19-årige Zille Vangsaa er førstegangsvælger og selv valgt

19-årige Zille Vangsaa er førstegangsvælger og selv valgt
Zille Vangsaa er både førstegangsvælger og en af de 12 nye kommunalbestyrelsesmedlemmer. Arkivfoto: Berit Hvassum.
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 17. NOV 2021 • 15:30
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
17. NOV 2021 • 15:30

Hun er en af de 12 nye kommunalbestyrelsesmedlemmer, og så er hun med sine 19 år også den yngste. Det er Zille Vangsaas første valg – både som stemmeberettiget og opstillet.


Ved valget tirsdag gik Bornholmerlisten frem med et ekstra mandat, og da de personlige stemmetal var talt op, blev det klart, at 19-årige Zille Vangsaa bliver Kirstine Van Sabbens partimakker i kommunalbestyrelsen fra 1. januar.

Zille Vangsaa var selv førstegangsvælger og nu altså også valgt ind. Dagen derpå er det stadig ikke helt gået op for det kommende kommunalbestyrelsesmedlem.

– Det er helt vildt, og stadig meget surrealistisk. Det er kun nogle timer siden vi fik resultatet, fordi vi ventede et godt stykke tid på de personelige stemmetal for at finde ud af, hvem af os, der hopper ind i kommunalbestyrelsen sammen med Kirstine. Jeg havde ikke turde håbe på, at det blev mig. Jeg er ung, stadig lidt ny på Bornholm og har ikke så stort et netværk som andre. Men det her resultat viser, at man ikke skal undervurdere de unge og deres troværdighed, når de siger, at de vil have noget andet end det eksisterende, siger hun.

Tror på indflydelse

Udover sit job i hjemmeplejen venter der nu et politisk arbejde foran Zille Vangsaa, når hun fra 1. januar sidder i kommunalbestyrelsen.

Hun ser frem til at komme i gang med at kæmpe for det, hun og Bornholmerlisten har lovet i valgkampen.

– Jeg glæder mig til at få lov til at være en del af det politiske arbejde i kommunalbestyrelsen. Her har man fingeren på pulsen og kan gøre en forskel. Jeg glæder mig også til at leve op til det, vi har lovet vores vælgere, som blandt andet er at arbejde for bedre vilkår for sårbare børn og unge, som er en sag, jeg brænder for, siger Zille Vangsaa.

Hun tror på, at Bornholmerlisten nok skal få indflydelse, selvom de ikke er med i den alliance, som Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Kristendemokraterne indgik ud på valgnatten.

– Kirstine har haft en pæn indflydelse med sit ene mandat, så det håber og tror jeg fortsætter, nu hvor vi er to. Vi skal nok få vores mandater til at arbejde, siger Zille Vangsaa.

Vil bruge egne erfaringer

Hendes primære mærkesager er sårbare børn og unge og hjemmeplejen.

Og her vil Zille Vangsaa bruge erfaringer fra sit eget liv.

– Det er særligt specialområdet for børn og unge, som jeg brænder for. Jeg er selv kronisk syg og har fået en indsigt i, hvordan man skal bokse med systemet. Og så synes jeg, det er en vigtig gruppe, som er blevet overset de sidste fire år. Så er det også en mærkesag for mig, at vi får bedre vilkår i ældreplejen. Jeg er selv derude og kører i et team, hvor der er pres på. Vi har et minuttyranni lige nu og et vikarbureau, som man forsøger at fryse ude, fordi man hellere vil bruge de dygtige og garvede medarbejdere, man selv har, og det forstår jeg godt, men det går ikke, for vi har altså nogle garvede medarbejdere, der bliver nedslidte. Det koster sygemeldinger i ny og næ, og så er det hårdt ikke at have en vikar, siger hun.

Bekymret for tonen

Zille Vangsaa fik 61 personlige stemmer, hvilket er beskedent, men alligevel nok til at glæde det nye kommunalbestyrelsesmedlem, der oprindeligt kommer fra Jylland.

– Der kommer det mig nok til gode, at jeg er jyde, for jeg havde ikke forventet det store. Jeg er meget beæret over, at der er 61, som har stemt lige præcis på mig. Jeg kom sent med i Bornholmerlisten, faktisk lige da valgkampen gik i gang, og det taget i betragtning, så synes jeg, at 61 stemmer er sindssygt godt, siger hun.

Zille Vangsaa er fuld af optimisme for det politiske arbejde, men hun er også spændt på, om hendes manglende erfaring i politik vil blive brugt imod hende.

– Hvis der er noget, der går lidt imod de sommerfugle, der fylder i maven, så er det måske en bekymring for tonen og respekten for hinanden i kommunalbestyrelsen. Jeg ér ung og ny i politik. Det ved alle. Så jeg kan godt være bekymret for, om de garvede vil inkludere de unge på lige fod, siger hun.

En lærerig rejse

Zille Vangsaa føler, at hun har lært meget af at være en del af valgkampen, som hun også kunne unde andre unge.

– Det har været en vild og uvurderlig rejse at være med i valgkampen. Jeg holder ved mine ord om, at hvis man er ung og overvejer at gå ind i politik, så skal man virkelig gøre det. Det er en hård rejse, og man skal forberede sig på hak i tuden, men det er en rejse, jeg ønsker, at alle kunne få, for man lærer så utroligt meget, siger hun.

Selv har hun haft en god støtte i partifællen Kirstine Van Sabben.

– Man er jo mega nervøs, når man står i spotlightet i de debatter, men der har Kirstine virkelig har støttet, bakket mig op og givet muligheden for at tage debatter, som hun sagtens selv kunne have taget. Så en stor del af fortjenesten ligger hos hende, siger hun.