På sådan en råkold og blæsende februardag i Gudhjem, er det næsten svært at forestille sig, at det nogensinde skal blive sommer, men det har Martin og hans kone, der i øvrigt er sommelier og hedder Kirsten, ikke noget problem med. Jeg har aftalt at mødes med dem på "Ladhammer" – der hvor FANGST holdt til for snart fire år siden. Planen er nemlig at genåbne til sommer.
– Vi har været her for tre somre siden, hvor vi lige fik testet den idé, vi havde, som var at lave fiskekonserves, altså med en overset delikatesse. Noget som jo i nogle områder har haft tradition for at have sådan noget for hundrede år tilbage. Cirka sådan lå der faktisk omkring halvandet hundrede små konservesfabrikker langs kysterne her i Danmark, Norge, og Sverige, og de er stort set alle sammen væk nu, starter Martin, entusiastisk.
– Der lå også nogle på Bornholm, og i mellemtiden er der sket det, at det er blevet utroligt populært at spise fisk i konserves, som er en helt anden kvalitet end den, vi måske lige kender fra supermarkedet. Det kommer meget fra Sydeuropa. Det var også en portugisisk, fransk, spansk ting, som er blevet spredt ud i verden, så der er ligesom et publikum, der faktisk forstår at værdsætte kvaliteten af det. Så vores tanke var, dengang vi startede, at vi skal jo ligesom have nogle på verdenskortet inden for konserves igen. Det jo oplagt at gøre her på Bornholm. Dels fordi vi faktisk oprindeligt havde troet, at vi skulle starte en produktion her på Bornholm i et hjørne på Bornholms Konservesfabrik, men de endte jo med at lukke deres produktion og flytte den tilbage til Jylland, og så måtte vil finde på noget andet. Men så kan vi da åbne en lille biks her stedet for, siger Martin, slår ud med armene og kigger rundt i det bare lokale med den røde dør.
– Det er et fedt, at vi ville kunne lave det her lille sted i Gudhjem, som sjovt nok er et gammelt fiske- og redskabsskur, hvor der blev opbevaret fiskenet og så videre, som jo er blevet bygget op og lige i enden af det gamle røgeri.
Men er det bornholmsk, eller en ny gang “Bornholmsk hummersuppe”?