Derfor kan det undre, at ingen forsker mig bekendt rigtigt har prøvet, om det virkelig forholder sig sådan, som især professor Frölén og andre tidligere og især senere skribenter beskriver. Ved læsningen af hans store disputats fra 1911, hvis argumenter og konklusioner gennem mere end 100 år løbende er blevet gentaget uendeligt i varieret omfang, mener jeg dog, at man hurtigt kan se ud fra hans argumenter og ikke mindst hans mange billeder og tegninger til at understrege disse, at hans fæstningsteori virker meget tynd – ja, af og til endda urealistisk.
Det fremgår desværre mere end tydeligt, at han ikke havde noget indblik i militær fæstningsteknik i denne periode (1100-1200). Han omtaler meget kort i afsnit VI om sognefæstninger oberst Bloms store skepsis over for befæstede rundkirker på Bornholm, men forholder sig slet ikke til argumenterne bag Bloms kritik og affærdiger ham blot.
Han anfører ud over Blom kun et større værk af von Cohausen om befæstningsvæsen i sin litteraturoversigt, men det fremgår ingen steder af indholdet eller noterne, at han har anvendt ham. Cohausen var preussisk officer og specialist i befæstningsteknik.
Cohausen omtaler på syv sider nogle få tyske befæstede eksempler, blandt andet domkirker og nogle kirkegårde fra især Rhinområdet og Franken samt langkirker med firkantede vesttårne; stort set alle placeret i byer. Han omtaler ingen rundkirker i Tyskland som befæstede.
Efter læsning af dette værk mener jeg slet ikke, at Frölén kan tage von Cohausen til indtægt for sine synspunkter om rundkirkernes befæstningsmæssige karakter. Han skøjter blot videre til sine egne, gennem længere tid indsamlede fakta (i bogen kaldet iagttagelser), som han så ikke afprøver på samtidige militæreksperter eller militære specialisters værker om middelalderlig befæstningsteknik.