Troede at det var falsk alarm, men så hørte han trin på gangen

Troede at det var falsk alarm, men så hørte han trin på gangen
Udsigten fra kollegiet var levende orange flammer da beboerne vågnede af brandalarmen natten til torsdag. Men nu er der ro på. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 8. JUN 2023 • 09:38
NYHED | ABONNENT
8. JUN 2023 • 09:38

Midt i nat, da Christopher Soele lå og sov, gik brandalarmen i ejendommen, han bor i. Han troede at det var falsk alarm, men da han drejede rundt om hjørnet kunne han se flammerne.

Det er vigtigt at få sin nattesøvn, når man skal møde på arbejde klokken halv syv om morgenen. Derfor var Christopher Soele langt inde i drømmeland, da en hidsig brandalarm pludselig går i ejendommen 32Nord, hvor han har boet de seneste to og et halvt år.

– Men alarmen går af og til, hvor det bare er nogen, der har glemt en gryde eller sådan noget, og der kommer røg, men hvor der ikke har været noget. Men det plejer at være om dagen, og det her var jo midt om natten ved halv to-tiden, fortæller han.

Mens han tænker den tanke, begynder han at kunne høre folk, der løber rundt på gangene på kollegiet, og han bliver instinktivt mere overbevist om, at der er noget ægte på færde.

Han tager tøj på og de vigtigste ejendele med, og da han følger gangen og drejer rundt om hjørnet, ser han flammerne stå i lys lue udenfor vinduerne i gangen, og al tvivl er nu forsvundet, mens han står på gangen med sine naboer.

– Der er ro på situationen taget i betragtning, at det er et ret voldsomt syn, at hele cykelskuret står i lys lue. Det var ret skræmmende.

– Selvfølgelig er der lidt panik, men det er nok mest fra de lejligheder, der ligger tættest på branden, forklarer han.

Sammen med de øvrige beboere bliver Christopher Soele evakueret fra bygningen, og i løbet af de næste fire timer ser de brandmændene kæmpe for at få slukket branden og sikre, at ejendommen er ok, så folk kan komme tilbage til deres ejendele, som heldigvis ikke umiddelbart er beskadiget.

– Mens vi står der, kan jeg godt mærke, at folk er bekymrede for, om det skal nå deres lejlighed, og da vinduerne begynder at springe ind til Normal, kan vi høre, at det puffer, fordi de måske har parfumer og sådan noget, der springer, forklarer han.

Sammen med resten af ejendommens beboere fik Christopher Soele lov til at komme ind i bygningen ved firetiden. Med kun et par timer til arbejdstid valgte han dog at ringe til sin chef og bede om en fridag efter den dramatiske nat.

– Man falder ikke sådan lige i søvn efter den oplevelse. Men man er jo træt, så da det hele lige faldt til ro, kunne jeg sagtens sove.

 


Cykelskuret står sort og afpillet tilbage og vidner om en dramatisk nat på Nordre Kystvej, hvor ingen cykler overlevede. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Ingen skal genhuses

Alarmen ringede også hos Thomas Damgaard. Eller – telefonen begyndte at ringe, for han er nemlig vicevært i den ejendom, hvor cykelskuret pludselig stod i lys lue.

– Når man bliver vækket af opkald fra både brandvæsen og beboerne, så må man lige tage sin gejst med og troppe op, fortæller han.

– Jeg har sovet én time, siden jeg blev ringet op i nat. Der har virkelig været meget at se til.

I samarbejde med brandfolkene og politiet har han været med til at evakuere de omkring 70 beboere i ejendommen, mens brandfolkene kæmpede for at få ilden slukket, og han har talt med både naboerne i Normal og de berørte ejendomme til venstre for cykelskuret.

Hvor der nemlig er en gang imellem lejlighederne i kollegiet og udendørsområdet med cykelskuret, så står den røde murstensbygning på den anden side nærmest klos op ad det nu sortsvedne cykelskur.

Opad muren slanger sig en sort plamage, og facaden har slået store revner på grund af nattens høje temperaturer.

– Der er også sprunget flere vinduer på den side, fortæller viceværten, som heldigvis ikke har skullet ud i genhusning af lejerne i 32Nord.

– Vores lejligheder ligger på den anden side af gangen, og alle fik lov til at flytte ind igen for omkring fire timer siden, fortalte han torsdag morgen ved otte-tiden.

Han er lettet over, at der ikke er personskade, og at der ikke bliver brug for genhusning af de mange beboere i lejemålet.

– Men der lugter af røg, så det er noget med at lufte rigtig meget ud, og der er nok desværre en del af beboerne, som ikke har indboforsikring, og så er det jo ærgerligt, hvis man har haft en cykel til at stå her.

Han gætter på, at omkring 50 cykler er gået op i røg i bogstaveligste forstand.

 


Det er kun den yderste rude i vinduerne, der er sprængt af varmen. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Sikrer sporene

Torsdag morgen bevogtes det forhenværende cykelskur af politihjemmeværnet, som ved firetiden natten til torsdag blev ringet op og bedt om at afløse politiet.

De sikrer, at ingen kommer indenfor afspærringen og ødelægger sporene, indtil politiets brandteknikere har mulighed for at være på stedet og undersøge brandårsagen.

Teknikerne holder dog til i København, og det kræver derfor lidt tålmodighed og et vagtskifte, før de kan overdrage gerningsstedet til politiet igen.

Der er i mellemtiden fuld gang i arbejdet hos Normal, hvor ruderne ind til varelageret er sprængt, og det forlyder, at mange ting er ødelagt eller røgskadet.

I modsætning til kollegiet, hvor kun den yderste rude er sprængt i vinduerne, så er begge lag sprængt hos Normal, og det har givet ilden fri bane til at rasere.