Zelenskyj underskriver sikkerhedsaftale med EU i Bruxelles

27. JUN 2024 • 14:49UDLAND

Aftalen vil fremme fred og velstand i Europa, siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har torsdag under massivt sikkerhedsopbud i Bruxelles underskrevet en sikkerhedsaftale med EU.

Det sker i forbindelse med et EU-topmøde i byen, hvor de europæiske stats- og regeringschefer også vil arbejde på at besætte topposterne i EU-institutionerne efter europaparlamentsvalget i juni.

På et kort pressemøde inden underskriftsprocessen takker Zelenskyj desuden for EU-landenes nylige beslutning om, at der kan indledes optagelsesforhandlinger med Ukraine.

- Tak for dette historiske udfald. Vi har ventet på dette længe. Alle de civile og vores helte på slagmarken, siger Zelenskyj.

Ukraine har underskrevet 17 lignende bilaterale sikkerhedsaftaler, blandt andet med USA, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Japan.

Aftalerne beskriver landenes forpligtelse til at støtte Ukraine militært, økonomisk, humanitært og politisk over en årrække.

Sikkerhedsaftalen med EU fører ikke i sig selv til levering af våben til Ukraine, da EU er en organisation og ikke et land med eget militær. Men aftalen sikrer, at EU fortsat vil facilitere hjælp til Ukraine.

Zelenskyj siger torsdag, at aftalen vil fremme fred og velstand på kontinentet.

Den ukrainske præsident siger på pressemødet, at Ukraine har hårdt brug for våben i kampene mod Rusland.

Særligt luftforsvarssystemer er der brug for, fortæller Zelenskyj.

På et møde mandag blev udenrigsministrene i EU enige om at begynde at bruge indtægter fra indefrosne russiske midler til at hjælpe Ukraine.

Det er en beslutning, som har været længe undervejs, og det kvitterede Zelenskyj for torsdag.

Indtægterne fra de indefrosne midler vil ifølge EU's udenrigschef, Josep Borrell, gøre en forskel for Ukraine på slagmarken.

I første omgang er der tale om 1,4 milliarder euro, altså omkring 10 milliarder danske kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

29. JUN 2024 • 23:38SPORT
Thomas Delaney: Den er meget tung