Byen får spritny sauna i tidlig julegave

Byen får spritny sauna i tidlig julegave
Saunaen er ved at blive bygget færdig her hos HJB Byg. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 18. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. NOV 2023 • 05:30

Den er lige på trapperne, den sauna, som Arnager Badeklub har fået sponsorer til at finansiere, og den vil formentlig blive installeret ude på havnen i december.

Hos HJB Byg i Rønne er de stort set færdige med indendørs at bygge en sauna til Arnager, som skal placeres ude på havnen.

Når saunaen står helt færdig, vil den simpelthen blive fragtet til det tidligere fiskerleje og placeret ude på ø-havnen, som i 1884 blev etableret ude i vandet for enden af gangbroen for at undgå tilsanding.

Der mangler stort set kun at blive monteret selve ovnen samt nogle døre og vinduer i saunaen, som skulle ankomme fra producenten i begyndelsen af december, fortæller formanden fra Arnager Badeklub, René L. Vilsholm.

Det er badeklubben, der for et par år siden begyndte at søge diverse fonde for at få saunaen finansieret. Hvilket altså er lykkedes.


Saunaens placering bliver på den røde plet ude på havnen ind mod kysten. Privat foto

 

I betragtning af, at der er cirka 170 borgere i byen, er det ganske imponerende, at klubben kan bryste sig af for nylig at have rundet over 100 medlemmer, men dertil skal det dog bemærkes, at ikke alle medlemmer er bosat i Arnager, idet nogle kommer fra oplandet.

René L. Vilsholm har selv med sin familie boet i byen i 17 år, og han betegner saunaen som "et lille projekt".

– Den kan rumme otte-ti personer, siger han.

– Og frem for at skrive til fondene, at vi skulle bygge et prestigeprojekt, skrev jeg netop til dem, at vi skulle have en bygning, der kunne minde et omklædningsskur, der i forvejen er til fiskerne ude på havnen. Saunaen vil vi have for det sociale og sunde aspekt, ikke for at skulle blære os med et flot kæmpebyggeri af nogen art. Og den tilgang, er det min fornemmelse, er faldet i god jord hos fondene, for vi fik jo en masse ja'er.

Trappen

Hvordan fungerer badeklubben nu?

– Det er ikke sådan, at vi går i vandet sammen nødvendigvis. Vi er da nogle stykker, der hopper i havet også om vinteren, men det er langt fra alle, der gør det. For mit eget vedkommende er det kun tredje vinter, jeg går i havet, og før jeg begyndte på det, hoppede jeg måske i en gang om året. Men siden vi fik restaureret broen, er jeg hoppet i jævnligt, fordi dem, der byggede broen, havde lidt træ i overskud, og det brugte de til at lave en trappe ned i vandet.

– Den er hamrende god både til at komme ned i vandet og også op igen. Den er etableret på ydersiden af havnen, men ind mod kysten, hvor vandet gerne er lidt mere roligt.

Og der skal saunaen også ligge?

– Ja, den kommer også til at blive placeret på den side af havnen, siger René L. Vilsholm.

Han forventer som nævnt, at saunaen vil komme på plads i løbet af december.

En tidlig julegave til Arnager?

– Ja nemlig, det ville være perfekt, siger badeforeningsformanden.


Fondene

Følgende fonde har doneret de i alt 228.000 kroner til at bygge saunaen:

Friluftsrådet: 50.000 kr.

Brdr. E., S.,& A. Larsen: 25.000 kr.

Sparekassen Bornholm: 25.000 kr.

Lokal- og anlægsfonden: 75.000 kr.

Sol og Strand: 10.000 kr.

Nordea, Det gode Liv. 33.000 kr.

EWII:10.000 kr.