Farmers Market i Nexø: Velkommen til en ny generation

Farmers Market i Nexø: Velkommen til en ny generation
Souschef Marta Rangel sælger grøntsager fra Kadeaus køkkenhave i Sømarken. Foto: Anette Vestergaard
KULTUR | Søndag 1. oktober 2023 • 12:00
KULTUR | Søndag 1. oktober 2023 • 12:00

MARKED

Kvaliteten var i top på lørdagens Farmers Market på Møbelfabrikken i Nexø. Kadeau faldbød grøntsager fra egen køkkenhave og flere af de unge mikroproducenter måtte melde udsolgt. Christian gjorde et kup.

Kom og mød dine lokale mikroproducenter stod der i invitationen, og lørdagens Mikro Farmers Market i Nexø var vitterligt mikro. Kun fire-fem producenter var nået frem til Lucy's Farmhouse Bakery, men den nye generation af fødevareproducenter tænker stort. Her sælges kun lokalt dyrket, lokalt fremstillet eller lokalt selvgroet kvalitet, og det gælder alt, fra frugt og grøntsager, til vilde svampe, cider, eddike, friskristet kaffe og nybagt brød. Ingen forproduktion, ingen tilsætningsstoffer, intet ovrefra. Med undtagelse af kaffebønnerne er alt lokalt produceret og forarbejdet i ovn, au naturel, på glas eller i flaske.

Det er weekendhyggeligt

Snakken går lystigt i det højløftede rum i Lucy's Farmhouse Bakery. Men Louise Kure Larsen fra Lucy's Farmhouse Bakery, og Benjamin Hunner fra Bean Buddy har ikke tid til at tale. Køerne til Lucy's Bakery og Bean Buddy er lange og konstante. Folket vil have kaffe og friskbagt morgenbrød.

Pladsen bag Møbelfabrikken i Nexø vrimler denne lørdag formiddag med mennesker, og det er tydeligt, at mange  har været her før.


Folk er kommet fra Sorthat, Rønne og Gudhjem. Flere forældre med elever på Svaneke Friskole ses med deres børn. Det er lørdag og der er Mikro Farmers Market på Møbelfabrikken i Nexø.

En af de fremmødte er Susanne fra Svaneke. Hun er nede for at hente morgenbrød og hun ved, at Benjamin Hunners kaffe er god, så hun venter tålmodigt i begge køer. Louise Kure Larsen fra Lucy's Farmhouse Bakery bager kun på forudbestilling, og kun til den ene dag om ugen. Hun er stået op klokken tre for at have bagværket klar, og der er afhentning på Møbelfabrikken mellem 9 og 12 lørdag formiddag.

Susanne har sine to børn med på Farmers Market denne lørdag.

– Vi kommer, når der er åbent, køber brød, grøntsager og kaffe. Benjamin laver fantastisk kaffe, der er virkelig lækre croissanter og thebirkes, det er lidt weekendhyggeligt, siger hun.

Lavet af vilde æbler

Udenfor står Anders Heindorff med et lille udvalg af vildæbler på flaske. Ved siden af ham står hans kollega med friskplukkede kantareller, en blomkålssvamp på halvanden kilo, trækantareller, pigsvamp og sort trompetsvamp. Han brygger cider på vilde æbler og er ligesom de øvrige producenter på Farmers Market drevet af at udnytte sæsonens frugter og grøntsager i produktionen.

Det er en kompleks affære at dyrke cider i en klasse, som slipper gennem nåleøjet hos Kadeau.

– Vi finder de bedste frugter vi kan, vilde æbler blandt andet, i skovbryn, og andre steder i naturen på Bornholm. Det er et kæmpearbejde, frugterne er ret små, det kan godt tage lang tid at fylde en kasse. Mange af de træer vi bruger gror vitterligt i granitten og i sand, siger Anders Heindorff, der til daglig er kok på vinbaren og bistroen Vinøst på Svaneke Torv.





Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT