder, at man kan deles om udgifterne til nogle kunstnere.

Fordi det er fantastisk

– Alt arrangørarbejdet er ulønnet. Det er et conamore-projekt. Vi gør det, fordi det er fantastisk at hive teater ud der, hvor folk er. Det er også nemmere end at få folk ind der, hvor teateret er. For det meste er folk begejstrede for at opleve noget, som de ikke lige havde forestillet sig, at de ville synes var sjovt, spændende eller tankevækkende, siger Helene Høm.

25-30 frivillige hjælper til med festivalen:

– Det er ikke let at finde alle de frivillige, og vi vil gerne have fat i nogle yngre kræfter til at hjælpe til. Det der sker er, at når folk prøver at være med én gang, synes de faktisk, at det er ret sjovt. Det handler om at hjælpe artisterne, uddele programmer, sørge for siddepladser. Sørge for, at der ikke kommer en bil kørende ind midt i forestillingen. Vi er jo i Gudhjem, siger Helene Høm.

Tilbage i Gudhjem

Med de nye arrangører er festivalen også tilbage, hvor den startede i 2011 – i Gudhjem. Efter at Hasle i de seneste år har været centrum for begivenhederne.

– Festivalen har været glad for at være i Hasle. Men Gudhjem kan bare noget særligt. At stå og optræde eller se en forestilling i solnedgangen på Nørresand er spektakulært. Vi kan også mærke det på vores artister. Gudhjem er en virkelig god ramme, siger Helene Høm.

Hvad er jeres ideer om, hvordan festivalen skal udvikle sig?

– Ikke så mange på stående fod. Det er vores første år, og vi skal lige se, hvordan det går. Vi har ikke umiddelbart nogen ideer om at skulle lave det om, for vi synes, det er en ret velfungerende festival.

– Vi har ikke lyst til, at festivalen skal vokse. Der er noget meget personligt ved det, for Gudhjem er så lille. Det betyder, at artisterne også møder deres publikum hos købmanden og i isbutikken. Der er også nogle artister, som kommer tilbage år efter år.

– Vi har hørt artister sige, at det er den hyggeligste teaterfestival, de har været til. Så den har også et godt ry blandt kunstnerne, slutter Helene Høm.

Thomas Danielsen er hovedarrangør af gadeteaterfestivalen, mens Helene Høm står for pr og mad. Foto: Oliver Bartenschlager