Valgaftenen set gennem Trøsts øjne: Borgmesteren der kom ind fra kulden

Valgaftenen set gennem Trøsts øjne: Borgmesteren der kom ind fra kulden
Jacob Trøst (C) henter Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) ind til forhandlingslokalet, hvor Enhedslisten og Dansk Folkeparti også er med. Foto: Berit Hvassum
BAGGRUND | BORNHOLM | ABONNENT | 17. NOV 2021 • 16:58
Jakob Marschner
Journalist
BAGGRUND | BORNHOLM | ABONNENT
17. NOV 2021 • 16:58

Kommende borgmester Jacob Trøst troede først, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten bare ville snakke løst på et tidspunkt, hvor der endnu ikke var et endeligt valgresultat. Først inde i forhandlingslokalet stod det klart for ham, at slutresultatet var kommet. Tre kvarter senere var fire partier enige om at gøre ham til borgmester. Udenfor forhandlingslokalet stod Socialdemokratiet og Venstre med en aftale, som de ikke kunne bruge til noget.

Der er mange måder at blive borgmester på. En af dem handler om først slet ikke at vide, at det er det, som man er ved at blive. At man bare har en løs snak med et par andre partier – før den snak så pludselig foregår inde i et forhandlingslokale.

Det var, hvad der tirsdag aften skete for Bornholms kommende borgmester: Jacob Trøst fra Det Konservative Folkeparti. Scenen er Green Solution House i Rønne, klokken er et par minutter i 22.30.

– Jeg er nede og hilse på hos Dansk Folkeparti. Og mens jeg står og snakker med Linda, kommer Morten og spørger, om vi skal kigge på resultatet sammen og lige snakke. Jeg tænker bare "Hvorfor ikke?", fortæller Jacob Trøst.

– Jeg er ikke så erfaren i det spil, så på det tidspunkt er jeg ikke klar over, at vi er i gang med at forhandle om en konstituering.

Linda Kofoed Persson (DF) har René Danielsson med. Morten Riis (EL) har Niclas Fick og Helle Munk Ravnborg ved hånden. Alle fem ved de noget, som Jacob Trøst ikke ved, fordi han lige har haft et par minutter, hvor han ikke har set tv.

– På det her tidspunkt er der et endeligt resultat. Det er lige kommet, men det er jeg ikke klar over, at det er. Så jeg går bare med og tænker, at vi da lige kan snakke lidt, fortæller Jacob Trøst.

– Inde i mødelokalet siger jeg, at vi lige må vente på de sidste tal. Så siger en af de andre, at det her er de sidste tal. Her går det op for mig, at det lige pludselig er alvor.

Hurtigt opkald til andre

Jacob Trøst er helt alene for Konservative. Det går ikke, tænker han hurtigt.

– Jeg ringer hurtigt til Ralf Marcoux Skovgaard, fordi jeg kan se, at Morten og Linda også har andre fra deres partier med sig i lokalet. Så Ralf er med fra begyndelsen, og da vi kan se, at det her godt kan blive til noget, kommer Iben Busch også med.

– Jeg fortæller de andre, at jeg har lovet mit valgforbund at tale med dem først. Normalt er det sådan, at når man er begyndt på at forhandle om en konstituering, så forlader man ikke lokalet. Fordi det er for risikabelt i forhold til, at andre kan komme ind, mens man er ude, fortæller Jacob Trøst.

– Men jeg fortæller, at jeg vil sætte stor pris på at kunne holde min aftale om først at tale med Kristendemokraterne og Radikale. Vi lavede ikke en egentlig aftale om det, men det lå i luften, at der ikke ville komme andre ind, mens jeg var ude.

Så Jacob Trøst forlader kort lokalet. Tilbage på den gang på Green Solution House, hvor Konservative har naboværelset til Kristendemokraternes og Det Radikale Venstres lokaler, bliver han først mødt af en ret dårlig stemning.

– Da jeg kom ind til Kristendemokraterne og Radikale, var der først en lidt oprørt stemning over, at jeg sad sammen med nogle andre partier. Så måtte jeg fortælle dem, at det var fordi jeg ikke var forberedt på, at jeg lige pludselig sad midt i en konstitueringsforhandling. Den forklaring fra mig godtog de, fortæller Jacob Trøst.

