Debatten raser: 'Det hører ingen steder hjemme i 2022'

Debatten raser: 'Det hører ingen steder hjemme i 2022'
Arkivfoto
REAKTION | ABONNENT | 7. FEB 2022 • 10:31

I kølvandet på weekendens artikel om de konservative præster, har Tidende spurgt sine facebookbrugere, om det er ok, når præster siger nej til at vie fraskilte og par af samme køn? Her er et udpluk af svarene.


Jan E. Jensen: Nej det er ingenlunde i orden. Alle har ret til kærlighed og alle har ret til den kirkelige velsignelse hvis de er medlem af folkekirken, uanset seksualitet. Gud har skabt os i hans billede siger Biblen og hvis det er sandt så må gud ha haft en mening med at vi er forskellige på alle mulige måder. Det var måske hans måde at lære os lidt om tolerance og rummelighed på.

 

Michael B. Larsen: Det er en dum diskussion. Og egentlig burde vi ikke bruge så mange kræfter på den. Lad dog meningsrådene og de gudstroende tage den – finde deres løsninger. Det er deres business. Men så alligevel ikke. Melder man sig ud af klubben, fordi man ikke kan håndtere præster som ikke vil vie fraskilte og homoseksuelle eller give hånd til kvindelige præster, så slipper man for kirkeskatten, men skal så alligevel være med til at betale – over skatten. 40 procent af kirkens indtægter kommer her fra. Statskirken – det lyder altså en smule middelalderligt eller russisk i mine ører. Og vi skriver trods alt 2022.

 

Lis Nyboe: Den kristne kirke bygger jo på biblen. Og hvis der er præster som ikke vil vie andre end en mand og en kvinde skal de ha lov til det. Præsten bør tage udgangspunkt i det som står skrevet i biblen ....

 

Trine Lill Løwenstrand: I Bibelen står der at skilsmisse er tilladt ved utroskab. Der findes rigtig mange trofaste mennesker, der i årevis er blevet bedraget af sin ægtefælle. De vil opleve en form for dobbelt fald, hvis de så nægtes en ny chance for at indgå i ægteskabet. Der mener jeg at præster kunne turde at tage en dyb samtale med den forurettede part, og eventuelt give vedkommende mulighed for ny vielse. Vi ser nemlig mange steder i skrifterne at Jesus "fik inderlig medynk eller medfølelse" med enkeltstående menneskeskæbner, og der foretog sig "helende" handlinger overfor den skadelidte. Men præster bør som den største selvfølgelighed have ret til at udføre sit arbejde i overensstemmelse med egne etiske principper. Lægerne har for eksempel ret til at undlade at udføre aborter, dersom det strider imod deres overbevisning. Ligesom dyrlæger har lov til at afvise at forestå aflivninger af raske dyr.

 

Michael Pedersen: Nej de har bare af at rette ind, eller ud af skatte systemet med dem...

 

Michael Strøyer: Så længe staten betaler deres løn skal de gøre som de får besked på.

 

Martin Føhre: Ja! Men de kan ikke lægge beslag på kirken. Hvis der er en anden præst der vil vide dem i deres lokal kirke.

 

Erik Fogdal: Ja, der er op til præsten selv. Det er et frit land

 

Allan Hvas: Nej, det da ikke i orden. Kærlighed er kærlighed og helt ligegyldigt om det er mellem en mand og dame, mand og mand, fraskilte osv osv, det er 2022, vi er ikke i middelalderen mere, kom nu for fanden videre

 

Birgitte Søvsø: Nix, det hører ingen steder hjemme i Danmark i år 2022.

 

Sven Odin Munch-Petersen: Arbejder han for folkekirken, så nej, det er et job han bliver betalt for og i folkekirken har homosexuelle rettigheder til at blive gift og skilt. Så må han tage konsekvensen af sin etik og skifte trossamfund, ligesom en politiker der ikke længere kan stå indenfor et politisk parti, skifter parti.

 

Gunnar Isholm Simonsen: Hvorfor vil man giftes af en som skal tvinges til det? Det forbander ægteskabet fra dag ét. Vi kan ikke tvinge præster til at tro på noget andet end det gør.

 

Lisa Maria Hedegaard Kristiansen: Hvorfor er han præst, hvis han er så intolerant? Og hvilket formål tjener det at nægte at vie disse? I bund og grund handler det vel om kærlighed.

 

Mia Elisabeth Fokking Christiansen: Samtalen må vel dreje sig om, hvorvidt det demokratisk valgte menighedsråd skal have lov til at ansætte den præst/profil, de mener passer til det job, der skal udføres.

 

Søren R. Wolff: Det er jo et spørgsmål, man først og fremmest skal stille menigheden og menighedsrådet overfor. Der hvor de såkaldt sorte er sognepræster må menighedsrådene vel have accepteret denne holdning, som jeg ikke er enig i. Men jeg er jo også bare et ikke aktivt medlem af Folkekirken, der heller ikke er troende, men har respekt for Folkekirkens arbejde og de ti bud.

FÅ ABONNEMENT