– Før borgerkrigen var Syrien et af de mest velfungerende lande i Mellemøsten. På trods af de havde et hårdt styrer med al-Assad som diktator i spidsen, så kunne folk, hvis de lod værd med at blande sig i politik, leve et fredeligt liv.
Men med det arabiske forårs revolutioner spredte der sig et håb om demokrati og en bedre fremtid i Mellemøsten. Håbet kom også til Syrien, hvor folk gik på gaden for at demonstrere mod diktaturet. Men al-Assad ville ikke afgive magten. Så i stedet for mere frihed, fik syrerne en af verdens blodigste borgerkrige med mellem 490.000 og 600,000 døde til følge og millioner på flugt.
Mindre kendt for verdenssamfundet, men særdeles kendt på Bornholm, er kaptajnløjtnant Gerhard von Kamptz, hvis portræt Martin Thaulow har hængt op på en af hallens betonvægge.
– Her er kommandanten, som var tyskernes øverstbefalende på øen, og han ville ikke overgive sig, selvom Tyskland havde kapituleret. Det er faktisk udelukkende hans skyld, at Rønne og Nexø blev bombet af russerne.
Walter Petersen kan tilføje til fortællingen om von Kamptz:
– Dengang Tyskland kapitulerede, der jublede Rønne jo, og der var en ung tysk løjtnant, der i den anledning også gav udtryk for sin lettelse over at have overlevet krigen. Desværre for officeren kom det for von Kamptz ører, og han blev skudt dagen efter, selvom de vidste, at krigen var tabt.