– Mit møde med de to andre partier fra vores valgforbund tog højst 10 minutter. Jeg inviterede Kristendemokraterne med ind i forhandlingsrummet, fordi de også havde fået et mandat. Det havde jeg fået grønt lys til at gøre af Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

S og V havde en aftale

Ved at sidde i forhandlinger med Dansk Folkeparti og Enhedslisten befinder Jacob Trøst sig ikke i den situation, som han helst havde set. Samtidig kan han også se, at han er i en situation, som der er muligheder i.

Det er der derimod ikke i den situation, som han helst ville have haft, nemlig med kun borgerlige forhandlingspartnere.

Jacob Trøst nævner ikke selv Venstre, men meget velinformerede kilder fortæller Bornholms Tidende, at Venstre og Socialdemokratiet på forhånd havde aftalt at holde sammen på valgaftenen. På en sådan måde, at Thomas Thors (S) ville fortsætte som borgmester i tilfælde af et rødt flertal, mens Søren Schow (V) ville blive borgmester, hvis flertallet i stedet blev blåt.

At Socialdemokratiet og Venstre havde den aftale bliver underbygget af de reaktioner, som Jacob Trøst fortæller, at han allerede et par uger før valgdagen blev mødt med, når han prøvede at tale om en rent blå konstituering med andre borgerlige partier.

– Inden valgaftenen havde jeg et ønske om et borgerligt flertal, men jeg var blevet mødt af nogle ret stejle partier. Jeg kunne godt høre, at vi ikke ville få så stor indflydelse, og at borgmesterposten var udelukket, men at vi godt kunne komme med i en konstituering, fortæller Jacob Trøst.

– De indledende snakke med de andre partier startede allerede for et par uger siden, og jo tættere på valgdagen vi er kommet, jo mere konkrete er de snakke blevet. Særligt efter den sidste meningsmåling i fredags.

– Dem jeg har talt med har hele tiden sagt, at "Vi kan ikke pege på dig som borgmester, Jacob". Det er den besked, som jeg har på valgaftenen.

Det var også først efter den sidste meningsmåling i fredags, at en konstellation med Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten kom på radaren i de snakke, som Jacob Trøst havde både med sine partifæller og med folk fra andre partier.

– Et scenarie, hvor vi konstituerer os med Dansk Folkeparti og Enhedslisten, er et af de scenarier, som vi i tiden op til valgdagen har haft oppe at vende sammen med Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Radikale. Vi har siddet med forskellige kombinationer og sagt "Kan det her give mening?", fortæller han.

– Det var faktisk først i fredags, at scenariet med Dansk Folkeparti, Enhedslisten og os kommer op som en mulighed i de snakke, som vi har. Ikke som den mulighed, der lå først for, for jeg kunne bedst tænke mig en rent borgerlig konstituering. Men som en mulighed, hvor vi i hvert fald kunne få indflydelse.

Stort spørgsmål sent op

Med nu også Kristendemokraterne ombord i forhandlingerne bliver Bornholms børn og unge det første omdrejningspunkt.

– Vi begyndte med at tale om udvalg og om politik. Hvor kan vi blive enige, og hvor ser vi nogle knaster? fortæller Jacob Trøst.

– Det ser meget fornuftigt ud. Vi har alle fire partier et socialt hjerte, og omdrejningspunktet er først at løfte børne- og ungeområdet. Så det fælles ønske lader vi blive en bærende kraft i den her konstituering.

De fire partier taler sammen i hvad Jacob Trøst anslår til at være cirka tre kvarter. Først her tager man hul på et emne, som man tit starter den slags forhandlinger med.

– Snakken ryger så ud af nogle tangenter og tilbage igen. Efter omkring tre kvarter kommer der et tidspunkt, hvor René siger "Stop, vi er lige nødt til at finde ud af, hvem der skal have borgmesterposten", fortæller den kommende borgmester.

– Det sker, da jeg på et tidspunkt lige kigger over på René. Vi har på forhånd snakket om, at det skal være et af vores partier, der får borgmesterposten, hvis vi skal lave den her konstituering.

– René tager den så op, og både han og jeg siger, at "Vi kan ikke pege på dig som borgmester, Morten, for det er ikke foreneligt med vores bagland, og vi vil få klø af vores vælgere for det".

– Morten kan lettere pege på os end på en fra Dansk Folkeparti. Det er Dansk Folkeparti også godt klar over, siger Jacob Trøst.

– De tre fra Enhedslisten kigger lidt på hinanden, og de kan også godt se, at det er den vej, det går. Så der bliver ligesom nikket til, at jeg bliver borgmester, og at Morten bliver viceborgmester.

Længere ned i detaljerne

Inde i forhandlingsrummet går kabalen videre. Med de største poster fordelt er esser og konger nu på bordet, men de andre billedkort og alle de mindre mangler stadig. Det starter de fire partier med at tale om nu.

– Da fordelingen af de vigtigste poster er faldet på plads, starter der nogle politiske snakke, hvor jeg virkelig skal spidse ører for at holde rede på udvalg og bestyrelsesposter, fortæller Jacob Trøst.

Jeg er godt klar over, at når jeg bliver borgmester, så får vi i Konservative ikke ret meget mere

Jacob Trøst, kommende borgmester (C)

– Jeg er godt klar over, at når jeg bliver borgmester, så får vi i Konservative ikke ret meget mere.

– Vi prøver ikke at få formandsposter i udvalg. Vi har tre mandater mod Enhedslistens og Dansk Folkepartis 11 tilsammen, og vi får den tungeste post. Derfor synes jeg også, at det er rimeligt, at de får resten.

– Så er der de forskellige udvalg, hvor Enhedslisten og Dansk Folkeparti måske på forhånd har talt om hvilke udvalg, der skal være. Jeg synes, at det ser fornuftigt ud, så den plan går vi med på.

– At tage klimaet ind og skabe et økonomi- og klimaudvalg var et ønske fra Enhedslisten. Men det giver også god mening, at vi forbereder os på noget, som jeg tror, at kommunerne bliver pålagt, nemlig at lave et klimaregnskab, siger Jacob Trøst.

– Hensigten er, at vi skal dokumentere vores klimaaftryk i vores regnskab, fordi vi tror, at det bliver lovpligtigt indenfor nær fremtid.

En føler fra Venstre

Forhandlerne tager endnu en pause, igen meget kort. Her kommer en person fra et af de andre borgerlige partier hen til Jacob Trøst. Præcis hvem ønsker den kommende borgmester igen ikke at bevæge sig ind i, men det ligger fast, at Brian Kofoed (V) er omkring forhandlingsrummet og en overgang også går ind i Konservatives rum.

– På et tidspunkt tager vi en pause i forhandlingerne. Her kommer der en hen fra et af de andre borgerlige partier og spørger, om vi nu ikke lige skal trække vejret. Så må jeg svare, at vi har aftalt ikke at snakke med andre i den her pause, fortæller Jacob Trøst.

– Efter pausen kommer vi igen tilbage til noget politik, nemlig Snorrebakken og rådhusbyggeriet. Vi er enige om, at nybyggeriet skal stoppes, men at de eksisterende bygninger skal renoveres, og at vores medarbejdere selvfølgelig skal have ordentlige forhold.

– Vores udfordring er, at der mangler en hel del fysiske arbejdspladser. Men vi bliver enige om at mødes igen og snakke videre om, hvad vi kan gøre ved det. Det gør vi i morgen (torsdag, red.).

– Vi giver hinanden håndslag på, at det er noget af det første, vi går ind i, for at vores medarbejdere kan føle sig trygge. Vi har også nogle forskellige scenarier for det, men ikke noget, der ligger lige til højrebenet, siger Jacob Trøst.

– Efter pausen snakker vi også mere om børn og unge. For at gøre det lidt mere konkret. Vi bliver enige om, at vi åbner budgettet igen for at se, hvad der kan lade sig gøre.

– Vi bliver enige om, at vi meget gerne vil sætte flere penge af til en tidlig indsats og til PPV'er (Pædagogisk-Psykologiske Vurderinger af udfordrede børn og unge, red.). Men vi sætter ikke et beløb på.

En ny tilfældighed til sidst

Og så, som forhandlingerne startede brat og uden han vidste det, slutter de nu også ret brat. Ligesom i starten sker det på grund af omstændigheder, som Jacob Trøst ikke er klar over, men som andre i lokalet ved besked med.

TV 2/Bornholm er ved at lukke og slukke for transmissionen. Skal aftenen slutte med, at de mest udholdende bornholmere foran skærmen får sat navn på deres nye borgmester... så er det ved at være nu.

– I den her fase er børn og unge plus Snorrebakken det primære for os. Det er efter den fase, at vi slutter den, fortæller Jacob Trøst.

– En i lokalet siger, at TV 2/Bornholm pakker sammen klokken enten halv to eller 2. Her er vi også ved at være der, så vi bliver enige om, at nu går vi ud sammen og præsenterer, hvad vi er blevet enige om.

Et minut efter står Jacob Trøst så udenfor lokalet. Som den næste borgmester for Bornholm.