Trøst-interview: Hvem er den nye borgmester?

Trøst-interview: Hvem er den nye borgmester?
Jacob Trøst (C) bliver Bornholms kommende borgmester efter årsskiftet. Men hvem er han egentlig, og hvad er hans relation til Bornholm? Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 17. NOV 2021 • 18:00
Jakob Nørmark
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
17. NOV 2021 • 18:00

Jacob Trøst drømte om at blive jagerpilot, men en eksamen sendte hans karriere i en anden retning. Nu har bornholmerne sendt ham helt til vejrs efter mindre end to år som fastboende.

Han nåede at sove halvanden time, inden alarmen startede den første hele dag i den kommende borgmesters liv.

Onsdagen blev indledt med et radiointerview, og et af højdepunkterne var (små)folkets hyldest af den mand, der har annonceret, at børnene bliver hans vigtigste prioritet som borgmester.

– Der var en hel børnehave, der standsede op nede på torvet. Pædagogerne havde fået dem til at stå og råbe "tillykke, Jacob" i kor, fortæller han.

– Den hjertevarme, tror jeg, er rigtig vigtig, at vi viser. For det smitter.

Vi har sat os til rette i Tidendes kælder, hvor han så sent om i fredags lovede at arbejde for at etablere klubtilbud til øens skolebørn. Denne gang skal samtalen handle om ham selv, den 49-årige politimand, der har boet størstedelen af sit liv i Holbæk, men ikke taler udpræget sjællandsk.

– Det er nok, fordi mine forældre er ærkejyder, så jeg er opvokset med jysk dialekt omkring mig.

Jacob Trøst er født i Aarhus, men forældrene flyttede over Kattegat, da han var et år gammel. Moderen var pædagog og arbejdede som leder i en børnehave. Faderen var ingeniør og havde sin egen maskinfabrik, hvor han havde smede og ingeniører på lønningslisten.

I ungdomsårene meldte han sig ind i Det Konservative Folkeparti.

– Jeg er 49, så Schlüter var ham, der tegnede De Konservative dengang, fortæller Jacob Trøst, der identificerer sig selv som socialkonservativ.

Hvilke værdier tiltalte dig ved partiet?

– Det er det med, at vores erhvervsliv har mulighed for at udvikle deres forretning. Jeg kunne jo se, at når det gik dårligt for min fars firma, blev han nødt til afskedige nogle smede, og det gik ham virkelig på, for det var gode folk. Men der var ikke råd til at beholde dem, hvis der var en periode med dårlig indtjening. Samtidig har De Konservative for mig altid været et ordentligt parti: vi tager os stadigvæk af de svage i samfundet. Der er også miljødelen, som står højt i De Konservatives værdisæt, forklarer Jacob Trøst.

Han var medlem af partiet, indtil han skulle i forsvaret. For fire år siden meldte han sig ind på ny og blev aktiv i Holbæks lokalafdeling.

Jagerpilot

Inden politikarrieren forfulgte han en stor drøm om at blive jagerpilot.

– Selv om alle sagde, at det var et nåleøje og meget svært at komme ind, gik jeg målrettet efter det, for jeg ville bare op at flyve F16. Efter et langt optagelsesforløb kom jeg ind, men så dumpede jeg en eksamensflyvning. Jeg kunne simpelthen ikke lande flyveren pænt nok, fortæller Jacob Trøst om et skæbnesvangert vendepunkt i et propelfly.

– Mens jeg sad og ventede på dommen, fik jeg øje på en brochure fra politiet. Den kiggede jeg i, og så tænkte jeg, "nå ja, i det job skal man både bruge hovedet og hænderne". Det talte også til min retfærdighedssans at vælge den uddannelse, og så kørte det derfra.

I 26 år har han været ansat i politiet. Politikredsen længst mod øst prøvede han første gang kræfter med i 2017. Han havde hørt godt om Bornholm fra andre, og derfor havde han mod på at søge et halvt års vikariat. Hans første opgave var at passe på dronningen under hendes besøg i september 2017.

– Folk sagde til mig, at vintrene er lange, mørke og meget stille. Men jeg trivedes storartet. Den her nærhed – altså at man kender hinanden og passer på hinanden – passede rigtig godt til min personlighed, fortæller Jacob Trøst, der ikke har børn og aldrig har været gift.

Færgerampen

Det var en indsejling til Rønne, der fik Jacob Trøst til at indse, at han burde flytte fast til Bornholm.

– Da jeg kørte af rampen på færgen fra Ystad, var det ligesom at komme hjem. Det var en helt overvældende følelse. Jeg tænkte, "hvor kom det fra?".

Efter et halvt år sagde en kollega: "Jacob, du skal søge en fast stilling herovre". Det blev i første omgang til endnu et vikariat, men sommeren 2020 flyttede Jacob Trøst permanent til Bornholm. Han blev leder af operativ støtte, der omfatter hunde, narko og færdsel, og fik titlen som politikommissær.

I Kleven købte han en landejendom – eller "et gør det selv-projekt i smukke omgivelser mellem Klemensker og Rø", som han beskrev boligen, da han var Dagens Navn i Tidende i december 2020. Det var kun anden gang, Jacob Trøst blev omtalt i en artikel i avisen. Mindre end et år senere er han valgt som borgmester – en uhørt hurtig opstigning, der ville være en jagerpilot værdig.

Hvilke tanker gør du dig om, at du kun har fire års kendskab til Bornholm, og at du nu skal påtage dig ansvaret som borgmester?

– Jeg synes jo, at det gør, at jeg kan gå neutralt og fuldstændigt åbent til opgaven – og møde mennesker, hvor de er, siger Jacob Trøst, der i valgkampen har gentaget metaforerne om hans "rene tavle" og fraværet af "skeletter i skabet" flere gange.

Han peger på, at politiarbejdet har været med til at stimulere nogle menneskelige egenskaber, der vil blive en fordel i arbejdet som borgmester.

– Jeg er en god menneskekender og god til at snakke med mennesker. Jeg kan godt lide at finde kvaliteterne i mennesker og få det bedste frem i folk. Alle, jeg har mødt, efter jeg er kommet herover, er åbne og positive over for mig. Og det er selvfølgelig også, fordi jeg har den tilgang, som jeg har; at jeg også er positiv og åben. Det smitter af, og det tror jeg, at jeg kan bruge, når jeg skal lære organisationen og alle de ansatte at kende.

Jacob Trøst tiltræder officielt som borgmester efter nytår.