'Endnu bedre, mere rørende og dejligere end ventet'

'Endnu bedre, mere rørende og dejligere end ventet'
Michael Friis modtog posthumt årets Gudman-pris. Foto: Annette Friis
NYHED | ABONNENT | 26. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
26. FEB 2024 • 15:30

Annette Friis havde en dejlig aften ved mindekoncerten for hendes livs kærlighed, bassisten Michael Friis, som gik bort lillejuleaften.

Søndag aften bød Amager Bio på en stor mindekoncert for bassisten Michael Friis, som lillejuleaften i hjemmet i Svaneke gik bort i armene på sin livslange ledsager, Annette Friis.

De to mødtes den 11. juni 1969 i Vise-Vers-Huset i Tivoli, hvor hun faldt pladask for ham, har hun for nylig fortalt i Tidende – og siden starten af juli dengang slap de aldrig hinanden igen, men fik til gengæld sønnerne Jacob og Robert.

I 2004 flyttede parret til Gudhjem, hvilket ikke mindst skyldtes Michael Friis' minder fra mormorens sommerhus i Listed, og i 2018 rykkede de så videre til Svaneke.

Michael Friis var allerede en del af den danske musikscene, da Annette mødte ham, og blev også en central figur i Culpeper's Orchard fra 1970, men spillede i øvrigt med alt og alle lige fra Sebastian over Søren Kragh-Jacobsen og til blandt andre Lis Sørensen, Lasse & Mathilde, Monrad & Rislund og diverse andre i diverse sammenhænge.

I Raschs Pakhuz, Rønne, har han gennem årene deltaget i utallige koncerter, hvor han som bassist i Den Faste Trio, som yderligere bestod af Thor Backhausen på tangenter og Lars Juul på trommer, spillede med diverse tilrejsende musikere.

Søndag deltog en række kunstnere i mindekoncerten for den store bassist – Sebastian, Paul Banks, Lasse & Mathilde, Mikkel Nordsø, Led Zeppelin Jam og SpJustFrost med Ole "Fessor" Lindgreen samt Perry Stenbäck, ligesom også for længst hedengangne Anima med Kenneth Knudsen blev gendannet til lejligheden.

– Det var en stor aften, siger Annette Friis dagen derpå.

– Jeg vil ikke sige, at vi var rystede, men noget der ligner. Der var totalt udsolgt, og alle folk var så glade, kærlige og søde. Og det var også sjovt, for Michael Carøe skulle binde det hele sammen, og han fik megen spas ud af pauserne, hvor musikere og instrumenter skulle skiftes rundt. Han kender også Michael godt fra gamle dage, fordi Carøe på et tidspunkt havde et lille orkester sammen med Peter Kær og Mads Keiser, som de kaldte Plat, og hvor Michael også bidrog.


På scenen i Amager Bio stod Michael Friis' bas. Foto: Henrik Billing

På scenen

Annette Friis var selv to gange i løbet af aftenen sammen med sønnerne en tur på scenen, fortæller hun. Dels for på Michaels vegne at modtage et æresmedlemsskab af Det Danske Rockakademi, dels for at modtage årets Ken Gudman-pris, ligeledes på hans vegne.

– Fordi han var Michael, siger hun om den enkle, men fine baggrund for tildelingen af prisen.

På den overrakte pris kan man dog yderligere blandt meget andet læse:

"Michael Friis var en alsidig musiker, og gennem mange årtier satte han sit præg på den danske musikscene. Han var bassist, først og fremmest, men også komponist, kapelmester, arrangør og producer. Han var altid medskaber af musikken og en mand med det store overblik. Og så var Michael et varmt, uselvisk, generøst og humoristisk menneske. Han stod sjældent i centrum, men befandt sig alligevel altid i centrum for musikken".

Opsummerende om aftenen siger Annette Friis:

– Det blev endnu bedre, mere rørende og dejligere, end jeg havde forestillet mig. Også drengene var glade. Der var så megen kærlighed og så mange søde mennesker.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT