5000 medlemmer fortsætter trods corona: 'Jeg er benovet over den støtte'

5000 medlemmer fortsætter trods corona: 'Jeg er benovet over den støtte'
Den historiske realitet af at bo på Bornholm er en del af forklaringen på, at Bornholms Museumsforening har godt 5.000 medlemmer, mener museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 15:30

Forklaringen til museumsforeningens store opbakning skal ikke mindst findes i den historiske bevidsthed og særlige ømentalitet, mener museumsdirektøren.


To år med corona og flere nedlukninger har kostet mange foreninger medlemmer, men sådan er det ikke i Bornholms Museumsforening. Både hvad antallet af medlemskaber og antallet af medlemmer angår, ligger foreningen stabilt. Det fortæller museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen efter foreningens årlige generalforsamling.

Der er godt 2.600 medlemskaber og over 5.000 medlemmer. Det er fordi, der er mange familiemedlemskaber, forklarer han.

– Det holder meget jævnt. Det er utrolig flot, synes vi, at folk holder fast igennem coronaen, hvor fordelene ved at være medlem måske ikke var så store. Det siger selvfølgelig noget om, at det at være medlem af Danmarks uden sammenligning største museumsforening også er en støttesag, lige så meget som det er en fordelsklub, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Vilkårene er en del af hverdagen

Ifølge ham er der især to grunde til den store opbakning, museumsforeningen oplever.

– Det er simpelthen uden sammenligning det sted i Danmark, hvor den historiske bevidsthed er størst, og hvor identiteten omkring det at være øbo er stærkest, og det er ikke kun gamle bornholmere med slægtleddene i orden. Det er også nytilflyttere, som ekstremt hurtigt optager den her følelse af at være kommet et sted hen, hvor vilkårene, altså det at være øbo, er en del af hverdagen. Det at være afhængig af vejret på en anden måde, det at man ikke ved, hvad det næste skib eller fly bringer, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Tættere på andre end moderlandet

Den geografiske placering i forhold til moderlandet og andre magter spiller også ind på den særlige bornholmske øidentitet. Det er bare en lille bitte flig af den historiske realitet af at bo på Bornholm, fortæller han.

– Jeg er benovet over den støtte, vi har, og jeg kan også mærke, at den er en afspejling af en særlig historisk mentalitet, som findes på større øer generelt, tror jeg, men i særdeles øer som Bornholm, der ligger et sted, som er tættere på andre stormagter end moderlandet geografisk. Det har en effekt, som i den grad er en del af museets eksistensgrundlag og legitimitet, lyder det fra museumsdirektøren.