Brian Christensen har været svanger med sin nye bog længe, rigtig længe. Da han kom til Bornholm for cirka 20 år siden som journalistpraktikant på DR Bornholm, hæftede han sig ret hurtigt ved to navne, fiskeren Ole Basse og Sabber.
– Ole Basse har jeg udgivet en bog om på Forlaget Brian Christensen, som Ivar Holm skrev, og Sabber blev stående på min liste, siger han.
– Jeg mødte for 10 år siden den bornholmske filminstruktør Lotte Svendsen til et interview, hvor hun skulle fortælle om tre bornholmere, hun respekterer, og en af dem var Sabber. Jeg sagde, at jeg godt var bekendt med navnet og vidste, han var papirklipper, men det var også alt, og hun spurgte meget indigneret "kender du ikke Sabber?!" – ham burde jeg vide en hel masse om, for alle kender Sabber! I hvert fald på Bornholm, og især i 80'erne og 90'erne, men også i dag, der er jo rigtig mange, der har et Sabber-klip. Men jeg forstod jo godt, at han var en original, og sådan nogle finder jeg interessante. Jeg har for eksempel også skrevet en bog om Græker-Kaj.
Hvornår begyndte du at tænke, at nu ville du gøre alvor af det?
– Ja, nu står vi lige her ved et klip, som Søren Wolff ejede, han havde fået det i gave fra Bornholmeren, hvor han var redaktør, og der skete faktisk det, at han for et par år siden lavede en opdatering på Facebook fra Rigshospitalet, da han var blevet syg, og jeg tænkte, at nu skulle jeg i gang og se at få interviewet dem, der kendte Sabber, for de bliver jo ældre. Så begyndte jeg og interviewede Søren Wolff som den første. Siden fulgte Carsten Seeger, Henning Larsen og Ann-Cathrin og en stribe andre. Jeg havde regnet med at interviewe cirka 20, men det er blevet til 60. Venner, kunstnerkolleger, familie – hans søn, som bor i Hillerød for eksempel, og det er jeg meget meget glad for, det er det blå stempel for bogen, synes jeg.