Birthe og Ove holdt bryllupsdag med Ghita og Lars

Birthe og Ove holdt bryllupsdag med Ghita og Lars
Birthe Hofmann og Ove Bisgaard fra Jylland var onsdag aften her i Rønne Bio. Foto: Berit Hvassum
ARRANGEMENT | RØNNE | ABONNENT | 26. AUG 2021 • 15:00
ARRANGEMENT | RØNNE | ABONNENT
26. AUG 2021 • 15:00

Birthe Hofmann og Ove Bisgaard fra Fårup syd for Hobro var inde at opleve Lars Hannibal og Ghita Nørbys optræden i Rønne Bio onsdag aften for at gøre noget ekstra ud af deres bryllupsdag, som var nummer 48 i rækken.

Det er deres femte tur til Bornholm inklusive den første, som var med skolen, og de fortæller, at de godt kan lide at holde ferie her på øen, hvorfor de gennem de seneste 10 år gjort det sammen med forskellige konstellationer af medrejsende. I denne omgang, hvor det sker med udgangspunkt i Hammersø Hotel, er de dog taget alene af sted.

Om bord på færgen fra Ystad i søndags læste Ole i noget af det materiale, der ligger på færgen, en omtale af foredraget i Rønne Bio – og besluttede straks i dølgsmål at bestille to billetter for at overraske sin viv på bryllupsdagen. Naturligvis med en tur på restaurant først, idet valget faldt på Café Gustav.

Og det blev en god oplevelse, selv om Bornholms Tidende ved et uheld forpurrede Oves plan om at overraske Birthe. Da vi ad omveje havde hørt om hans forehavende og ringede til ham for høre nærmere om det, sad de nemlig ved siden af hinanden i deres bil, og ja, så var den overraskelse spoleret, fordi han i ren og skær befippelse over opkaldet kom til at afsløre, hvad han havde gang i.

Det musikalske foredrag holdt de dog begge af.

– Jeg synes, det var en fantastisk aften, siger Ove.

– For de to, Ghita Nørby og Lars Hannibal, går rigtig godt i spænd. Der var også en masse nostalgi forbundet med det, og det var en aften, hvor man rigtig kunne sidde og slappe af og nyde det.

Du nød både hans guitarspil og hendes fortællinger?

– Ja, helt sikkert. Og Ghitas fortællinger om H.C. Andersen gjorde, at man fik et helt andet syn på det alene på grund af den måde, hun læste op på. Det tror jeg også hang lidt sammen med, at hun fortalte, at hun er ordblind, det vidste jeg faktisk ikke. Men måske går hun derfor mere i dybden med teksten, og man forbandt det mere til hverdagen, og hvordan man agerer som menneske i dag på grund af den måde, hun læste op på. Man forstod det på en anden måde, synes jeg.

Klarhjernet Ghita

Også Birthe synes, hun havde en fantastisk aften.

– Det synes jeg virkelig, siger hun.

– Lars Hannibal og Ghita Nørby komplementerede hinanden virkelig godt. Jeg ved godt, han har prøvet det mange gange før, men han var god til at spørge ind til hendes historier, og det spil, der var mellem dem, var virkelig flot. Dertil spillede han jo også en fantastisk guitar. Da vi kørte hjem bagefter, snakkede vi også om, at hun er fantastisk til at læse op. Hun læste jo flere af de gamle danske sang op, og det gjorde, at man opfatter dem på en helt anden måde. Jeg synger meget med vores børnebørn, også alle de sange, hun læste op, og jeg må sige, at jeg kom til at tænke på dem på en anden måde, fordi hun læste dem op frem for at synge dem.

– Det var også interessant, den måde hun opfattede sin ordblindhed på og sagde, at hun var så heldig at være ordblind. Dét har jeg aldrig hørt nogen sige før. Så vi havde en god aften – også selv om du bidrog til, at Ove kom til at afsløre sin hemmelighed, siger Birthe Hofmann med munterhed i stemmen.

– Og med Ghita Nørbys indledende bemærkninger om shitstorm på de sociale medier, fik hun også lige sat noget på plads. Så når der er nogen, der på det seneste har skrevet noget om, at hun skulle være ved at blive dement, må jeg sige, at jeg tænker, at dét er der i hvert fald ikke hold i. Nej, hold da op, hun er simpelthen så klarhjernet.

Hun begyndte med at tale om shitstorm og sluttede af med "Det er ganske vist" om fjeren, der bliver til fem høns, var det ikke også, som om det aktualiserede H.C. Andersens eventyr?

– Jo, lige præcis! Vi har jo altid talt om det her med sladder og fjeren, der kan blive til fem høns, men nu – med de sociale medier – er det jo vanvittigt, som det kan tage fart.