91-årige Kaj Grøn: Som konservativ er jeg ekstra glad

91-årige Kaj Grøn: Som konservativ er jeg ekstra glad
Kaj Grøn er lykkelig for valgresultatet og at få lov til at opleve, at Bornholm får en konservativ borgmester. Arkivfoto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT | 17. NOV 2021 • 11:30
Holger Larsen
Journalist
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT
17. NOV 2021 • 11:30

Kaj Grøn havde ikke regnet med at skulle opleve, at Bornholm fik en konservativ borgmester.

– Jeg er altid glad og tilfreds, men nu er jeg ekstra glad for at få lov til at opleve, at Bornholm får en konservativ borgmester.

Det siger 91-årige Kaj Grøn fra Rønne om det historiske kommunalvalg, som giver Bornholm en konservativ borgmester for første gang i nyere tid.

Bornholm har ikke haft en konservativ borgmester siden kommunesammenlægningen til fem kommuner i 1970 og heller ikke efter, at Bornholm blev én kommune i 2003.

Kaj Grøn var konservativt medlem af Rønne Byråd i 16 år – fra 1978 til 1993.

Han kom sent i seng

– Jeg har altid stemt konservativt. Der er ingen slinger i valsen, siger Kaj Grøn, der tirsdag også var af sted for at stå i kø med sin rollator for at komme ind og stemme i Rønne Idrætshal.

– Jeg gik først i seng klokken kvart over to i nat, for det var så spændende. Men nu er jeg oppe, vasket, barberet og klædt på, siger Kaj Grøn, da Bornholms Tidende ringer til ham onsdag ved 9-tiden.

Havde du troet på, at konservative ville få så godt et valg?

– Nej, egentlig ikke. Men jeg havde ikke udelukket muligheden.

– Jeg synes, at det er et rigtig godt valgresultat. Nu er politikerne nødt til at forhandle med hinanden og anerkende hinandens synspunkter. Det er demokrati, når man kommer ud i hjørnerne og hører alle parter, siger Kaj Grøn og tilføjer:

– Det var det, der gik galt for Thomas Thors og Søren Schow, da de ville bestemme alene.

Hvad tror du om Jacob Trøst som borgmester?

– Jeg tror på ham. Han er politikommissær, og det ligger i politiuddannelsen, at man skal være tålmodig og lytte. Jeg tror, han vil blive en god borgmester, siger Kaj Grøn.

Konservative har været lillebror

Konservative har historisk set på Bornholm været lillebror i forhold til Socialdemokratiet og Venstre, som har delt borgmesterposterne imellem sig.

De to partier har siddet på borgmesterposterne siden 1970 – med enkelte afbrydelser af en borgerliste (som havde Birgit Rasmussen/Bjarne Kristiansen som borgmester i Hasle 1995-2002 og Bjarne Kristiansen som borgmester 2006-2009 i regionskommunen).

– Går man længere tilbage i tiden har der været konservative sognerådsformænd i Vestermarie og Nylars tilbage i 1950’erne og 1960’erne. Mon ikke osse i Rø og måske Olsker. Og i Aakirkeby har der været flere konservative borgmestre, siger Søren Wolff, kender af bornholmsk politik igennem årtier

De konservative har i lange perioder været helt ude af kommunalbestyrelsen, hvilket også har været tilfældet i de seneste fire år. Konservative fik valgt to medlemmer ind i 2013, men de forlod begge partiet i løbet af perioden – René Danielsson gik til DF og Kirstine van Sabben til Bornholmerlisten.